Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '18

 
Kategori
Güncel
 

Kendine Daha Büyük Dilim Almak İstiyorsan, Önce Pastayı Büyütecek Bir Teklif Yapmalısın!

Kendine Daha Büyük Dilim Almak İstiyorsan, Önce Pastayı Büyütecek Bir Teklif Yapmalısın!
 

4 İş Kolik Arkadaş Sohbet Ediyor.

Konu: İşte, evde, hayatta kazanmanın formülü?

Kemal:Kazanmanın formülü “KAKEP” Kazan kazan eylem planı kanunlarında saklı!

Kolay anlaşılsın diye “Ben Keseyim Sen Seç” yaklaşımından yola çıkalım!

İki çocuk kremalı bir pastayı paylaşacaktır. Şüphesiz ikisi de büyük payı ister.

Anlaşma şöyledir; Çocuklardan birinin pastayı ikiye bölecek, diğer çocuk da hangi dilimi alacağına karar verecektir.

Ortada iştah kabartan kremalı bir pasta var.

Çocuklar aralarında bir anlaşma yaparlar, pasta paylaşımında 3 kural koyarlar:

Haksızlık yok.

Kavgaya hayır.

Arkadaşlık bozulmayacak!

Bıçak sizde olsa, pastayı nasıl keserdiniz?

KAKEP.1UYANIŞ: “Bilinç Dışı Körlükten Kurtul”

 

Serdar: Klasik çözüm pastanın 40/60 oranında bölünmesidir! Bu durumda diğer çocuk büyük dilimi alır? Seçme hakkı ondadır. Küçük dilim ise pastayı kesene kalır! Kesen kaybeder! Seçen kazanır! Bir kazanma & kazandır oyunu gerçekleşir. Kesen kaybeder, seçen kazanır.

Can: Gündelik hayatta en sık karşılaşılan böylesine tek taraflı paylaşım modelidir! Gücü elinde tutan hem pastayı keser, hem de seçer. Büyük dilimi kendi alır, küçük dilimi diğerine verir. Çünkü “Altını Olan Kuralı Koyar” sözüne inandırılarak yetiştirilmiştir.

KAKEP.2AMAÇ: “Kazan& Kazandır Amaçlarını Belirle”

 

Caner: Oysa böylesi bir yaklaşım kısa vadeli bir kazanç getirir. Pastayı başka türlü de kesilebilir? Nasıl mı? Biraz bilginin faydası olabilirdi? Örneğin seçme hakkı olan çocuk pastanın neresini sever?

Varsayalım seçecek olan,  pastanın kenarını seviyor olsun! (Belki de çoğumuz gibi!). Harika! Artık pastayı kesmek kolaylaştı! Örneğin üçgen bir kesim yapılabilir!

Kemal: Üçgen bir dilim kesilirse iki çocuk da kazançlıdır!

1.dilimde toplamda % 60 ve kenarda % 40 pasta olsun. 2.dilimde toplamda % 40 ve kenarda % 60 pasta isabet eder! Görüldüğü gibi, seçecek olan çocuğunu sevdiği kenarın çoğu, % 60lık kısmı 2.dilimde kalır!

Serdar: Anladım, Seçecek olan çocuk kenar sevdiğinden kenarın çoğunu fakat pastanın azını seçerek istediğini alır, yani kazançlı çıkar!

Pastayı kesen de % 60’ lık dilimi alır. Onun istediği kenar veya değil, her şekilde pastanın çoğunu almaktır. Özetle, kesen çocuk da istediğini alır, yani kazançlı çıkar. Sonuçta ben keseyim sen seç yaklaşımında. Kaybeden olmaz. İki tarafta istediğini alır!

KAKEP.3 HEDEF: “Hedefini Duyur”

 

Can: Gündelik hayata KAKEP çözümünü uygularsak iki yol vardır;

Pastayı büyütecek ve karşı tarafın ret edemeyeceği bir teklifte bulunuruz.

Pastayı keserken“Ben Keseyim Sen Seç” yaklaşımını uygularız.

Her iki yol da bizim pastadan daha büyük dilim almamızın akılcı bir yoludur.

Caner: Pastadan daha büyük dilim için“ TEKSAS Atışı” yöntemi de işe yarar:

Varsayalım ki, İki arkadaş bir iş yapacaksınız. Ortak iş yapmak çok zordur derler ya! Aslında ortaklık çok kolaydır. Tel şartla; Ortaklık sözleşmesinde anlatacağımız “Teksas atışı” maddelerine yer verilirse! Aslında kural oldukça basit, “Ben Keseyim Sen Seç”  yaklaşımının farklı bir versiyonu; Ortaklardan birinin ilişkiyi bitirmek istemesi durumunda ayrılmak isteyen şirkete değer biçecek, diğer ortak hisseleri alma veya satma hakkına sahip olacaktır.

KAKEP.4 STRATEJİ: “Hedefe Uygun Strateji Seç”

 

Kemal: kolaylaştırayım; İlişkiyi/ortaklığı/iş akdini bitirmek isteyen ortak/taraf/sektör oyuncusu bir fiyat söyler. Diğeri ya payını alır!Ya da kendi payını o fiyata satar! Siz böyle bir durumda fiyatı nasıl belirlerdiniz?

