Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '12

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Artık Alternatif Enerji Kaynakları bulmalıyız

Artık Alternatif Enerji Kaynakları bulmalıyız
 

Son günlerde akaryakıta, doğal gaza ve elektriğe yine zam geldi.

Enerjiye yapılan bu zamlar iyi düşünmekte fayda var.

Enerjide dışa bağımlı bir Türkiye, elbette her zaman zorlanacaktır. Elektriğini sen doğal gazdan ve ithal kömürden üretirsen, otomotiv sektörünü, kimya sektörünü tamamen petrole endekslerden, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklarını kullanmazsan dışarıya her sene 50-55 milyar dolar enerji parası ödersen, enerji politikanı değiştirmezsen bundan sonra da ödemeye hep devam edeceksin demektir bu.

Akaryakıt fiyatlarında Norveç'i de geçerek dünya lideri olmuşuz. Tamam petrolümüz yok ama aklımızı neden çalıştıramıyoruz ki?

Oysa devlet güneşe, rüzgara destek olsa ülke çok rahatlayacak. Geçenlerde Kemal Derviş bir röportajda açıkladı. Almanya, tüm enerjisinin %50'sini yenilenebilir kaynaklardan karşılıyormuş. Ki Almanya da bir güneş ülkesi değilmiş. Türkiye'de güneş bolca var ama değerlendirmek için ne siyaset ne bürokrasi ne de özel teşebbüs harekete geçebiliyor. Belki de birileri petrolün bir kenara bırakılmasını istemiyordur. Orta Asya, Hazar bölgesi, Iran, Körfez, Ortadoğu ve Kuzey Afrika petrol yönünden dünya için çok stratejik. Dünyada ticareti yapılan 1. meta petrol. Petrol üretimi ve ticareti dursa, bugün dünya acayip bir krize girer. Libya petrol kesinti riski bile dünyaya büyük sıkıntı yaratmıştı. Petrol sadece enerji olarak değil, petro-kimya tesisleri olarak da sanayinin can damarlarından biri. Petrol yoksa bazı ülkelerde ısınma, ulaşım, iletişim, elektrik de yok demektir. Çağımız hala petrole bağlı ve bu bağlılık uzun yıllar devam edecek. Çünkü petrole bağlı büyük yatırımlar var. Bu yatırımlardan bir çırpıda vazgeçmek dünya için pek mümkün değil.

Petrolün çıkarılması, depolanması, deniz yolu ile taşınması, rafineriler, petrol boru hatları, petro-kimya tesisleri, LPG, asfalt, plastik, parekende benzin, fuel oil satışı vbg. hep petrole bağlı. Petrol olmasa arabalar, otobüsler çalışmaz, uçaklar uçmaz, gemiler, helikopterler gitmez. Isıtma, aydınlatma ve elektrik üretimi durur. Bazı fabrikalar kapanır. Ordular hareket edemez. Çağımızın yakıtı hala petrol çünkü. Keşke bir akıllılık yapıp ülkede alternatif yakıt/enerji konusunda bir yarışma düzenlense  ve yarışmayı kazanana da çok büyük bir para ödülü verilse. Belki böylece bizde de alternatif yakıt konusunda bir hareketlilik doğabilir.

İki gün önce Vatan gazetesinde bir haberde vardı. Amerika deniz suyundan yakıt yapıp, bunu ordusundaki jetlerde kullanacakmış ve ordunun maliyetlerini böylece azaltacaklarmış. Helal olsun, adamlar yaptıkları her işte nasıl ilerleriz, nasıl işimize daha başka yenilik getiririz diye bakıyorlar. Böyle de olmalı zaten.

 

http://haber.gazetevatan.com/jetler-deniz-suyuyla-ucacak/484452/43/Teknoloji

 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..