Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '14

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Amasra Kazılacak. Bakanlık İki Yüzlü Çıktı. Hani Dünya Mirası Listesindeydik?

Amasra Kazılacak. Bakanlık İki Yüzlü Çıktı. Hani Dünya Mirası Listesindeydik?
 

Amasra. Kömür uğruna kazılacak ve turizm bitecek.


 

Bakan adına yapılan resmi açıklamada ne diyor? “ Yapılan inceleme sonucu, burası “Turizm Merkezi Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi kapsamı dışında bulunduğu tespit edilmiştir.” Al bakalım buradan yak ! Buna ancak, öp babanın elini derler. Demezler mi? Derler elbet.

Vaktiyle İzmir Turizm Müdürü, Marmaris’te, bakanlığının bürokratını gezdiriyordu. Bunca yıl  Bakanlığın  Genel Müdürlüğünü yapan bu zat, ancak emekli olduktan sonra Marmaris’i keşfetmişti. Bir turizm genel müdürü, turistik diğer yerlerimizi de hiç ziyaret etmemiş diye düşündük içimizden. Arkadaş rica edince, bu  ayıbı, gazetelerde yüzüne vurmadık.

Üstteki mektubu imzalayan bayan bürokrat, acaba Amasra’ya geldi mi, güzelliklere şahit oldu mu? Bilmiyoruz. Santral İstemezükçüler, illaki ayak direyen bürokratları bir otobüse doldurup, Amasra’nın güzelliklerini, buraya kıyılamayacağını  önceleri gösterseler miydi?

AMASRALILAR SORUYOR ŞİMDİ "HANİ DÜNYA LİSTELERİNDEYDİK?" DİYE. ŞİMDİ BU GÜZELİM TURİİZM BELDESİ TERMİK SANTRALİ YÜZÜNDEN YERLİSİYLE YABANCISIYLE ZEHİR SOLUYACAK.

 

HANİ DÜNYA MİRAS LİSTELERİNDEYDİK?  Her Amasralı ve Bartınlı şişiniyordu: “ Amasra, dünyadaki bütün varlıkları alındığı gibi, dünya listesinde “ sayılıyordu. UNESCO, böyle öneriyordu ve o dünya listesinde vardık güya. Şimdi n’oldu? Attan eşeğe bindik. Bizi bu hallere kim düşürdü? “Amasra’yı termik santral söz konusu olunca turizm merkezi saymayan bakanlığın bir dairesi, Amasra’yı turizm merkezi saymadı. Yok saydı. Yani Türkçesi? Bakanlık kayış attı. Güzellikleri görmediği, bu cennete ayak basmadıkları anlaşıldı. Termikçilerin dümen suyundan giderek başından bu belayı savmak istedi. Yani kısacası “ikiyüzlülük yaptı” Bakanlık. Bunu biz demiyoruz. Yörenin deneyimli M. Vekili Rıza Yalçınkaya da söylüyor. Üstüne basa basa “ Bakanlık iki yüzlülük yaptı” diyor.

Her şey sil baştan mı olacak ÇED bürolarının kapısında çalınan tenekeler unutuldu mu?  Teşkil edilen insan zincirleri unutuldu mu? Unutulacak mı? Amasra turizm merkezi değil mi? Madem öyle, değilse, Bakanlıktan hiç kimse zinhar buralara adımını atmasın tatil müddetince. Ne ga ekmek, o ga köfte. Te işte bu ka!

Termik ve turizm. İkisi de insanlığa yarayışlı. Hangisi o yörede ağır basacaksa, o tercih edilmeli değil mi? Sen, UNESCO’dan daha iyi mi bileceksin? Sen ey Bakanlık yetkilileri, belki de Amasra’lara Bartınlara hayatınızda bile belki uğramadınız. O genel müdürlüğünüz gibi emekli olduktan sonrası mı düşünüyorsunuz  buralara gelmeyi. Eh, bekleriz kömür isi, katranı, tanecikleri ve zehirli havayı solumak için buyurun, bekleriz.

