Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '14

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Tarihi binanın yerine atılan temel; şimdi, hem kayıp, hem de ayıp oldu!

Tarihi binanın yerine atılan temel; şimdi,  hem kayıp, hem de ayıp oldu!
 

Bartın'ın yeni Valisi Seyfettin Azizoğlu


BARTIN VALİ’SİNE AÇIK MEKTUP       

Bartın’lılar, hayatlarında iki şeye esef ederler. Birincisi, o tarihi, ortaokulun kökünden yıkılması ile Hükümet  Konağının yerle bir edilmesi. Bir araya gelindiğinde, hep bu konuşulur Bartın’da.

          Asmaköprü başındaki Bodasakinin köşkü,  Bartın’lıların sevgili ortaokuluydu.  Binlerce  Bartın’lı, bu okuldan mezun olmuştu. Onlar,  okul arkadaşlarını kaybetseler de, bu okula baka baka avunabiliyorlardı. Mesela, tıpkı benim gibi.

          Dışarlıklı Bartınlıların bir kulağı ve gözü, hala daha o binanın yeniden ayağa kaldırılacağı yönünde. Zira öyle laflar edilmişti. Üniversiteden  Sezer Karaca, bu işi kotaracak, mezun liselilerden toplanacak parayla da okul, tıpkısının aynısı olarak yeniden temelleri üzerinde yükselecekti.

          O okulda okumak, bir ayrıcalıktı. Okul, öğretmenleri ile birlikte bir simge haline getirilmişti. Türkiye’de daha yer minderleri, kasalar, barfiksler, paraleller yokken,  Bartın Ortaokulu izciliği ile, şölenlerdeki disiplinli gösterileri ile Bartın’ın, Türkiye’nin yüz akıydı.

BÜTÜN MERASİMLER BU ORTAOKULUN ATATÜRK BÜSTLÜ BAHÇESİNDE BAŞLAR VE BURADA BİTERDİ. ( ÖN SIRADA SOLDAN  ) EMNİYET AMİRİ TAHSİN CELLEK, KAYMAKAM ŞEKİP YURDAKUL, GAZETECİ CEMAL ALİŞ, OKUL MÜDÜRÜ  İHSAN  ATUKEREN VE JANDARMA KUMANDANI.

          Daha evvelki valilerden Sayın İsa Küçük, bin bir ümitlerle okulun temelini atarken, o da umutlanmış ve iyilikler dilemişti

          Temel atılışından bu yana iki yıl geçmek üzere. Gidip baktık ki, temelin yerinden eser yok.  Bula bula 5 tane tuğla bulduk. Onları da okulun öğrencilerine dağıtıp, bir temel hatırası resmi çektik.

          Hani eski binanın temeli sağlamdı? Hani, aynı temel üzerinden bina yükselecekti? Raporlar da bu yöndeydi hani?

          Sezer Karaca, para bulamadı mı? İşi bıraktı mı? “Son durum nedir? Okul yeniden yapılmayacak mı? Yapılmayacaksa bunun açıklaması bu kadar zor mu? Ne bekleniyor? Durum ne aşamada? Beklentinin adı ne? “ Bunlar cevapsız kaldığı gibi, ilgililer de böylesi  çıkışlarda, maalesef  bulunamadı. Her şey kaderine bırakıldı.

          İsa Beyden sonraki yeni valiye, durumu çıtlattık: çıtlattık .“ Bodasaki’nin bu binası, yeniden yapılırsa, memleketin yüzü gülecek” dedik. Valinin kulakları çınlıyor olmalı.  Bodasaki’den, bu okulun varlığından, ne işe yaradığından bihaberdi. Bana “ Bodasakiyi tanımıyorum. Durumu tetkik ettireceğim” demişti. Halbuki adamcağız öleli, yıllar vardı. Ört ki, ölem.

Bir idareci, sağa sola posta koyup, kendini küçültürse, büyük işlere zamanı kalmaz diye düşündük Bartınlı o zatı savdı başından. Umudu şimdi, en yeni valimize bağladık.

          Sayın Azizoğlu. İş bitirmede ünlüsünüz. İşleri iyi takip ediyorsunuz. İnsanlara güven veriyorsunuz Bütün bunları, çevrenizden, duyuyor ve öğreniyoruz.  Bartın’ lıları yüzünü güldürmek için şu okul işine bir el atsanız da Bartın’ın  yüzü gülse, bu şeref size ait olsa olmaz mı? En az, ocaklara girip kazma sallama yiğitliğini gösterdiğiniz gibi, Ve de Ardahanlı atlı yiğitleriyle, il sınırına kadar uğurlanma payesi ile kazandığınız  yiğitliğiniz gibi.

           Bu işte de  bir ağabeylik, bir korumacılık yapsanız da bu okul diriltilse olmaz mı? Ne kadar sevaba girersiniz. Sizi, ömür boyu anmakla  bitiremezler Amerika’sında, Avrupa’sında, uzak doğuda Ankara, İstanbul ve İzmir’lerdeki Bartınlılarca.

          Ki o okulun Atatürk büstlü ön yüzündeki alan, büyük günlerin merasim alanıydı da,  Bütün protokol’un buluştuğu, önemli günlerin girizgahı ve onur duyulan yüce bir mekandı okulun bahçesi.

          “Para yok arkadaş”denilecekse, onu da bilelim. Ümitlerimiz katık yapa yapa, bari kendimizi heder etmeyelim.

          Bu işe; bir el atın, bitirin, sayın Vali.

          Bartın’lılar adına, memleketin “Fahri  Hemşerisi” olarak, ilk ricam budur size.

DÖNEMİN BARTIN VALİSİ İSA KÜÇÜK, BU OKULUN AYAĞA KALDIRILMASINI ÇOK İSTEYENLER ARASINDAYDI. O YÜZDEN DE SEVİNÇLE  TEMELİN ATILMASINDA ÖNAYAK OLMUŞTU.

BU FOTOĞRAFI  50 YIL ÖNCE BEN ÇEKTİM. SOL TARAFTA ASMAKÖPRÜ GİRİŞİ, SAĞDA İSE OKUL

BU FOTOĞRAF DA, 3-5 YIL ÖNCE ÇEKİLDİ. BU PEJMÜRDE OKUL  GİRİŞ KAPISI, YAKIN ZAMANDA DÜZELTİLDİ  ANCAK

                                                                                                                                                

                                                                                          (Y O R U M S U Z )

RESMİ OLSUN OLMASIN. HER MERASİM, BU KUTSAL OKULDA BAŞLAR VE BURADA BİTERDİ. RESİMDE OKUL ÖĞRENCİLERİ, BAŞLARINDA ERTUĞRUL ÖDER HOCALARIYLE 19 MAYIS ARİFESİNDE. OKUL BAHÇESİNDELER.

                                      ORTAOKULUN İZCİLİK TEŞKİLATI, PARMAK ISIRTACAK MÜKEMMELLİKTEYDİ

                                     İŞE BARTIN. HAVADAN ÇEKİLMİŞ , EN SON HALİ (ALTTA VE ÜSTTEKİ RESİMLER.

 

                    BARTIN'IN BUNDAN ÖNCEKİ DÖNEMDE, HAVADAN ÇEKİLMİŞ İLK RESİMLERİNDEN BİRİ

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..