Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '18

 
Kategori
Güncel
 

Yeni Köşe Yazıları / Rus Tipi Kalkınma Örnek Olabilir mi?

Yeni Köşe Yazıları / Rus Tipi Kalkınma Örnek Olabilir mi?
 

Moskova'da Gökdelenler..


Rus Tipi Kalkınma örnek olabilir mi?: Urallardan Uzakdoğu'ya uzanan çok soğuk ama yeraltı zenginlikleri çok bol uçsuz bucaksız topraklar..Çok iyi yetişmiş onlarca milyon insan ve bu insanların dedelerini, ana babalarını alabildiğine ezerek bugünkü Rusya'yı kuran Sovyetlerin yetmiş yıllık mirası..Tüm bu olağanüstü varlıklarına rağmen günümüzde Putin'le sembolleşen Rusya'nın dünyaya sunacağı çok fazla bir şey yoktur. Silah ve uzay sanayi dışında eski Sovyet şehirlerini Amerikanvari dönüştüren dev inşaat sektöründen başka neyi vardır Rusya'nın?

Dünya markası bir Rus otomobilinden, cep telefonundan, tekstilinden veya Votka ve havyar dışında gıda maddelerinden söz etmek mümkün müdür? İnstagram sayesinde görüyoruz: Şimdilik yüzlerce milyar dolar döviz sağlayan doğal gaz, petrol ve silah satışı sayesinde yeni Rus nesilleri lüks içinde yaşıyor ama bu nereye kadar devam edecek? Veya herkes bu denli lükse erişebiliyor mu? Tüm bu çelişkilerin yuvarladığı kar topları yetmiş yıllık o eski kızıl çığları tekrar harekete geçirmesin?

Bütün bu tespitler sadece silah ve inşaat sanayileri ile kalkınmaya çalışan - üstelik doğal kaynak zengini - bir ülkenin açmazlarını göstererek bize bazı dersler sunuyor.

 * * *İlgili resim 

 

Deprem Asla Kapıyı Çalmaz: Bilim adamlarının birçok keşfine rağmen deprem asla kapıyı çalmıyor. Bunca sensör ve erken uyarı sistemleri belki birkaç dakika kazandırır o kadar. Bu sürede bırakın insanları, ancak doğal gaz ve elektriği kapatabilirsiniz. İlk sarsıntıların ardınsan S dalgaları gelmeye başlayınca olduğumuz yerde cenin vaziyeti alıp dua etmeye başlamaktan başka çareniz yoktur. Sanıldığının aksine depremin değil, sağlamlığını zalimce test ettiği içinde yaşadığınız binanın kurbanı olabilirsiniz.

1999 Ağustosundan bu yana yaklaşık 20 yıl geçti. Başta İstanbul olmak üzere risk altında bulunan şehirlerimizde bir çok şey yapıldı yapılmasına da, şu kahrolası "Bir şey olmaz" saplantısına karşı hiçbir şey yapamadık.

Ne Van depremi gibi yeni ibretler, ne de onca eğitim vs.bu saplantıyı değiştirmedi. Herhalde bu duruma en çok sevinen de yer altındaki o müthiş güç: Çünkü asıl başarısı Richter ölçeğiyle değil, yıktığı bina sayısıyla ölçülecek.

 *  *  *binalarda dış cephe yangınları ile ilgili görsel sonucu 

 

Dış Cephelerdeki Büyük Tehlike: Son zamanlar da yeni inşaatların cephelerinde al benili kaplamalar moda oldu ya - Mantolama da dahil - bina yangınlarında daha çok dehşet yaşanıyor. Betonarme veya yığma, herhangi bir apartman katında yangın çıktığında eskiden yalnızca o kata zarar görürdü. Şimdilerde ise binaların cephesini kaplayan yeni moda kimyasal orijinli kaplamalar yüzünden bina adeta ahşap gibi kattan kata sıçrayarak yanmaya başlıyor. Geçenlerde bu şekilde aleve boğulan beş katlı bir binadan atlayan iki kadın yaralı kurtulmayı başardı. Ancak çok katlı, 40-50 daireli binaları düşündüğümüzde yaşanabilecek facialar uykuları kaçıracak cinsten..

Bina inşaatı, yangın Söndürme ve itfaiye yönetmeliklerinin bu gerçeğe göre düzenlenmesini beklemekten başka çare yok galiba ama bu arada yeni facialar yaşanmasa..

 

 

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..