- Kategori
- Haber
Enerjide yeni buluşlar...

Bugünkü Dünya gazetesinin haberine göre iki Türk mucidin geliştirdiği sistem, kaya gazı içeren bitümlü şisti kazanda yakabiliyormuş. Mucidlere göre, kilovat saaati 6-8 cent'e üretilen elektriği 0,5 cente üretmek mümkünmüş.
Emekli Fizik öğretmeni Hayri Demirel ve ortağı Faik Şenol Özyaman, birlikte 10 yıllık Ar-Ge çalışması sonucu geliştirdikleri katı yakıt yakma sistemi ile Türkiye'nin enerji bağımlılığını asgari düzeye indirebileceklerini savunmuş.
Bu yeni sistem, mevcut kazanlardaki 700-800 derece olan yanma ısısını 1800 dereceye kadar çıkarabiliyor ve oluşturduğu radyasyon ışımasıyla bir yandan kömürün yanma verimini yüzde 60-70'lerden yüzde 97 seviyesine çıkarırken bir yandan da zehirli baca gazı salınımını engelliyormuş.
Yeni kazan sistemi, aynı zamanda yüksek verimli bir ısı jeneratörü olarak ısıtmada, sıcak su elde edilmesinde ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılabiliyormuş. 133 ülkede patent korumasına sahip bu teknoloji ile kömürdeki nem oranını sıfıra kadar indirebilen sistem, halen İstanbul ve Denizli'deki iki büyük tesiste hizmet veriyormuş. Hayri Demirel, Türkiye'nin kalorisi düşük linyit zengini bir ülke olduğunu söyleyerek bu teknoloji sayesinde kömür rezervlerinin enerji sorununun çözümünde önemli bir alternatif haline geleceğini vurgulamış. Sistemin Türkiye'ye kazandırılabilmesi için destek bekliyorlarmış. Hayri Demirel ayrıca, 110 cm çapında bir kazanla 150 daireli bir sitenin aylık ısıtma, soğutma ve elektrik giderini, hane başına 5-15 TL arası bir rakama düşürebileceklerini iddia etmiş.
Bu aralar kömürden sentetik gaz (enerji) elde edilmesi ile ilgili de pek çok çalışma yapılıyor. Gerçekten Türkiye'nin çok ciddi enerji sorunu var. Ülkenin enerjisi büyük oranda dışarıya bağımlı. Örneğin dışarıdan alınan doğal gazla elektrik elde edilmeye çalışılıyor. Türkiye'nin dış ticaret açığı 50-60 milyar dolar, bu rakam ülkenin enerji ithalat rakamına tekabül ediyor. O nedenle yerli kaynakları çok akıllıca ve verimli kullanmamız lazım. Bu konuda, Sanayi ve Enerji Bakanlıkları da enerji konusunda somut başarı elde edenleri, yeni buluş yapanları mutlaka desteklemelidir. Anlatılan sistemler başarı ile uygulanıyormuş, artık herhalde bundan ötesi yoktur. Çalışan bir sistem her zaman daha da geliştirilebilir. Yeter ki ilgi, alaka gösterelim ve insanları teşvik edelim.