Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Tekel Birası'nı Efes satın aldı

Tekel Birası'nı Efes satın aldı
 

Haberi, gazetede okuduğumda irkildim. Asırlık Tekel Birası, Anadolu Efes grubuna satılmıştı. Sevinsem mi, üzülsem mi bilemedim. Türkiye’nin en çok bira satan üreticisi Efes Bira grubu, bizim caanım Tekel Birası’nı, şanına ve geçmişine yakışır şekilde, başına taç, gönüllere ilaç edecek, etmeye devam edecekse sorun yok. Ama ya aksi olursa...


Tekel Birası, yıllardır şişesinde de yazdığı gibi asırlık geleneksel bir bira markasıydı bu toprakların. 1900’lü yılların başlarında imalatına başlanmış, TEKEL’in Yozgat fabrikasında üretilmişti. Fiyatı ve alkol oranı, piyasadaki diğer biralara göre bir miktar düşüktü. Farklı bir aromatik yapıya, lezzet gamına sahipti.


Öğrencilik yıllarımın Ankara’sından ayrılıp, çalışma hayatıma başladığım ve devam ettiğim İstanbul, İzmir gibi diğer büyük şehirlerde Tekel Birası bulamayınca ciddi hayal kırıklığına uğramıştım. İstanbul’da ne ararsan var, bir tek bizim Tekel Birası yoktu. İzmir’i ise o yıllarda Tuborg, hakimiyeti altına almıştı.


Ankara’nın o meşhur Sakarya Caddesi’ni adımlar, yolun sonundaki Yeni Sahne’ye doğru yollanırdık. Hemen sol çaprazındaki bankamatikten, öğrenci meblağlarındaki paralarımızı çeker ve tiyatro salonunun üzerinde bulunan Ormancılar Lokali’ne kendimizi atardık.


Ormancılıkla ne bizim ne de ailelerimizin uzaktan yakından alakası yoktu. Oraya giriş serbest, fiyatlarsa ucuzdu. Geleni gideni belliydi, langır lungur bir ortam değildi. Harika hamsi tava yaparlar, sıcacık ve kocaman sarı leblebiler getirirlerdi.


İlla ki -hani şimdilerde Fransız balkon ismiyle pek bir moda olan- o küçücük balkonlarında, sıkış tepiş oturur ve Sakarya’nın o harikulade görüntüsüne dalar giderdik.


Tekel Birası satılırdı. Hamsi tava ve kokulu sarı leblebinin yanında başka bir şey içilmezdi. Hafif göbekli ve orta yaşlı garsonlar, hiçbir şey sormadan, biten biraları tazelerlerdi. Ta ki sen tamam deyinceye kadar.


Ve Sakarya’nın, sadece tekel fıçı birası satan birahaneleri vardı. Yarım saatte bir çiğ köfteciler içeride dolaşır, eski ahşap masalarının üzerinde her daim bira lekeleri bulunurdu.


Tekel Birası içmeyeni dövdükleri bir diğer Ankara mekanı da Atatürk Orman Çiftliği idi. Yarım ekmeğe, bol baharatlı kokoreç almak için; seyyar arabanın önünde on beş dakika sıra bekleyip, amacınıza ulaştıktan sonra buz gibi bir şişe Tekel Birası açıp icabına bakmanız farzdı.


Sevgili Anadolu Efes yetkilileri, sakın ola ki asırlık Tekel biramızın kılına dokunmayınız. Tam aksine, biracılığınızı hem ülkemizde, hem de bazı dış pazarlarda layıkıyla tescil ettirdiğiniz gerçeğinden hareketle; Tekel Birası’nı da hak ettiği yere ve çok daha yukarılara taşıyınız. Size yakışanı, inanınız bu olacaktır.


@İlgili blog "A.O.Ç. Sütü, Tekel Birası; ah Ankara'm ah!": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=5598

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..