Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '10

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Yenilenebilir enerjide rüzgar türbinleri

Yenilenebilir enerjide rüzgar türbinleri
 

Rüzgar türbinleri: Yeri, büyüklüğü, temin-tedarik şartlarına ve kurulumuna önem verilmesi gerekir.


2- YENİLENEBİLİR ENERJİDE TEKNİK ETKENLER:
Rüzgar türbinleri ne kadar verimli olursa kWh basına maliyet o kadar düşük olur. (Üretilen elektriğin maliyet ölçeği (kWh üretim başına $) toplam maliyetin şimdiki değerinin ($) üretilen elektriğe bölümüyle elde edilir. (kWh) Bu verimlilik değerinde yerel paraların kullanılmamasının sebebi: Verimlilik değerlerinin kıyaslanabilir olmasını sağlamaktır.

VERİMLİLİK:
I – Bölgenin rüzgar durumuna,
II – Bölgenin büyüklüğüne,
III – Rüzgar türbinlerinin hazır bulunmasına ve
IV – Rüzgar türbinlerinin düzenlenme biçimine bağlıdır.

Rüzgarın süreklilik arz etmez, arada bir kesilme ihtimali bulunmaktadır ve rüzgarın esme durumu coğrafya ve topografyadan oldukça fazla etkilenmektedir. Bir anlık rüzgar hızı ile mevcut enerji arasında zıt bir ilişki bulunmaktadır. Ancak, enerji türbinlerinden çıkan enerji miktarı, saniyede 7-10 metre civarında olan AMWS(yıllık ortalama rüzgar hızı) ile paralel olarak artmamaktadır. Ortalama rüzgar hızı arttıkça, türbindeki kontrol sistemi enerji üretimini kısıtladığı için rüzgardaki enerjinin büyük bir kısmı dağılmaktadır. Tipik olarak, saniyede AMWS’si 8 metre olan bir rüzgar tarlasında, aynı türbinlerle AMWS’si saniyede 6 metre olan bir rüzgar tarlasından % 80 oranında daha fazla enerji üretmesi beklenir. Bu durumda yatırım masrafları yakın ölçülerde ise, yüksek üretim genel maliyeti düşük seviyelerde tutacaktır.

Rüzgar türbinleri, değişik miktarlarda enerji üretecek şekilde geliştirilmektedir. Avrupa’daki rüzgar çiftliklerinin tipik boyutu 500–1.500 kW arasındadır. Geniş çaplı bir elektrik enerjisi üretimi, ortalama 20 adet rüzgar türbini gerektirmektedir. Bunların da ekonomik kullanımı açısından guruplandırılması ve işletimi kolaylaştırması gerekmektedir. Geniş rüzgar çiftlikleri daha ekonomiktir ve 3 Mw’lık bir sistem enerjinin kWh’sini 5.9 cent’e üretmesine rağmen, bütün koşulların aynı olduğu bir durumda boyut olarak 51 MW’lık (http://www.igc.apc.org/awea/) bir sistemin üreteceği enerjinin kWh basına maliyeti 3.6 cent olarak gerçekleşecektir. Türbinler, performanslarını kabul edilebilir bir seviyeye indirecek olan etkileşimin sonuçlarını düşürmek için genelde 5 ila 10 silindir çapı aralıklarla yerleştirilirler. (20 türbinli rüzgar çiftliği yaklaşık 3 yada 4km2’lik bir alan kaplar)

600 kW’lik tipik bir türbinin net üretimi, örneğin:
I – AMWS’si saniyede 7 metre olan ve denizden yüksekliği 45 metrede olan bir bölgede yılda 1.600 MWh enerji ürettiği,
II – AMWS’si saniyede 10 metre olan ve denizden yüksekliği 45 metrede olan bir bölgede yılda 2.750 MWh enerji ürettiği seklindedir.
Türbinler, ömürleri 25 yıl sürecek şekilde tasarlanmıştır, ancak modern türbinlerin işletim becerisi 15 yıl ile sınırlıdır. Modern türbinlerin kullanışlılığı %97 ile %99 arasında değişmektedir.

Rüzgar enerjisinin teknik yönleri hususunda EWEA (Avrupa Rüzgar Enerjisi Derneği)’nin yayınlarından daha fazla detay elde edilebilir:

• – “Avrupa’da Rüzgar Enerjisi Geliştirmenin En İyi Uygulama Prensipleri”,
(http://www.ewea.org/doc/BPG.pdf), ve
• – “Avrupa’da Rüzgar Enerjisi – Tespitler”,
(http://www.ewea.org/doc/ewea.pdf)”.

(Devam Edecek)

Murat SEVGİ

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..