Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '15

 
Kategori
Deneme
 

Huzur olmadan mutluluk olmaz

 Huzur olmadan mutluluk olmaz
 

Görsel alıntı


İlk özür dileyen en cesurdur,

İlk unutan en mutludur,

İlk affeden en güçlüdür, (Osho)

Görüldüğü üzere yabancı ama önemli sözler.

Bizde iyi ve örnek alınması gereken güzel sözleri, düşündüren sözleri ve mizahi sözleri akılda kalsın, unutulmasın, değerli kılınsın, düşündürsün ve güldürsün diye hep Mevlana’yı, Nasrettin Hocayı ve Temel’i referans gösteririz.

Tabii bütün bu güzel sözleri, Mevlana’nın, düşündüren sözleri Nasrettin Hocanın, mizahi sözleri Temel’in söyleyip söylemediğini bilmiyoruz. 

Bizdeki sözlerin çoğunluğu Atasözü diye geçer.

Onca Edebiyatçımız geldi, bu dünyadan göçtü ve hala binlerce edebiyatçımız hayatta onlardan geride ancak birkaç söz kalmış. Yabancıların sözlerinden örnekler vermek bizim ülke insanları için vazgeçilmez bir tutkudur.

Bizim yerli mallarımız ( Sözlerimiz ) dururken diğer konularda olduğu gibi, yabancıların mallarını ithal etmeyi pek severiz.

Huzur bulmak için kızdığımız, sevmediğimiz insanları, konuları ve olayları hayatımızdan ve zihnimizden çıkarmalıyız.

Kısadan hisse;

Derviş ve talebesi nehir kenarında abdest alırken aniden bir zorba çıka gelir.

Derviş’e beni hemen sırtına al ve karşıya geçir der. Derviş hiç itiraz etmeden, ses, seda çıkarmadan zorbayı sırtına alarak karşıya geçirince, Dervişin talebesi şaşkınlık içinde seyreder.

Dergâh’a dönerlerken, Dervişin talebesi yol boyunca “ Neden o zorbayı sırtladınız, karşıya götürdünüz? Gücümüz yetmiyor alabilirdi ama, başkalarından yardım isteyebilirdik.

Zorbanın o hareketine engel olabilirdik, zorbayı sırtlayıp götürmeyecektiniz” diye sitemli, sitemli söylenmeye devam eder.

Derviş;  “ Ben zorbayı sadece nehirden karşıya geçirdim, sen ise yol boyunca zorbayı hem sırtında, hem dilinde, hem yüreğinde hem de beyninde taşıdın demiş.

İnsanlar, öğrenmek, sevmek, sağlıklı yaşamak, gülmek, mutlu olmak, muhabbet etmek, özgürce yaşamak, sıcak ve sağlam yürekler bulmak, sevgiyi ve aşkı tanımak için dünyaya geldiler.

Günümüzde bunların içinde huzur en önemli hale geldi.

Peki, huzur nedir, nerede bulunur. Neden huzura ulaşmak bu kadar zor, hepimiz onu arıyoruz ama bir türlü bulamıyoruz.

Huzur hiçbir gürültünün, sıkıntının ya da zorluğun bulunmadığı yer demektir. Bütün bunların içinde bile yüreğimizin sükûnet bula bilmesidir.

Evet, yaşamı kolaylaştırmak, huzuru bulmak ve Hakikate ulaşmak için;

Daha çok dinlemeliyiz, daha az konuşmalıyız. Dinlemeliyiz ki dilimiz bizi sağır etmesin.( Kızılderili Atasözü )

Pişman olsak da denemelere devam etmeliyiz, deneye, deneye gerçeğe ulaşırız. Hayatta en iyisini yapmaya çalışmalıyız. İfa ettiğimiz görev ne denli zor ve ne denli kolay olursa olsun severek yapmalıyız.

Gülmeliyiz, gülümsemekten asla vazgeçmemeliyiz. Ancak, içten gülmeliyiz, dış gülümsemelere aldanmamalıyız.

Sabırlı olmalıyız. Ağaç zaman içinde büyür, her şey zaman içinde olgunlaşır. Sabır edersek ağaçlar meyve verir. ( Mevlana )

İyi insan olmalıyız, sözle iyilik, güven oluşturur, düşünce ile iyilik derinlik oluşturur, vermekle iyilik sevgi oluşturur. İyi olduğumuzda huzur buluruz.  ( Lao Tzu )

Benlikten ( Ego ) vazgeçmeliyiz, çünkü dünyanın sahibi biz değiliz. Benlikten kurtulduğumuz zaman gerçek huzuru buluruz.

Hiç kimseye hak ettiğinden daha fazla değer vermemeliyiz. Her kese hak ettiği ölçüde değer vermeliyiz. Fazla değer darbe olur bize döner.

 

 

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                     

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..