Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Ah KPSS ah ÖSYM ah !

Ah KPSS ah ÖSYM ah !
 

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir (Konya 1959)


Ah Prof. Dr. Ali Demir ahhh!

Görülen şu ki ne şu ÖSYM işlerini ne de KPSS işlerini 'demir gibi' yönetemedin bence.

Yoksa yine oturduğumuz yerden 'gelen gideni aratır' mı diyeceğiz çoğu kişi için söylendiği gibi.

Ne olur tez elden istifa et de o makama; aklı başında ve işlemlerinde hiç bir kuşkuya yer vermeyecek biçimde çalışacak, ufku geniş, güler yüzlü bir ana kuzusu gelsin otursun.

KPSS başvuruları uzatılsın

Az önce öğrendiğime göre KPSS'den almış oldukları puan karşılığında tercih yapmakta zorlanıyorlarmış. ‘Bu çağda bu zekâ’ ya da ‘Bu çağda da bu olursa pes artık!’ demek zorundayız.

Basına yansıdığına göre, ‘Başvuru işlemlerini gerçekleştiremeyen ve sürenin uzatılmasını isteyen adaylar, sosyal medyada da (Twitter) üzerinden ‘KPSS Basvuru Süresi Uzatılsın’ kampanyası başlatmış bulunuyor. Ben de onlardan aldığım güçle (Facebook) üzerinden KPSS’de yine ne gibi dolaplar dönüyor ve KPSS başvuru süresi uzatılsın konusunda bir şeyler yazmaya başladım.

Ya sabır çekerek beklemek gerek!

Bir ucu elbette senin ellerinde olan KPSS Tercih Dağıtım Ağı, ‘İsteğiniz sıraya alınmıştır. Lütfen bekleyiniz’ uyarısıyla karşılaştıklarından ya geceden sabaha kadar ya da sabahtan akşama kadar beklemek zorunda kalmışlar.

Gerçekte KPSS puanları için çoğu genç, son yıllarda ilgili makam güvenini yitirmiş bulunuyor.

Anne babalar da bu konuda ‘Ne bilelim. Bir yerlerde aksayan bir şeyler olmalı. KPSS’ci olduk. Bizim çocuk üç beş yıldan beri giriyor, Bir türlü yüksek puan alamıyor. İş bulmak da zor’ diyor.

KPSS sınav sonuçlarından sonra karşılaştığım bazı gençler ise, ‘Bu benim puanım olamaz, işin içinde bir hinlik var. Yine bir dolap dönüyordur. Yoksa sınavlara zenneler ile sahte kişiler de sokan terörün parmakları bu işten bir türlü elini çekmiyor mu? Birileri onları neden engelleyemiyor? İşler o kadar mı vahim yoksa? Birileri kayırılıyor olmasın. Bu milyonlarca gencin umut kapısı. Bunlar böyle olmamalı. Başa gelen çekiliyor, diyor.

Bu nasıl iştir anlamak mümkün değil öyle mi?

Oysa sorun çok kolay çözülebilirdi eğer o makamda iş bilen ve çağın gereklerine göre çalışan birileri olsa idi. Ayrıca KPSS Tercih Dağıtım Ağını kuran bilgisayarcılar da bu sorunun oldukça dışında olduklarında ne sana ne de ilgililere doğru bir teklif ile gelemiyorlar. Sorun ortada: Milyonlarca işsizden ancak onda ikisinin başvurduğu KPSS açıklanan puanlara göre elbette tıklama yoğunluğu yüzünden işlemez bir duruma gelecekti. Sorun bu kadar açıkken nedenle bu tür tıkanıklıklar yaşanıyor anlayan beri gelsin!

Belki böylece şunu da anlamış oluyoruz: ÖSYM Başkanı Ali Demir'i de aşan birileri gençlerin iş bulmak ve işe başvurmak tutkusu yüzünden daha sabırlı olmalarını;  belki de gizlice bazı dolapların dönmekte olduğunu da sezdirerek işe girişleri geciktirmek istemiş olamazlar mı? Yoksa birileri türlü oyunlar ile gençleri canından bezdirip ‘inşaatlarda, tarlalarda çalışmaya gitsinler, mi demek istiyor!?

İş ve aş peşindeki yurttaşlarımıza karşı adil olmak gerek

Özellikle bilgisayar yazılımı konusunda geniş ufuklu ve ÖSYM ile KPSS peşindeki herkese en hızlı hizmetler sunulabilisin. 1960'lar ile 1970'lerde Hacettepe'deki dev bilgisayar ortamında sanırım hiç de bu kadar büyük sınav hataları yaşanmamıştı yıllarca.

