Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '06

 
Kategori
Müzik
 

AJDA

AJDA
 

Bundan seneler önce Fransız şarkıcı Salvatore Adamo' nun, " Tombe la Neige " şarkısı piyasaya çıkınca yer yerinden oynamıştı.

Tombe la neige / Tu ne viendras pas ce soir...

Bu romantik şarkı, o zaman tüm dünyayı sarıp sarmalamıştı. Bizi de öyle ... 45'lik plak o kadar çok satmıştı ki rahmetli Fecri Ebcioğlu bu şarkıya Türkçe sözler yazdıydı.

"Her yerde kar var / Kalbim senin bu gece"

Sanırım ilk aranjman şarkı buydu o zamanlar. Adamo, Türkiye'ye davet edildi ve şarkıyı Türkçe plağa okudu. Bir Fransız Türkçe'yi nasıl telaffuz ederse öyle ... Bunun üzerine o sıralarda yeni yeni meşhur olan Ajda Pekkan ve onun gibiler, şarkılarını Fransızca aksanla söyler olduydular... Hatta Ajda, biraz daha ileri gidip kendisinin bir Fransız olduğunu bile ileri sürmüş, yıllarca Türkçe'yi Fransız aksanıyla-bir de araya bolca Fransızca kelimeler sıkıştırarak- konuşup durmuştu. Böylece herkes iyice bir anlamıştı ne kadar “Fransız” biri olduğunu. Kendisine iltifat eden birine "teveccühünüz" dediğinde "teveccüh" kelimesi şakayla karışık:) yıllarca dillere pelesenk olmuştu.

Neredeyse üç kuşağa şarkı söyledi. Fotoğraflarına bakıyorum... hiç yaşlanmayacak... Türkiye'nin yaşsız kadını. "Gurbetten dönmüşüm yolcuyum hancııı / Şuraya bir yatak ser yavaş yavaaş" ... Tanju Okan’la söylemişti bu şarkıyı. Berrak bir sesi var. Şarkıcılığa azmetti ve üç kuşağa şarkılarını dinletti, dinletiyor. Aşk şarkıları birbiri ardından sıralandı durdu, gerçek hayattaki aşklarıyla ... Hayatından kimler geldiii, kimler geçtiii ... olmayacak ilişkileri sürdürmedi hiç. Kapıyı açtı ve yolu gösterdi ... bir kafa tutuş, bir meydan okuyuş ... arkanı dööön ve çııık ... istenmiyorsuun artııık. Sonra kendi yalnız dünyasına çekilmeler ...

Yaşadığımız karanlık günlerde oyaladı, durdu bizi; berrak sesiyle, aşk şarkılarıyla...

Oyalama beni seeen bu geceeee, başka aşkıın varsa söyleee...

 
Toplam blog
: 11
: 3261
Kayıt tarihi
: 24.10.06
 
 

Eskişehir'de doğdum. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdim. Aynı Üniversitede yüksek l..