Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Emel Yılmaz

http://blog.milliyet.com.tr/emelyilmaz

12 Mart '21

 
Kategori
Beslenme
 

Amino asit: L-Theanine

                                                                           L-Theanine
 
L-Theanine yeşil çaydan izole edilen bir amino asittir. L-Theanine, ?-ethyl-amino-L-glutamin asit ve ?-glutamylethylamid isimleri altında da karşımıza çıkabilmektedir.
 
DEHB uyku sorunları
Bazı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğundaki kişiler uyku sorunları yaşamaktadır. Bu durum rahatsızlığın semptomlarını daha da kötüleştirebilir. %10-%30 dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan hastalar ilaçlara cevap vermemekte veya yan etkilerinden fazla etkilenmektedir. Yapılan bir çalışmada DEHB olan hastalarda uyku sorunları için farklı tedaviler özetlenmiştir. L-Theanine ile yapılan bir çalışma, çift körlü ve plasebo kontrollü, DEHB teşhisi konulan 8-12 yaş aralığı 93 erkek çocuğunda yapılmış. 10 hafta boyunca 46 çocuğa 2x 200 mg L-Theanine verilmiş (sabah ve öğlen), 47 diğer çocuğa ise plasebo verilmiştir. Dikkat çekici olan ise uyku verimliliğinde bir artış ve gece aktivitelerinde bir azalma gözlemlenmiştir.
 
Stres
Günlük 200 mg Theanine takviyesi sizin sakinleşmenize ve zihinsel olarak 30-40 dakika içinde dikkatinizi arttırır. Yoğun stres döneminde Theanine takviyesi nabzı ve tükürükteki immuno-globulin A oranını düşürdüğü görülmüştür. 
 
Beyin koruyucu etkisi
L-Theanine’in beyin koruyucu etkisi, rahatlatan nörotransmitter GABA’nın ve beyin dokusundaki glisinin artışı ile gerçekleşmektedir. Bu nörotransmitterler aynı zamanda beyin gelişiminde de bir rol oynamaktadırlar. Kısacası, Theanine sedatif ve anksiyolitik etkilere sahiptir. 
 
Karsinogenez
İn vitro bir test, Theanine'in birkaç insan tümör hücre dizisinde konsantrasyona bağlı hücre ölümüne neden olduğunu göstermiştir: meme, kolon, prostat ve karaciğer kanserinlerinde. Theanine’in in vitro ve ex vivo çalışmalarda insan kanser hücrelerin büyümesini baskıladığı görülmüştür. 
 
Hipertansiyon
252 mg kafein tüketimi sonrası L-Theanine’in yüksek tansiyonu nötralize ettiği gözlemlenmiştir. Bir diğer çalışmada, stresli durumlarda yüksek tansiyonun inhibisyonu görülmüştür. 
 
Bağışıklık destekleyici
Sistin, sistein ve glutatyonun (GSH) bir öncüsüdür, Theanine ise bir glutamat kaynağıdır. Her ikisinin (CT) kombinasyonu GSH sentezini arttırır ve bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir. Şiddetli travma, stres, enfeksiyon ve efor enflamatuvar ve immünsüpresif süreçlere neden olmaktadır. Kombinasyon GSH konsantrasyonunu artırır ve iltihabı bastırır. 
Bir başka çalışma, yaşlı hastalarda CT' nin soğuk algınlığına karşı önleyici bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. CT ayrıca yorucu egzersizden sonra sporcuların bağışıklığını da uyarmıştır.
 
Obezite
Yapılan bir çalışmada Theanine alımı kilo artışını azaltmıştır. Yani trigliserid ve yağ asitlerin düşmesini sağlamıştır. 
 
Sonuç olarak; 
L- Theanine uyku sorunlarını ve stresi azaltmakta ve fosfatidylserin ile birlikte beyin- sinir sisteminin çalışmasını korumaktadır. Stresli durumlarda, DEHB durumlarında, sınavlarda, mental yorgunlukta, uykusuzlukta, Parkinson ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarda önemli doğal bir takviyedir. L-Theanine aynı zamanda hafif ile orta şiddette olan DEHB çocuklarında da önerilebilir. Hatta böylelikle ilaç kullanımına gerek kalmayabilir çünkü ilaçlar beynimizin nörotransmitter üretimini bozup davranış değişikliğine sebep olabilmektedir. 
 
Bu makalede L-Theanine takviyesinin faydalarından bahsettim. Kullanmadan evvel doktorunuza danışmanızı öneririm. Neticede sağlığınız ile ilgili bilgi sahibi olan ve sizi doğru şekilde yönlendirecek kişi doktorunuzdur. 
 
Sağlıklı günler dileği ile…
Uzm. Dyt. Emel Yılmaz 
 
Mail: info@emelyilmaz.com.tr

www.emelyilmaz.com.tr 

Facebook

Instagram

Linkedln
 
Toplam blog
: 76
: 56
Kayıt tarihi
: 18.04.16
 
 

Sağlıklı Beslenme ve Diyet konularında araştırmayı ve insanlara yardımcı olmayı amaç edinmiş biri..