Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '14

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Alerjik bebekte cilt bakımı

Alerjik bebekte cilt bakımı
 

Alerjik bebekte cilt bakımı


• Egzamanın en iyi ilacı sudur!

Cilt için en iyi nemlendirici sudur. Bu nedenle alerjik egzaması olan bebek ve çocukların her gün en az bir kere, çok sıcak yaz günlerinde sabah akşam suya girmesi gerekir. Banyo suyu ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır, ideal olan sıcaklık 37 derecedir. Banyoda cildi daha da kurutacak sabun, şampuan vb. temizlik malzemeleri yerine pH dengeli sabunsuz temizlik ürünleri tercih edilmelidir. Ciltte tahrişten kaçınmak için lif veya sabunluk kullanılmamalıdır. Her banyo sonrası katkı maddesi içermeyen doğal bir nemlendiriciyi cilde uygulamak gerekir. Cildi nemlendirmek ve cilt bakımını yapmak alerjik egzama tedavisinin olmazsa olmaz kuralıdır.

• Egzamalı bebekler terden uzak durmalıdır!

Ter, cildi tahriş eden bir etkendir. Yaz-kış terleme söz konusu olduğundan hızlı bir banyoyla ter mutlaka ciltten uzaklaş-tırılmalıdır. Benzer şekilde cildi tahriş edici etkilerinden dolayı yünlü ve naylon giysiler yerine bol pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Bu kıyafetler aynı zamanda cildin hava almasını sağlayacaktır. Bebek odası sıcaklığının 22-24 derece arasında tutulması terlemeyi engelleyerek cildi rahatlatacak önemli önlemlerdendir.

• Egzamalı bebeklerde ev tozu alerjisi gelişebilir!

Cilt bütünlüğünün bozulduğu yara yerlerinden ev tozu akarlarının cilde nüfuz etmesi ve alerji geliştirmesi egzamalı bebekler için önemli bir tehlikedir. Ciltten veya hava yoluyla soluyarak ev tozuna maruz kalmak solunum alerjilerini tetikleyen önemli bir durumdur. Bu bağlamda alerjik egzaması olan bebeklerde ileride astım bronşit gelişme riski yüzde 50 gibi yüksek bir oranda görülmektedir. Alerjik egzaması olan bebek veya çocukların yataklarına ev tozu alerji gelişimini önleyebilecek özel alerji kılıfı kullanmak iyi bir korunma yöntemi olacaktır. Beraberinde çocuğun yatak, yastık ve yorgan çarşaflarının haftada bir gün 60 derecede yıkamak ileride alerjik astım riskini azaltacak bir uygulamadır.

Sorumlu gıdadan uzak durmak, her gün cildi nemlendirmek suretiyle alerjik egzamanın istenildiği şekilde kontrol altında tutulama-dığı durumlarda alevlenmeler sırasında doktor önerisiyle kısa süreli (7 günü geçmeyecek şekilde) kortizonlu kremler kullanılabilir. Ancak bunların sık kullanılması birtakım yan etkilere neden olacağından kortizon dışındaki ilaç ve önlemlerle hastalığı kontrol altına almak gerekir.

Kaşıntının önemli bir tahriş etkeni olduğunu söylemiştik. Bazen alınan tüm önlemlere rağmen kaşıntının kesilemediği durumlar söz konusudur. Bu durumlarda kaşıntıyı yok etmek için ağızdan kullanılan alerji şuruplarına başvurulur. Alerji şurubu seçimi yapılırken alerji uzmanının kararı doğrultusunda genellikle sakinleştirici yan etkisi olan alerji şurupları özellikle tercih edilir. Bunun nedeni alerji/stres ilişkisidir. Alerjik egzamada kaşıntıya bağlı stres önemli bir sorundur. Çok küçük bebeklerde bile bu durum huzursuzluk ve uyku bozukluğuna neden olabilir. Stres, alerjik egzamayı alevlendiren bir durumdur. Bu nedenle alevlenme hallerinde stres/kaşıntı/egzama kısırdöngüsünü kırmak için sıklıkla sakinleştirici özellikte alerji şurupları tercih edilir.

Daha uzun dönem alerji şurubu kullanımı tercih edildiğinde (alevlenme dışı) yine alerji uzmanı kontrolünde sakinleştirici özelliği olmayan gruptan bir ilaç seçilmesi tercih edilir.

ileri yaşlarda devam eden alerjik egzamadan ev tozunun sorumlu olduğu düşünülüyorsa, bu yönde dilaltı damla aşıyla kökten çözüm yoluna gidilebilir. Bebek sağlığı hakkında daha fazla bilgi için kadinlardunyasi.org adlı kişisel blogumu inceleyebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 15
: 2768
Kayıt tarihi
: 25.12.11
 
 

İş fikirleri hakkında makaleleri takip etmek ve paylaşmayı çok severim. Bilgisayar başında çok va..