Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '17

 
Kategori
Haber
 

Turizmde Başarının Sırrı, "Mavi İle Yeşili" Birleştirmek.

Turizmde Başarının Sırrı, "Mavi İle Yeşili"  Birleştirmek.
 

Başkan Ali Acar.


Marmaris’in sahip olduğu turizm potansiyeline dikkat çekmek amacıyla “Elbette Marmaris” konulu düzenlenen Panel sonrası, sıcağı sıcağına, Başkan Ali Acar’a, sualler sorduk, cevaplar aldık.

 “Şimdi Marmaris zamanı” Büyük bir organizasyondu., Marmaris’i, “dünya turizm belleğine” kazıdı bir bakıma. Ve de Marmaris’i uçurdu.

1-      Rusya krizi,  hain darbe teşebbüsü, ve teröre rağmen bu sezon turizm rekoru kırılacaktı. Baştan böyle söyleniyordu. Kırıldı mı?

Geride bıraktığımız iki yıl tüm Türkiye’deki olumsuz tabloyu ne yazık ki Marmaris’te de gördük. Turizmin bugünkü durumunda yerel yönetimlerin, sektör temsilcilerinin, bakanlığın kısacası hepimizin payı var. Umarım turizmde yaşanan bu düşüş bir şeylerin düzelmesine ve herkesin üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getirmesine neden olur. Temel turizm anlayışının ortaya konmasında tüm sektör temsilcileri üstüne düşen görevi yaptığı sürece turizm pastasından alacağımız payın artacağını düşünüyorum. Bundan sonraki hedefimiz daha doğru stratejilerle bölgemizin hakettiği turisti ağırlamak.

2-      Günnücek Ormanlarının ıslahına ihtiyaç var mı?

Sığla yağı verimi doyurucu mu? Günlük ormanları ekonomik değeri olmadığı düşünüldüğü için özel arazilerde kesilebiliyor. Katma değer yaratıcı projeler olmalı. Kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılabilir. Botanik değeri de önemli. Hem endemik, hem de tersiyer döneminden günümüze kadar yaşamını dar bir alanda sürdürebilmiş relikt (kalıntı) bir ağaç; sığla ıslah projeleri türün bozulmadan devamını sağlaması açısından önemli. Sığla yağı talebi daralmış durumda. Bu yüzden arz da azaldı. Yeni projeler bu gidişi tersine çevirebilir.

3-      Kleopatra Adasının sahil kumları hala gözde mi? Günbegün eksildiği söyleniyor. Ne gibi tedbirler alınmalı?

 Kleopatra efsanesinden dolayı halk arasında Kleopatra Adası diye bilinen Sedir Adası bu bölgenin sahip olduğu en özel turizm değerlerinden biri. Ünü ülke sınırlarını aşmış durumda, tabi ki bunun birinci nedeni, Kleopatra efsanesine dahi konu olan, adını buradan alan adanın özel kumu. Sedir adasının kumlarının özelliği, organik kabuklu canlıların, kabuklarının zamanla aşınıp küçülerek aldığı form üstüne kalsiyum karbonat bileşimiyle kaplanarak oluşan “oolit” ismiyle tanımlanan organik, eşsiz bir kum olması.Şu an koruma altında. Ancak insan baskısı zamanla kum seviyesini düşürmüş. Mısır’da benzeri olduğu söylense de oradaki kum inorganik, ama Sedir Ada’sındaki organik. Bu yüzden çok özel ve eşsiz bir kum..

4-      Antalya ve Marmaris arasında bir turizm rekabetinde, işin neresindeyiz. Ki Marmaris, onlardan evvel turizmi başlattığı halde.

Her kent bulunduğu ülkenin, bulunduğu bölgenin şartlarına göre değerlendirilmeli. Bu nedenle karşılaştırma yapmak çok zor. Hatta biraz önce söyledim; bizim gibi kıyı turizm merkezlerine daha özel yasalar çıkmalı. Özel bir coğrafya, doğa, kültür, tarih var buralarda. Ancak, Marmaris bugün geldiği noktada Dünya'nın her şehrinden gelen turistler tarafından büyük beğeni kazanmaktadır. Bizleri ziyaret eden veya yolda gören Hollandalı da, İngiliz de, Alman da, Çinli de, Ortadoğulu da kentimizin yeşilliği, temizliği, şehrin merkezinde pırıl pırıl denize girilmesi nedeniyle gönülden teşekkür edince anlıyoruz ki birçok Dünya şehrinin standartlarının üstündeyiz.

