Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '09

 
Kategori
Siyaset
 

ABD Türkiye'den Afganistan'a asker istiyor

ABD Türkiye'den Afganistan'a asker istiyor
 

Afganistan'daki askerlerimiz


ABD Başkanı Obama Afganistan’a 30 bin asker daha göndermeye karar vermiş. Müttefiklerinden ve bu arada Türkiye’den de savaşçı olarak asker göndermesini istemiş. Türkiye’nin Afganistan’da 1 Tabur, 795 kişilik bir güvenlik gücü var. Bunlar başkent Kabil’de görev yapıyor ve çatışmalara girmiyor. Yaşar Büyükanıt Genelkurmay başkanı olduğunda Afganistan’a asker gönderilmeyeceğini söylemişti. Çünkü giderse yeni gidecek olanların savaşçı olarak kullanılmak isteneceğini, Türkiye’ninse böyle bir yetkisi olmadığını söylemişti. Yani asker giderse ABD için savaşacak ve bu işin doğruluğu yanlışlığı bir yana, Türkiye’nin adı bile geçmeyecek. Şimdi İlker Başbuğ Afganistan’daki Türk askeri gücünün 1200 kişi daha artabileceğini söylüyor.

Her şeyden önce, ABD Afganistan’da yavaş yavaş çamura batıyor. Bu kadar güç kullanmalarına rağmen aynı Vietnam’da olduğu gibi başarısızlığa doğru gidiyor. Amerikan kamuoyu orada asker bulundurulmasına tepkili. Askerlerin geri dönmesini istiyorlar. Belki Vietnam’da yaptığı şeyin benzerini yapacak ve Afganistan’dan kaçacak ama olayı bizim başımıza sardıktan sonra.

Bizim Afganistan’da ne işimiz var? Afganistan’dan ne gibi bir kâr amaçlıyoruz. Türkiye’nin şiarı değişmez: “Yurtta barış, dünyada barış.” O kadar. Bu temiz ve anlaşılır slogana göre bizim Afganistan’da bir işimiz yoktur. Hiç kimseden ne bir toprak talebimiz var ne de hiç kimseye toprak borcumuz var. Ne küçülmeyi ne de büyümeyi istiyoruz. Bizim ülkemiz bize yeter. ABD’nin Afganistan’dan ne alıp veremediği varsa kendisi görsün. Biz ABD’nin aleti olmayalım. Aynı Irak savaşında olduğu gibi, savaşa katılmak bir yana oradaki askerlerimizin de geri gelmesi gerekiyor. Asker gönderme çabası olursa buna Türkiye’de çok tepki olacağı açıktır. Bizim sorunlarımız bize yetiyor.

2.Aralık.2009

 
Toplam blog
: 153
: 18932
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Antakya 1955 Doğumluyum. O.D.T.Ü. Mimarlık Fakültesi 1982 Mezunuyum. O zamandan beri firmalarda m..