Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '12

 
Kategori
Güncel
 

ABD Bilime destek oluyor ya biz?

ABD Bilime destek oluyor ya biz?
 

İki gün önce gazetelerde ilginç bir haber vardı.

ABD'de Senato'ya bilim, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarında yüksek lisans yapan yabancı öğrencilere "Yeşil Kart" verileceğine dair bir haberdi bu.
 
Amerika; özellikle yetişmiş kalifiye eleman sıkıntısı çektiği bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında yüksek lisans yapan yabancı öğrencileri kaçırmak istemiyormuş.
 
Tabii adamlar, akıllı. Bir ülkenin ileri gitmesinde en önemli faktör bilim adamlarıdır. Teknoloji ancak ve ancak bilimsel araştırmalardan ortaya çıkar. Bilim yoksa teknoloji de geliştiremediğiniz için fark yaratamazsınız. Adamlarda 5700 üniversite var, bizde ise daha yeni 150'leri geçtik. Bütün dünya ileri eğitim almak için Amerika'ya taşınıyor ama bunların büyük çoğunluğu sonradan yine kendi ülkelerine geri dönüyorlar. Bir ara Steve Jobs, bir üniversitenin mezuniyet töreninde önemli açıklamalar yapmıştı, Amerikan Üniversitelerindeki eğitim sistemini beğenmiyor, yerden yere vuruyordu. O beğenilmeyen üniversite eğitimi bugün Amerika'yı Amerika yaptı ama adamlar mevcut durumlarını da beğenmiyorlar ve nasıl daha da ileri giderizin peşindeler. Böyle de olmalı.
 
Peki biz ne yapıyoruz? Maalesef temel bilimlere gereken önemi vermiyoruz. Daha geçenlerde haberi vardı, 30 Fizik bölümünü kapattık üniversitelerden. Bu konuda ben de bir blog yazmıştım. Oysa Fizik, Matematik, bilimin temelidir. Bu aklı, potansiyeli ülkemiz için değerlendirmeliyiz.
 
Bugün sporcular uluslararası alanda bir başarı kazansalar devlet, belediyeler, özel kuruluşlar sporcuları hediyeye ve paraya boğuyor. Devlet altın, belediyeler ev, özel kuruluşlar da çeşitli olanaklar sağlıyorlar sporculara, sporlarına daha iyi şartlarda devam etmeleri için. Tabii bunlar da yapılmalı ama bilim için de yapılmalı. Mesela çok çocuk vardır bizde Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alan ama bu çocuklara pek pirim verilmez ülkemizde. Spor, bilim veya bir başka branş için ayrımcılık yapılmamalı. Bilim de devlet tarafından desteklenmeli, derece yapanlara da büyük ödüller verilmeli.
 
Mesela geçen Londra/İngilere'de olimpiyatlar yapıldı. Ödül yönetmeliğine göre, olimpiyatlarda birinci olan sporculara 2 bin,  ikinci olana 1 bin 500, üçüncülüğü elde eden sporculara da 1000 Cumhuriyet  Altını karşılığı para ödülü veriliyor. Altın madalyanın sahibi sporcular  1 milyon 274 biner lira, gümüş madalyalı sporcular 955 bin 500'er lira, bronz madalyaya uzanan sporcu ise 637 bin lira para ödülü alıyor bir başka deyişle. Aynı özendirmeyi  bilim için de yapmalıyız. Hatta 2023 yılı için bölgemizde lider ülke olma hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için çevremizdeki ülkelerdeki beyinleri de ülkemize çekmekte, kazandırmakta büyük fayda var. Ayrıca, bu ülke tanıtımı için de bulunmaz bir reklam ve prestij olur.
 
Bilime destek olalım, üniversite-hayat ilişkisini iyi kuralım, akılcı, işe yarar, katma değerli ürünler yapıp dünyanın hizmetine sunalım. Dünya çapında derece yapan akıllı çocukları da lütfen ödüllendirelim, teşvik edelim.
 
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..