5-      Belediyeye ait minibüs dolmuşlarından başka, geçen yaz boyunca kullanılan ve sonra terk edilen “ÇEK-ÇEK dolmuş seferleri önümüzdeki sezon başlayacak mı?  Bir Akdeniz tipi taşımacılık, turistik yerlerin favorisi. Ve yabancılarca çok revaçta. Traktörlü çekçek düşünülüyor mu?

Düşünülmüyorsa neden?   Marmaris’te her geçen gün daha fazla hissettiğimiz bir sorun var ki o da trafikteki araç sayısının sürekli yükselmesi. Biz bu noktada iki yılda hayata geçirdiğimiz bisiklet yollarıyla insanların şehir içi ulaşımda, daha çok bisiklet kullanmalarını istiyoruz. Bu nedenle şehir içi trafiğine ekstra yük olacak herhangi bir motorlu taşıtla ulaşım fikrine olumsuz bakarız. Kaldı ki büyükşehir yasasıyla birlikte şehir içi ulaşım Büyükşehir Belediyesi’ne devrolmuş durumda.

6-      Tur operatörlerinin Marmaris’teki tutumları nasıl hangi konulara göre öne çıkıyor veya klase ediliyor. 

Genel istekleri nelerdir?   Dış turizmde ne yazık ki ülkenin genel politikasından kaynaklanan bir takım sorunlar var. Bu yüzden son yıllarda iç turizm de büyük önem kazandı. Aslında bunun en baştan beri böyle olması gerekti. Çünkü iç turizmde şimdiye kadar göz ardı edilen önemli bir potansiyel var. Ancak yabancı tur acentelerinin Marmaris’e gösterdiği ilgi şimdiye kadar bizim ilçemizde hep dış turizmi öne çıkardı. Ama ne yazık ki turizmde yaşanan olumsuz tablo, sektördeki tüm kolları yerli turizmi tekrar keşfetmeye yöneltti. Marmaris’in iç turizmden aldığı yüzde 4’lük payı yüzde 15’lere kadar çıkartmayı hedefliyoruz.

7-      Turizm sezonunun uzaması için hep yabancı ataklar görüyoruz. Ukraynalı gurup Dalamana iniyor, lokumlarla karşılanıyor. Marmaris Belediyesi “Ne çıkarsa bizim bahtımıza da düşsün”inisiyatifiyle hareket etmiyorsa, suyun başına yani Ukrayna’ya gidilip organize sağlanamaz mı? 

 Biz yerel yönetim olarak, göreve geldiğimiz ilk günden bu yana Marmaris’in yurt içinde ve yurtdışında tanıtılmasında her zaman aktif görev aldık. Bizzat ben kendim geçmiş yıllarda senede 10’a yakın turizm fuarına katılarak, sektör temsilcileriyle bire bir görüşmeler yaptım. Ancak her zaman inandığımız bir şey var ki “En iyi tanıtım, yerinde yapılan tanıtımdır” Bu noktada sizin de vurguladığınız Ukrayna’dan pek çok basın grubunu, tur operatörünü, operasyon müdürlerini Dalaman Havaalanıyla birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda Marmaris’te ağırladık. Marmaris’in gizli kalmış değerlerini, doğal güzelliklerini yerinde tanıttık. Temaslarımız bu anlamda her zaman devam ediyor ve edecek.

8-      Hindistan Acenteleri 27-29 Ekim’de, Dalaman’da kongre yapacak. Muğla’yı tanıtacak. Marmaris neden planda değil. Araya girip de bu sağlanamaz mıydı? 