AMASRA’ YA BAKANLIK, İKİ YÜZLÜLÜK YAPIYOR. Belli ki, Milletvekili Yalçınkaya çok kızmış. Kendisiyle konuştuğumuzda özetle:  Kültür ve Turizm Bakanlığı,  Amasra’ya karşı ikiyüzlü davranıyor. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne eklenen Amasra, söz konusu termik santral olunca turizm merkezi bile sayılmıyor. Durum vahimdir.” Dedi.

ÇOK YAZIK:   Yazıklar olsun. Bunca emek, pankart savaşı boşuna gitti. Alın santralınızı, kafanıza çalın. Bir daha da buralara gelmeyin! Bacasız sanayinin bacasının içine de ettiniz. Hiç turizmden turizmden de anlamıyorsunuz.

Yazıklar olsun!

              AMASRA VE BARTIN ELELE VEREREK O YAĞMURLARDA KİLOMETRELERCE İNSAN ZİNCİRİ  OLUŞTURDULAR. BUNCA EZİYET BİLE GÖRMEMEZLİKTEN GELİNDİ. BU NE İŞ?

 

HALK KORKU  İÇİNDE, KABUS GÖRÜYOR:Amasra ve Bartın’da, bir gün gelecek, ormanlar alt üst edilerek kömür çıkarılacak ve  ve bu termik santral, ortalığı toz dumana boğacak. İşte bu korku ile  Amasra ve Bartınlılar, bu kabus dolu rüyaları, şimdi uyanıkken ayakta görüyorlar. Sinirlerinden hop oturup hop kalkıyorlar.

İşte, Yatağan’ın hali. Filtre dayanmıyor bacaya. Yöre zehir soluyor.

TENEKE ÇALMIŞLARDI:    Belediyesi, partilisi partisizi milletvekili ve halkı kenetlenerek kömürcülere neler yapmadılar neler. Issız dağ başında orman içindeki bir kulübede toplanıp karar almak üzere iken, orman köylüsü bu kömürcüleri, teneke çalarak kaçırttılar oradan. Kızılderililerin kötü hayaletleri kovmak için, takıp takıştırdıkları boncuklu, çıngırdaklı bileziklerini şıngırdatarak  çığlık çığlığa haykırışları gibi.

SUÇ DUYURUSU PARA ETMEDİ:  Bartın  Milletvekili Yalçınkaya, konuyu meclis taşıdı, “Bakana sahte kömür sundular. Çakma bir isimle Bakanlığınızı yanıltan kömür firmaları var dedi. Savcılığa suç duyurusunda bulunmayı düşünüyor musunuz?” dedi.

BURADA SANTRAL DEĞİL, PİKNİK YAPILIR:   Daha daha  “Çileğime dokunma, suyuma da “ dendi. Kocaman bezlere, iri iri yazılarla  “ Zehir tüccarları defolun” dediler. Daha da  “Sigara dumanına katlanamayan başbakan, zehir solumamıza neden sessiz?” sualini soranlar oldu. Derkeeeen, baktılar ki bu iş böyle olmayacak, cümbür cemaat toplanıp, ormanın kalbine girip “ Burada Santral değil, piknik yapılır” diyerek bayrağı diktiler. Etrafına da toplanıp vur patlasın  dediler, çal oynasın dediler. Ormanların da neşesini getirdiler, piknikçilerin de gönüllerini hoşnut eylediler. Hep beraber haykırdılar: “ Parolaları: “Santral değil” İşareti de  “Burada Piknik Yapılır” idi.

GELİNEN NOKTA:  18 Eylülde Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yapılan toplantıda alınan  “ÇED sürecinin durdurulması”  kararı, Bartın ve Amasralıları sevince boğmuştu. Bartın Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Erdoğan Atmış  ”Bu, hepimizin başarısıdır” demiş,. Ve:  “ Bu termik santralin planlamayla ters düştüğü inancı içerisinde olarak bizim eleştirilerimizi bizim iddia ettiğimiz konuları onlarında titizlikle incelerek irdeleyerek sonucunda bu süreçle ilgili olumsuz raporlarını tuttuklarına inanıyorum.”  Demişti.

Şimdi gelinen nokta, kapılarında çalınan tenekeler, yağmur altında oluşturulan insan zincirleri, memleketin hop oturup hop kalkması, bas bas bağırması, boşunaymış. Bu protestolar bile görmezden gelindi.

