Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '17

 
Kategori
Mesleki Eğitim
 

Mesleki yeterlilik belgesi

Mesleki yeterlilik belgesi
 

Mesleki Yeterlilik Belgesi


Avrupa Birliği ile ülkemiz arasında olan uyum sürecinde pek çok konuda ilerleme yaşanmaktadır. Çalışma hayatında bazı konular bu uyum süreci sonrasında yeni kavramlarla karşılaşmıştır. Bu kavramlardan bir tanesi de mesleki yeterlilik belgesidir.  Peki mesleki yeterlilik belgesi nedir ? Mesleki yeterlilik belgesi özellikle bazı ağır ve zor işlerde çalışmak isteyen kişiler için getirilmiş olan, o mesleği yapabildiğini gösteren belgedir.  Ülkemizde 2015 yılından itibaren kademeleri olarak mesleki yeterlilik belgesi uygulamasına geçilmiştir. 25 Mayıs 2015 tarih ve 29366 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ ile uygulamanın açıklamaları yapılmıştır.

Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilen kişiler sınav ile ilgili yerlere başvuru yaparak süreçlerini başlatırlar. Sınav olarak test sınavı, yazılı sınav, uygulamalı sınav ve mülakat sınavları bulunmaktadır. Bu sınavlar bütün herkes için uygulanmamaktadır. Meslek dallarına göre kişilerin hangi sınavlara gireceği belirlenmiştir. Her meslek kendisi için belirlenen sınavlara girmektedir. Sınavlardan başarılı olanlar belgeyi almaya hak kazanırlar. Firmamız mesleki yeterlilik belgesi için danışmanlık hizmeti vermektedir. 

Mesleki Yeterlilik Belgesi Alması Gereken Meslekler

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu olan meslekler ahşap kalıpçı, alçı sıvacısı ve levhacısı, bacacı, betoncu, kaynakçı, doğalgaz işçileri, duvarcı, iskele kurulum elemanı, makine bakımcı ve otomotiv işleri gibi işlerde çalışan kişilerdir.  Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ ekindeki tabloda hangi mesleklerde belge zorunluluğu olduğu açıklanmıştır. Tebliğ ile kırk kadar meslek zorunluluk kapsamına alınmışken daha sonra bazı meslekler bu listeye eklenmiştir. Bu mesleklerde çalışmak isteyen kişiler firmamıza başvurarak mesleki yeterlilik sınavları ile ilgili işlemlerini yapabilirler.  

Mesleki Yeterlilik Kurumu

Mesleki Yeterlilik Kurumu, mesleki yeterlilik belgesi ile ilgili tüm koordinasyonu sağlayan kurumdur. Sistemin izlenmesi, değerlendirilmesi görevlerini gerçekleştirmektedir.  Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar ile ilgili yetkilendirme işlemlerini de Mesleki Yeterlilik Kurumu yapmaktadır. Kurul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaktadır.  

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları

Mesleki yeterlilik belgesi nereden alınır şeklindeki sorunun cevabı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş firmalardır. Kurum tarafından belli şartları sağlayan firmalara yetkilendirme işlemi yapılmaktadır. Yani bu firmalar mesleki yeterlilik belgesi ile ilgili sınavları yapma ve belgeyi verme yetkisine sahip olmaktadır. Yetki alabilmek için meslekler ile ilgili ulusal yeterlilik sertifikalarına sahip olmak ve Kurula yapılan başvurunun kabul edilmiş olması gerekmektedir. Firmamız tarafından mesleki yeterlilik belgesi işlemleri yapılmaktadır.

https://www.meslekiyeterlilikbelgesi34.com

 
Toplam blog
: 12
: 39237
Kayıt tarihi
: 24.07.10
 
 

Merhaba, on dört yıldır çocukların ve gençlerin sosyal gelişimleri için çalışmalar yapıyorum. Ayr..