Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '17

 
Kategori
İnançlar
 

Yirmi Birinci Yüzyılda Gerçek Müslüman

Yirmi Birinci Yüzyılda Gerçek Müslüman
 

baba


Oncelikle bu yazdiklarimin benim kendi dusuncem oldugunu soylemekle baslayayim. Kimseyi baglamaz ama dogru oldugunda da israrliyim.

Dinini her yonuyle yasayan musluman isine, ailesine ve sagligina dengeli sekilde onem verir.

Hicbirinde asiriya gitmez. Mesaiden kaytarmaz, isini en iyi sekilde yapmak icin sahip oldugu kabiliyetleri maksimumda kullanir ve kendini de surekli gelistirmeye calisir.

Para icin calismaz, sevdigi isi yapar. Bilirdi ki isini severse, isi iyi yapar, isi iyi yaparsa, para zaten ona gelir.

Ailesini de ihmal etmezdi. Eve gidince ayaklarini uzatip televizyonun karsisina gecmez, diger aile fertlerinin de zamanlarini televizyon karsisinda oldurmesine izin vermez. Gunlerinin nasil gectigini birlikte degerlendirirler, tikandiklari noktalarda istisare ederek her bir aile ferdinin problemini en yapici sekilde cozmeye calisirlar.

Akrabalik baglari kuvvetlidir gercek muslumanin, uzaktaki akrabalarini telefonlar arar, annesini babasini ayni sehirdeyse en az haftada 1 ziyaret eder. Kimseyle ne sebeple olursa olsun kus kalmaz. Cunku Rabbinin her seyi hikmetle yarattigini bilir. Kin tutmaz.

Gercek muslumanin arkadaslari ve cevresindeki insanlarla iliskisi iyidir. Ofkelenmez, her seyi merhametli ve yapici bir sekilde cozmeye calisir. Insanlari bu anlamda idare edebilmenin dinimizce ovulmus bir meziyet oldugunu bilir.

Sagligini da ihmal etmez. Yedigine ictigine dikkat eder, duzenli yuruyusunu yapar, gerekirse spor salonlarina kaydolur. Ama amaci hicbir zaman siskin bir vucuda sahip olup etrafta havali havali dolasmak degildir. Peygamberimizin “Kalbinde zerre kadar kibir olan cennete giremez.” hadisini bilir ve kibre layik olanin sadece ve sadece her seyin tek sahibi olan Allah oldugunu her daim hatirlar. Dolayisiyla yeryuzunde mutevazi ama vakarla dolasir.

Karni gogsunun hizasini gecmemistir hicbir zaman. “Muslumanin dolduracagi en kotu kap midesidir.” hadisini bilir. Yemege oturmadan once suyunu icer, midesinin ucte birini suyla, ucte birini yemekle, ucte birini de havayla doldurur.

Her devirde oldugu gibi bu devirde de, namazlari her seyin ustundedir gercek muslamanin. Hayatini namaz saatlerine gore tanzim eder. Cunku bilir ki en sevdigine yani Rabbine en cok yaklastigi nokta secdedir. Ve o an, onun icin her seyden daha degerlidir.

Hayatta her seyin mukemmel olmasina calismaz gercek musluman. Mukemmel es, bol parali is, harika cocuklar, 10 numara ev gibi takintilari yoktur. Cunku bilir ki mukemmellik sadece Allah’a mahsustur. Karsisina cikan her sey onu Rabbine yaklastiran, dogru tutum ve davranislarla asilmasi gereken birer kucuk sinavdir. Bu yuzden, direnci yuksektir, metanetini kaybetmez, cabuk ofkelenmez ve karsi tarafi incitmez.

Sizlere kafamdaki gercek muslumandan bir kesit sunmaya calistim, bildigim ayet ve hadislerden yola cikarak.  Belki bunlari okurken bunun sadece muslamanlarda degil, herkeste olmasi gereken ozellikler oldugunu dusundunuz. Belki de tanidiginiz muslumanlarin hicbirinde bu sayilan vasiflarin onda birinin bile olmadigini soylemek istediniz bunlari yazan kisiye. Ben de biliyorum bu ozelliklerin kendini muslaman olarak tanimlayan cogu kiside olmadigini. Peki bunun sebebi nedir? Neden ilahi bir ogreti o dine mensup cogu kisi tarafiindan uygulanmiyor.  Aradaki buyuk ucurumun sebebi nedir?

TV karsisinda saatlerini geciren, hareketsizlikten dolayi obezite basta olmak uzere cesitli saglik sorunlariyla ugrasan, akrabalik iliskileri kopma durumuna gelmis, aile ici iletisimin anlaminin bile bilinmedigi bu hayat tarzi neden?

Hayattan surekli sikayet eden ama uzerine dusen hicbir seyi duzgun yapmayan kisiler olabilir mi bunun sebebi? Iradesizlik, kolaya kacma, sukur eksikligi, olaylarin hikmetini gorememe, cehalet, cevreden yanlis etkilenme, akli felce ugratan cazibedar tv programlari, suslu puslu reklamlar … say sayabildigin kadar …

Ben bir adim atip bu yaziyi yazdim. Siz de bir adim atip bunu baskalariyla paylasip, hep birlikte sikayet etmek yerine kendi gorevlerinizi daha iyi yerine getirmek icin HEMEN BUGUN neleri degistirmem gerekiyor diye dusunup aksiyon alirsaniz, bireyden topluma dogru dalga dalga giden bir donusum baslatabiliriz.

Ben oyle yapmaya devam edecegim Allah’in izniyle. Yapan caba sarf etmis olur ama anlamli bir hayat yasamis olur. Yapmayan ise ayni kisir dongude kalmaya devam eder. Hayat, olene kadar secimlerden ibaret.

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 39
: 757
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Mühendislik eğitimimden sonra (2002), örgütsel davranış alanında yüksek lisans yaptım (2005). 15 ..