EN DOĞRU TEŞHİS:Bartın Platformu adına konuşan Prof. Dr. Erdoğan Atmış;  “Bulunduğumuz bu alanlar termik santral için kalker ocağı ve kül depolama sahası yapılacak, gördüğünüz doğal güzelliklerin hiç biri kalmayacak” dedi

Şimdi derin bir hayal kırıklığı var yörede.

Ört ki, ölem !

BARTIN. DOYUMSUZ ŞEHİR. YENİ VALİ AZİZOĞLU BİLE, AYAĞININ TOZU İLE  "BARTIN VE ÇEVRESİ BİRER CENNET" DEDİ. ŞİMDİ BU CENNETE KIYILACAK,. iKİNCİ YATAĞAN REZALETİ DOĞACAK!..

       İŞTE , BAKANLIĞIN YAZISI. HER ŞEYİ İNKAR EDİYOR. AMASRA'YA KAZMA VURULACAK DİYOR.

      OYSA HALK, BARTIN'DAN İİTİBAREN HOP OTURUP HOP KALKARAK SANTRALI  REDDETMİŞTİ.

AMASRA... DÜNYANIN TANIDIĞI ŞEHİR, YAKINDA KÖMÜR ÇIKARILANLARIN LİSTE BAŞISI OLACAK.

                  7 DEN YETMİŞE HALK, GÜNLERCE SOKAKLARDA OLAYI PROTESTO ETMİŞLERDİ.

                             BARTIN BELEDİYE BAŞKANI AKIN, İSTEMEZÜKÇÜ' LERİN BAŞINI ÇEKİYOR.

AMASRA...DÜNYA LİSTELERİNE ALINMIŞTI. SONUNA KADAR KORUNACAKTI. BU GÜZELLİK HEDER EDİLİR Mİ KÖMÜR UĞRUNA BRE.

          YÖRENİN BELEDİYE BAŞKANLARI VE MİLLETVEKİLİ, HER TOPLANTIDA ÇED' İ,  PROTESTO ETTİLER.

KÖMÜRCÜLERİN KAPISINDA TENEKE ÇALARAK ONLARI KAÇIRTAN HALK, "BURADA KÖMÜR OCAĞI YAPILMAZ PİKNİK YAPILIR"  DİYE, GÜNLERCE KIRLARDA  EĞLENMİŞLER VE GECELEMİŞLERDİ.

HATTA, İP ÇEKME YARIŞLARI İLE KÖMÜR OCAĞI DERDİNİ UNUTMUŞLARDI BİLE. HALK MESU

                                  GENÇLER, İPİ GÖĞÜSLEYENLER ARASINDAYDI EĞLENCEDEN YANA.

 

                 BAŞKAN AKIN BU İŞLERE ÇOK İÇERLEDİ. "SONUNA KADAR KARŞIYIM VE VARIM " DEDİ

                                         AMASRA NIN EKSANTRİK  MANZARASI. BU ŞEHRE KIYILIR MI

                                                             AMASRA. KÜÇÜK LİMAN VE AÇIKLARI. DOYMSUZLUĞA BAKIN SİZ.

                              AMASRA. ANKARALILARIN BİR MAHALLESİ GİBİYDİ. BÜYÜK LİMAN PLAJLARI

ANKARADAKİ TURİZM İLGİLİLERİN  "İLGİSİZLERİ" GELECEEKTE KISA ZAMANDA BURANIN KÖMÜR MEMLEKETİ OLACAĞINI, HERKESİN  ZEHİR SOLUYACAĞINI,  BİR BİLEBİLSELERDİ

                                                                        AMASRA BÜÜYÜK LİMAN. HAVADAN ÇEKİLMİŞ

 

GÜNLER,  ÖNCE  AMASRA SOKAKLARI BOMBOŞTU. HALKIN CANI SIKKINDI. ŞEHİR BİR ANDA HAYALET ŞEHRE DÖNDÜYDÜ. HALK PROTESTO EDİP KEPENKLERİNİ KAPATMIŞTI.

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..