Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '10

 
Kategori
Müzik
 

ADSO’nda "Mistik Sesler" ve Orhan Ahıskal

ADSO’nda "Mistik Sesler" ve Orhan Ahıskal
 

Amerika’da yaşamakta olan Ayşe Önder(1973-) tarafından bestelenmiş olan; “Mistik sesler” adlı yapıtın, ‘Dünyada ilk seslendirilişi’ni gerçekleştirdi Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, bu haftaki konserinde.

ADSO konserini AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleştirdi.

Eserin adının Mistik Sesler olmasını; “Benim Doğulu varsayıldığım Amerika’da, kültürümüzden gelen tınıları; bilinçli ya da bilinçsiz müziğime yansıtmamdır” şeklinde açıklamış Önder.

Orkestrayı yöneten Şef Sıdıka Özdil Gardner, kendi alanından olan bu çağdaş yapıtı dikkatli ve başarılı yönetti. Özdil Gardner, uluslararası alanda seslendirilmiş eserleri olan bir (besteci) müzik insanımız.

Mistik Sesler’de Soprano Esra Çetiner de görev aldı.

İlk seslendirilişlerde doğal olarak eserin bestecisini arar gözler. Hatta sahneye davet edilir, ya da dinleyici onu bekler. Ancak bestecimiz yoktu, eserinin ‘ilk seslendirilişi’nde. Ya davet unutuldu ya da ABD de yaşıyor olmasından, gelmesinde bir sıkıntı yaşanmış olabilir.

Ara verilmeden konser programının ikinci eserine geçildi.

Solist sanatçı, ünlü kemancımız Orhan Ahıskal’dı. Konser sahnelerinde pek sık seslendirilmeyen E.W. Korngold(1897-1957)’un Keman Konçertosu’nu seslendirdi. Anımsayamadığım, pek de tanıdık gelmeyen bu konçertonun kaydını bulup dinledim. A.S.Mutter bunlardan bir tanesiydi, kayıtlardan bilgilenmiş oldum.

Konser için AKM’ne girdiğimde ilk olarak yoğun kalabalık göze çarpıyordu. A.Ü. Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyesi de olan solistimiz Orhan Ahıskal’dan, vefasını esirgememişti Antalyalı sanatseverler.

1945 Yılında bestelenen bu eserin, kemanın tüm teknik zorluklarını içerdiği belirtilmiş konser notlarında. Böyle ayrıntılar not edilen Korngold Keman Konçertosu’nu, solistimiz Orhan Ahıskal çok güzel seslendirdi.

***

Değerli gazeteci Doğan Hızlan'a öyküneyim biraz:

Blogu cumartesi öğle saatlerinde, TRT-2 Televiyonu’nda yayınlanan ‘Konser Salonlarından’ adlı programda CSO konser kaydı eşliğinde yazdım. Bir yandan blogumu yazdım, bir yandan da M. De Falla(La Vida Breve ve Üç Köşeli Şapka'dan bölümler) ile Rodrigo (Aranjuez) eserlerini içeren bu konseri dinleyip/izledim.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..