Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Acı Soğan Şeker Oldu!

Acı Soğan Şeker Oldu!
 

Günümüzde kuru soğanla toz şekerin fiyatları eşitlendi. İkisi de şimdilik 2, 5 liradan satılıyorlar. Böyle kalsa yine şükür, Yeni ürün çıkıncaya kadar 5-6 lira olursa şaşırmayalım. 

Bazı ürünlerdeki aşırı fiyat yükselmelerine yabancı değiliz. Geçmiş yıllarda yine soğanda anormal artışlar olmuştu. 

Geniş topraklarımız ve değişik iklim olanakları ile çok sayıda ürünü üretebilme şansına sahipken, bu sorunları yaşamamızı nasıl tanımlarız? Bunların üretim politikası zaafından kaynaklandığını sanıyorum.
Uluslararası kotalar nedeni ile, traktorünü sokağın kenarına çektirip, kendisini kahvehanede pişti oynamaya mahkum ettiğimiz üreticiden utanmalıyız. Bu utançla toparlanıp, becerilerimizi seferber ederek yanlışlarımızım kaynağına inmeliyiz. 

Fiyatların yükselmesinde ihracat faktorünün rolü düşünülebilir. İyi de, bu ülkede soğan ekecek toprak ve toprağı işleyecek insan kıtlığı mı var? 

Eğer, bu sorunları yaşamak istemiyorsak, ihracat bağlantıları ile üretim şartlarını ilintili hale getirmek mümkün değil midir? Bir yıl öncesinden üreticiyi uyararak ne ekmesi gerektiğini hatırlatmanın bir yararı olmaz mı? Hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak için başka neler düşünebiliriz? 

Halkın ihtiyacı olan soğan bilinçsizce ihraç edilmiş ise, şimdi dönüp, aynı soğanları ithal etme zorunda kalmamız komik değil mi? 

Öyle görülüyor ki; bu yıl soğan ithal etme zorunda kalacağız. Dilerim ilgililer tutarlı bir tarım politikası izlerler de, toplum bu sorunları defalarca yaşamaktan kurtulur. 

Soğan, şeker oldu, bal olmasını beklemeyelim!... 

 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..