Serdar: Çoğu çalışan/iş ortağı/ böylesi bir durumda kavgayı/tartışmayı seçer. Tehdit ve şiddet uygulamalarına başvurur. Cinayetler işlenir, yıllarca mahkemelerde sürünülür, arkadaşlıklar, dostluklar, akrabalıklar son bulur, bu yüzden yıllarca süren kan davaları başlar.

 Can:  Bu konuda filimler çevrilmiş, türküler yakılmış, atasözleri nesilden nesile aktarılmıştır. Aslında işin başında sözleşmeye tek bir madde konulsa bunların hiç biri yaşanmaz, kimsenin de burnu kanamaz.

KAKEP.5 RİSK YÖNETİMİ: “Dinamik Önlemler Uygula”

 

Sözleşmede madde varsa, taraflardan biri ayrılmak istediğinde; kendisinin payını satması ve ortağının payını satın almasından aynı derecede mutlu olacağı bir şirket değeri belirlemek zorunda kalacaktır. Kolayca görüldüğü gibi, en iyi çözüm budur! Şüphesiz akıllıca olan da!

Caner: Detaylandırayım! Örneğin; Ayrılmak isteyen ortağın tek bir söz hakkı vardır. Pazarlığa kapalıdır. Bir defada şirkete tek bir değer biçecektir. Bu geri dönülemez ve değiştirilemez. Bu değer 10 milyon Dolar olsun ve yarı hisse sahibi olduğunu varsayalım.

KAKEP.6 TEKLİF: “Sektör Aktörlerine/Oyuncularına Ret Edilemeyecek Teklifler Getir”

 

Kemal: Bunu yaparak diğer ortağa peşinen iki alternatif bırakmış oluyor; Şirketin değerini yüksek bulursa ayrılmak isteyen ortağa kendi hissesini verecek, o da sözleşme gereği kabul etmek zorunda kalacaktır. Seçim hakkı sözleşme gereği kendisinindir. Şirketin değerini düşük bulursa ayrılmak isteyen ortağa 5 milyon$ ödemeyi kabul edecektir. Sorunsuz, kavgasız, kan davası, cinayet, mahkeme olmadan el sıkışarak ayrılıp, ömür boyu dost ve arkadaş kalacaklardır. Çünkü ortaklığı sonlandırırken aklın yolunu seçmişlerdir.

KAKEP.7 PAYLAŞIM: “Kazandığından Fazla Kazandır”

 

Serdar: Önceki yazılarımızda bu konuda farklı örnekler var, kendi başımdan geçen bir örneği yeri gelmişken paylaşayım. Pazarlama müdürü olarak iş mülakatında patron istediğim ücreti sorduğunda pastayı büyütecek bir teklif sunmuştum. Teklifim şöyleydi;

Sabit ve yüksek bir maaş

Asgari ücret + yüksek satış primi

Yeni kurulan bir şirket olduğundan ve kalite ve pazarlama sorunları olduğundan patron ikinci teklifi sevinerek kabul etmişti. Aslında ben de onu istiyordum. Başarılı olacağıma inanıyordum. Yüksek bir ciro primi koyduğumdan sabit maaşa göre elime 2 misli kazanç geçeceğine güvenim tamdı! Netice de öylede oldu.

KAKEP.8 TAKTİKLER: “Ortaklaşa Kazandıran Taktikler Uygula”

 

Can: Bende senden duyup çok etkilenmiştim. Yöneticilik yaparken, işe aldığım tüm çalışanlarla asgari ücret+ performans primi anlaşmaları yapmıştım. Yıllarca kimseye neden çalışmıyorsun demediğim gibi, her yıl kime ne kadar zam yapacağım sorunundan kurtulmuştum. Sadece asgari ücret arttığında otomatik yansıma dışında maaşlar her çalışanın performans primine göre sürekli değişiyordu.

KAKEP.9 KURALLAR: “Kazan& Kazandır Kurallarından Ödün Verme”

 

Caner: Evde eşimle, çocuklarımla, anne, babamla, ailemden biriyle konuşurken “Ben Keseyim Sen Seç” yaklaşımını uygulamak işe yarıyor. İşyerinde arkadaşlarla, yöneticilerle konuşurken de öyle! Herhangi bir sorunun çözümünde karşı tarafa alternatifler sunmak, onun seçtiği alternatifleri kabul edeceğini söylemek taraflar arasındaki sorunu hemen yumuşatıyor.

Kemal: Başta kadın cinayetleri ve kan davaları olmak üzere tüm toplumsal ve kişisel sorunların kök nedeninin iletişim kopukluğu ve aklın devreden çıkmasından kaynaklandığı düşüncesindeyim. Önerdiğimiz yöntemlerin çözülemez sanılan tüm sorunları kolayca çözebildiğini kendi tecrübelerimden biliyorum.

Serdar: Bu konuda farklı sorunlara bu yöntemlerin uygulanmasında sorun yaşayan okurlar olursa, bana yazabilirler. Ortak akıl yoluyla çözülemeyecek sorunun olmadığı düşünenlerdenim. Daha az sorunlu günler diliyorum.

KAKEP.10 SÜREKLİ İYİLEŞTİRME”KAİZEN” “Hedefleri sürekli iyileştir

 

 

Faydalanılan kaynaklar:

  1. https://www.puiv.com/i/9QHWDOXQ
 
Toplam blog
: 92
: 440
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

Şükrü ÖZGÜR İ.T.Ü Metalürji mühendisliğinden mezun oldu. Kamu ve özel sektörde farklı pozisyonlar..