Bizim bu pazara yönelik çalışmalarımız zaten bir yıldır çeşitli platformlarda sürüyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında Muğla'ya davet edilen 50 Hintli tur acente temsilcisi ve beş basın mensubu Ortaca'da gerçekleştirilen toplantının ardından bölgeyi yakından tanımaları için Marmaris'te misafir edildi ve Hindistan'ın önde gelen turizm birliklerinden OTAI'ya bağlı turizm acentesi yetkilileri ilçede incelemelerde bulundu. Öte yandan Ağustos ayında film sektörünün uluslararası alana taşınması amacıyla Hint misafirleri ağırladık. Marmaris'in alternatif pazarların oluşmasını sağlamak adına film çekimi için tercih edilmesi çok anlamlı ve önemli. Ev sahipliği yaptığımız yerli dizi ve film çekimlerinden sonra Marmaris'in tanıtımı adına yerli turist artışları gözlemledik. Hintli yapımcılar tarafından bölgemizde çekilecek filmle birlikte Hindistan'dan da çok misafir ağırlayacağımız kanaatindeyim.

9-      Marmaris Emlakçılar Derneğinin, kötü gidiş sebebiyle, turistik otellerin %70’nin satılığa çıkarıldığını söylüyor. Bundaki hakikat payı kaçta kaçtır?

Yüzde 70 biraz abartılı bir rakam olabilir ancak biz de bir çok turistlik otel ve işletmenin satıldığına, el değiştirdiğine ya da kentse dönüşümle daireye çevrildiğine şahit oluyoruz. Zaten Marmaris’te kapasitesinin çok üzerinde yatak ve sandalye sayısı

10-  Şehre yakışacak olan “Alışveriş merkezinin” vakti gelmedi mi daha? Ne düşünülüyor. 

Marmaris’te son yıllarda spor turizmi, doğa turizmi, yat turizmi, ön plana çıkarmaya çalıştığımız turizm dalları olmuştur. Kitle turizminde tanınan bir merkez olan bölgemizi turizm alanında çeşitlendirmek amacıyla “Aktif Tatil” dediğimiz turizm kavramını önemsiyoruz. Yani insanları, betonarme yapılardan dışarı çıkarmayı, Marmaris’in güzelliklerini doğada yaşamalarını istiyoruz. Marmaris’in şu anda bir alışveriş merkezine değil, daha çok yeşil alana, çocuk parkına, sosyal tesise, kültür ve sanat anlamında yapıya ihtiyacı var.

11-  Yapmak istediniz de yapamayıp, içinizde kalmış bir ukde var mı?

 Marmaris ve yaşayanları için hayata geçireceğimiz o kadar çok projemiz var ki. Ben ve ekibim büyük kararlılıkla bu projeleri hayata geçirmek için çalışıyoruz. Sosyal ve kültürel hayata katkı sağlamak, özellikle Selimiye, Bozburun gibi yoğun ziyaret edilen turistik kırsal bölgelerde yetki sahibi olan Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı sorunlarını tamamen çözmesini sağlamak, turizm payından alınan payı arttırmak için birçok projemiz var.  Şu anda en çok üzerinde durduğumuz projeler; Marmaris’in bir bisiklet şehri olması,

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, açık hava ve su

MARMARİS. DOYUMSUZ GÜZELLİKLER İÇİNDE BOĞAZA BİR BAKIŞ

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, oturan insanlar, oturma odası ve iç mekan

BELARUSLU GAZETECİLERE BAŞKAN ACAR MARMARİSİ ANLATIRKEN, YEŞİL VE MABİNİN ÖNEMİNİ ANLATTI.. "GAYEMİZ, MAVİ İLE YEŞİLİ BİRLEŞTİRMEKTİR" DEDİ

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

BELARUSLULARIN BİR KISMI, DAHA ÖNCE MARMARİSE GEŞMİŞ. ARADAKİ FARKI GÖRÜNCE DE BAŞKANA SORUYOR " BUNU NASIL BECERDİNİZ" DİYE.

Görüntünün olası içeriği: 8 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

BELARUSLU GAZETECİLER. İÇLERİNDE GAZETE, TV VE DERGİ TEMSİLCİLERİ DE VAR.. MARMARİSİN SON HALİNİ GÖREN BİR BELARUSLU GAZETECİ "MARMARİSİ ÇOK DEĞİŞMİŞ BULDUM. DAHA ÖNCE DE GELMİŞTİM." DEYİNCE, BAŞKAN " MAVİ İLE YEŞİLİ BİRLEŞTİRDİM.. İŞTE O KADAR" DİYE CEVAP VERDİ.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, okyanus, dağ, açık hava, doğa ve su

İŞİN SIRRI " YEŞİL VE MAVİDE"

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..