Çok şükür sizinle başlayan yönetim sürecinde soruların yanlışlığı da soruların önceden servis edilmişliği de kopya çekmeler de sınavda joker kullanmalar ile iş tercihlerdeki kuşkular bir türlü durmak bilmiyor. Elbette kapalı kapılar ardında özellikle bilgisayar ortamında neler yapılabileceğini ve önceden bazı özel bilgileri fişlenmiş olan bazı yurttaşlarımızın puanları ile oynanması gibi durumları ben bilemem. Kaldı ki her kim olur ise olsun eğer sağ salim sınava girmiş ve tercihte bulunmuş ise, o kişinin bilgisayar marifeti ile engellenmesi gibi bir yola başvurulması; eğer böyle yollara tevessül eden zavalılar var ise bence kurulu düzen de bu işteki yöneticiler de töhmet altındadır.

Oysa çağımızın en hızlı bilgisayarlı iletişim araçlarından ÖSYM ile KPSS'ye bel bağlamış olan yurttaşlarımız her sınav sonunda olduğu gibi heyecanla bekledikleri sonuçlara ulaşmış olsalar bile 'iş' başvurusu için tercihte  bulunmaları iyice zora girmiş bulunuyor. Biliyoruz ki hepimiz için 'iş' demek; aş demekten de öte geleceğimiz demektir.

ÖSYM de KPSS de yeniden düzenlenmelidir 

Gençler emeklerinin karşılığını alamadıklarını, istedikleri işlere tercih sarmalından dolayı giremediklerini, istedikleri yerlere atanamadıklarını ve sınavdaki işaretlemelerine göre 'düşük puan verilmiş' olduğunu söyleyebiliyorlar ise bunun vebali kimin omuzlarındadır. Yöneticilikteki engin sorumluluk ve adalet duygusu bu tür kuşkular ile nasıl başa çıkabilir; inanın anlamakta güçlük çekiyorum.

Bu nedenler ile ÖSYM ve KPSS sınav soruları ile cevapları hiç bir biçimde ilgili makamlara bir daha gerekmeyeceği için her bir öğrenci sınav sonunda soru kitapçığı ile doldurmuş olduğu cevap kağıdınının  bir kopyasını da yanına alarak evinin yolunu tutmalıdır. Böylece o gün ya da ileride her hangi bir gün kaç puan alabileceğini kestirecek ve elindeki belgeler üzerinde hiç bir değişiklik yap(a)mayacağı için de imza atmış olduğundan ÖSYM Başkanlığı da öncelikle puanlama bakımından kuşku altında kalmaktan kurtulacaktır. Gerçekte her bir öğrenci vermiş olduğu 'sınav harcı' karşılığında bu kadarcık belgeyi de alıp gidebilmelidir bence. Bu belgelerin üzerinde oynanmaması ve silinememesi yolları da çağımızda çok kolay değil mi artık?

Biliyoruz ki bizi üzen konulardan biri de 'bu puanı vermişler' serzenişidir. Oysa herkes kendi başına yada elindeki belgeleri ile bir bilene giderek kaç puan alabileceğini öğrenmiş olabilir. Böylece hiç bir karanlık güç odağı ile ÖSYM suçlanmamış olmaz mı?

 Başvurular için bir değil 100 alan da açılabilir!

Yıllardan beri bakıyorum da ortalık her sınav öncesinde de sonrasında da toz duman! Artık bu kargaşaya son verilmelidir. İyi düşünüp taşınmak ve en doğru kararları almak en büyük dileğimdir. 

Bence eğr bu düzen böyledir, değitirmeye ne gerek var diyor ise Makine Mühendisi Prof. Dr. Ali Demir gençler ile birlikte anne babaları da sıkıntıya düşürmüş olduğu için bu görevi bırakmalıdır tez elden . Bir de birileri ivedilikle KPSS Başvuruları için bir değil en az yüz kadar Tercih Alanı da açılabileceğini anlatsın en üst makamda oturan birilerine ki ÖSYM ile KPSS konusundaki bütün sorunlar sarmalı bitsin artık.

Yıllardan beri bakıyorum da ortalık her sınav öncesinde de sonrasında da toz duman! Artık bu kargaşaya son verilmelidir. İyi düşünüp taşınmak, en doğru kararların alınması için önerilerde bulunmak ve gençleri küstürmemek, isyana teşvik etmelerini önleyebilmek en büyük dileğimdir. 

(Ankara 29.11.2012)

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..