Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '16

 
Kategori
Güncel
 

Hükümet 38 bin mahkûmu affetti

Hükümet 38 bin mahkûmu affetti
 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişinin tahliye edileceğini bildirerek, "Düzenleme bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir" ifadesini kullandı.

Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle, 1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle mahkûm veya mahkûm olacaklar bakımından iki önemli düzenleme yapıldığını kaydetti.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 105/A'daki koşullu salıverilmeye dair "bir yıl" ibaresinin "iki yıla" çıkarıldığını ifade eden Bozdağ, buna göre, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edilebileceğini, bunun bir yıl erken tahliye anlamına geldiğini kaydetti.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 107. maddesinde düzenlenen koşullu salıvermeye ilişkin de bir düzenleme yapıldığını aktaran Bozdağ, 107. maddenin ikinci fıkrasına göre, süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanların, cezalarının "üçte ikisini" infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabildiğini hatırlattı. Bakan Bozdağ, KHK kapsamında yapılan düzenlemeyle "üçte ikilik" oranın "yarıya" indirildiğini belirtti.

Artık eskisi gibi af kanunu çıkarılmıyor; çünkü gerek yok. İdam isteyen bir toplumda af kanunu çıkarıp ortalığı karıştıracaksınız, ne gereği var başınıza iş alacaksınız, işte böyle o kâğıttan bu kâğıda kanun maddelerini yazarak çizerek af kanununun kralını çıkarıyorsunuz. Dereköylü Hasan amca ne anlayacak, belki okuması bile yok.

Koşullu salıverme demek 10 yıl hapis cezası alıyorsunuz, 3 yıl yatıp çıkıyorsunuz. Başka şartı şurtu yok, hepsi hikâye! Yok iyi halli olacakmış da yok ağır ceza olmayacakmış da…10 yıl ceza almışım, 3 yılda çıkmak için melek olurum, melek! 10 yıl cezayı kime veriyoruz? Adam öldüren bile 20 yıl yatıyor. Adamın gözünü kör ettin mesela.10 yıl hapis cezası aldın. 3 sene yatıp çıkıyorsun. Denetim dediği de belirli günlerde gidip imza atıyorsun.

İşin garip tarafı bu sözde demokratik yasaları çıkaran hükümet bir yandan da idamı konuşuyor. İdamla Dereköylü Hasan amcayı, bunlarla da hukuk yerine guguk okuyanları kandırıyor. İdam da bunlar da her ikisi de adaletsizlik. Cezası 10 yılı geçmeyecek suçlarda müthiş bir artış olacak; çünkü adam biliyor ki 3 yıldan fazla yatmayacak.

Yok koşulluymuş, yok denetimliymiş, kandırma bunlar. 10 yıla mahkûm artık 3 yıl yatıp çıkıyor. İnsanlar bu adaletsizliği kabul edemez. Af kelimesini ağzınıza almıyorsunuz. Çünkü gerek yok, bulmuşsunuz bir yol. Sonra diyorsunuz ki ülke niye böyle, bundan dolayı böyle. Bu yasalara itiraz etmeyenlerin, hükümete bu adaletsiz yasalarda destek olanların yakınlarına karşı bir suç işlendiği zaman 10 yıl hapis cezası verip adamı 3 yılda dışarı çıkarınca iyi olmuş deyip göbek atacağım!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..