Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Diyabet Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Diyabet Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
 

YANLIŞ: Şeker içeren hiçbir besini tüketemem.

DOĞRU: Şeker ve şeker içeren yiyecekler vücuda enerji verir ancak bu tür besinler vücudun kan şekeri dengesizliğine yol açar. Sofra şekeri, bal, pekmez, paketlenmiş hazır meyve suları, şerbetli tatlılar, kek ve pasta bunlardan bazılarıdır. Bu tür yiyecekler kan şekeri oranınızı hızlı bir şekilde yükseltip kısa süre içerisinde de düşürerek acıkmanıza neden olabilirler.  

Peki vücudun enerji ihtiyacını nasıl karşılayacağız? Tabiki de özellikle meyve, sebze,kurubaklagil ve tahıl ürünleriyle! Bu tür besinler hem kan şekerimizi daha yavaş yükseltecektir hem de uzun süre tok kalmanızı sağlayacaklardır.

YANLIŞ: Meyve yemek şekerimi yükseltir.

DOĞRU: Her meyveyi diyetisyeninizin önerdiği miktarlarda gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Tatlı krizlerinizi meyve takviyeleriyle tolere edebilirsiniz.

YANLIŞ: Tip2 diyabet hastaları ömür boyu insülin kullanmak zorundalar.

DOĞRU: Sağlıklı yaşam biçimini benimseyip diyabet kontrolünü sağlayabilen her hasta insülin kullanımını bırakabilme olanağına sahiptir. Burada unutulmaması gereken, kişinin bunu doktoru gözeteminde yapması gerektiğidir. 

YANLIŞ: Şeker hastası kadın hamile kalamaz.

DOĞRU: Her sağlıklı birey gibi diyabet hastası birey de hamile kalabilir. Fakat diyabet hastası bireyin hamile kalmadan önce doktor kontrollerinden geçmesi gerekmektedir.

YANLIŞ: İlacım zaten şekerimi dengede tutar.

DOĞRU: Diyabet ilacı tek başına diyabet hastalığını tedavi etmez. Kullandığınız ilaç ile birlikte sağlıklı bir diyet programı ve egzersiz ile şekerinizi dengede tutabilirsiniz.

YANLIŞ: İnsülin kullanımı bebeğe zarar verir.

DOĞRU: Kullanılan insülin hamile bireyin rahim duvarından geçemediği için bebeğe herhangi bir etkisi yoktur. 

YANLIŞ: Kilo verebilmek için uzun süre aç kalmak gerekir.

DOĞRU: Aşırı kilo çoğu diyabetli bireyin muzdarip olduğu bir konu. Kilo verdikleri anda iyileşeceklerini düşünmeleri de bu durumdan kaynaklanmaktadır. Fakat diyabetli bireylerin uzun süre aç kalmaları diyabetin bir komplikasyonu olan hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğüne sebep olmaktadır. Bu yüzden diyabetli bireylerin az az ve sık sık beslenmeleri gerekmektedir. Kilo verebilmeleri de bir diyetisyen rehberliğinde dengeli ve planlı olmalıdır.

 
Toplam blog
: 11
: 287
Kayıt tarihi
: 26.08.17
 
 

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü 2017 ve aynı yıl Marmara Üniver..