Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '07

 
Kategori
Gönüllülük
 

Anadolu 'da bir kızımız var, öğretmen olacak (2)

Anadolu 'da bir kızımız var, öğretmen olacak (2)
 

Akıncılar’dan mektup var bizlere.

Kardelenlerin umudu Kahta’nın Akıncılar Köyü ilköğretim okulu sınıf öğretmeni, blogdaşımız sevgili İbrahim Kaya’dan mektup geldi geçende.

Çoğunuz bilirsiniz, ilk kez 26 mayıs 2007- MB Eymir toplantısında şekillenen projemizin yürütücülüğünü bir kısım arkadaşımla üstlenerek, 8 haziran 2007 ‘de “Anadolu’da bir kızım var, öğretmen olacak !” başlıklı bloğum ile duyurusunu yapmıştım.

Kısaca , özellikle kız çocuklarının eğitimleri alanında hayata geçirdikleri projelerle (Kardelenler, Milliyet gazetesi ile birlikte Baba Beni Okula Gönder, Bir Işık da Siz Yakın gibi..) kendilerini kanıtlamış , Türkan Saylan hocanın genel başkanı olduğu ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ ile iletişime geçerek, Derneğin zaten var olan kırsal alan projeleri içindeki “ Anadolu’da bir kızım var öğretmen olacak “ projesi kapsamına dahil olarak, ilgili proje hesabına adımızı ve Milliyet Blog ünvanımızı belirterek, haziran ayından itibaren paralarımızı yatırmaya başladık.

Böylece, Sevgili öğretmenimiz İbrahim Kaya’nın arkadaşları ile birlikte, ilköğrenimini tamamlayıp, ortaöğrenime geçecek olan kendi öğrencileri arasından 2007-2008 öğrenim yılı için belirleyeceği , kız öğrencilere yıllık 400 YTL iki eşit taksitte ödenmek üzere, eğitim bursu verecektik.

Öncelikle projeyi birlikte oluşturduğumuz , projeye gönül veren, desteklerini esirgemeyen,halen sürdüren , bu konuda blog yazan arkadaşlarım , Ahmet Aydın, Feyhan , Pirmete, Sevim Özkan ,Fulya, Hoşsada , Mehmet Eren, Beenmaya , Haşimce , Yekrüseha , Düş, Guguk kuşu ,Habişş ve isminin açıklanmasını istemeyen iki blog arkadaşıma proje adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Yağmur Zamanı ve İlyas Bayram, Akıncılar İlköğretim Okuluna gönderdikleri ve onların çok ihtiyaç duydukları kitap, ansiklopedi , eğitim CD leri ile destek verdiler projemize. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Ayrıca projemize MB dışından destek veren, eğitim gönüllüsü dostlarımız Ebuhan- Alper Ataçoğlu çifti, Yekrüsehanın proje arkadaşı Murat Bayraktar’a, Feyhan’ ın proje arkadaşına teşekkürlerimizi sunuyorum.

September1-Özlem, kendi imkanları ile bir kız öğrencinin dersane masraflarını üstlendi. Kendisine teşekkür ediyorum.

Sayın Yusuf Aysan, aralık ayından itibaren destek olacağını bildirdi, teşekkür ediyorum kendisine.

Projemize ilişkin bloğu, önerilerinde yer vererek duyuran , yorum ve mesajlarla destek olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Değerli MB editörlerimiz projemizi bültenlerde ve gazete sayfalarında duyurdular. Kendilerine teşekkür ediyorum arkadaşlarım adına, destekleri için.

Her bir arkadaşımız, bütçelerinin elverdiğince, gönüllerinden koptukça 20 liradan 400 liraya kadar katkı sağladılar ve sağlamaya devam ediyorlar. Şu ana kadar MB başlığı altında birikmiş 2.390 YTL muz var, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ilgili proje hesabında.

Sevgili öğretmenim İbrahim Kaya ve arkadaşları okullarına dönüş yaptıkları , eylül ayından itibaren kolları sıvadılar , öğrencileri tesbit edebilmek için.

Bu çaba göründüğü kadar kolay değildi ve belki de en zor kısmıydı işin. Çünkü o coğrafyadaki töreler, “ kız çocuğu okumaz” inanışları, evlenme yaşının küçüklüğü , feodal kalıntılar, özellikle babaları ikna etmek , yoksulluk , devlete , kurumlara güvensizlik ve Derneğin kendini kanıtlamış tertemiz adının bazı çevrelerce ne yazık ki siyaset konusu yapılması , ortaöğretimin yapılacağı Kahta ilçesinin köylere uzaklığı, ev tutmak zorunluluğu, kız yurdu olmayışı gibi bir sürü engeli aşmak zorundaydılar. Ama onlar bıkmadan usanmadan köylere gidip geldiler aileleri ikna için. Kendilerinden zaman ayırıp, ailelerini bir kenara koyarak defalarca gidip geldiler. Sonunda oldu. Okula kayıtlar yapıldı, evler tutuldu ikişerli, üçerli. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin kendilerine gönderdikleri formlar doldurulup, Derneğe geri gönderildi.

İbrahim Kaya ve öğretmen arkadaşları altı tane kız öğrenci belirlediler. Aralık ayının 10’undan itibaren bursları kendilerine verilmeye başlanacak.

Sevgili İbrahim Kaya ve öğretmen arkadaşlarına emekleri ve yürekleri için sonsuz teşekkürler...

Her ne kadar bizim ilk proje yazımıza 12 arkadaşımız katılacağını bildirip taahhütte bulunmuşsa da, şu ana kadar proje hesabında biriken paramız 2.390 YTL. dır.Yani bu altı kız öğrencinin bir yıllık burs miktarını karşılayacak kadar paramız var ancak.

Ben eksik para yatırmış arkadaşlarımızın zaman içinde kalanı tamamlayacaklarına ya da başka arkadaşlarımızı da projeye dahil ederek, bakiyenin tamamlanacağına inanıyorum.

Ancak, bu noktada sizlerin fikrine, görüşlerinize, desteklerinize , konuyu tartışmaya ihtiyacımız var :

Halen ilk yılın burs miktarlarını karşıladığımız bu altı kız öğrencinin en çok ihtiyaç duydukları şey ; GÜVEN. Dört yıl boyunca yarı yolda bırakılmayacaklarına şiddetle inanmaya ihtiyaçları var.

Ve bizlerin ; çok küçük gibi görünen bu miktarın onlar için ne kadar önemli olduğu ve kesildiği anda belkide yarı yolda kalacaklarını, eğitimlerinin kesileceğini bilmemiz, hiç unutmamamız gerek.

Sözlerimize sonuna kadar sahip çıkmalı takipçisi olmayılız. Benim Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği proje ilgilisi Olgay Kocatepe ile görüşmelerim ve projemizin şekillenmesi şöyledir : Paramız yani MB üyeleri olarak yatırdığımız paralar , bir havuz gibi toplanmaya devam edecek, bu sene kullanılmayan burs fazlası paramız bir dahaki seneye verilmek üzere birikmeye devam edecektir.

Önerim ; bu durumda, burs verilecek öğrenci sayısını İbrahim Öğretmenimizin belirlediği altı öğrenci ile sınırlayarak, paralarımızı aksatmadan yatırmaya devam etmemiz ve tesbit olunan altı kızımızın dört yıllık eğitim giderlerinin havuzda biriken o paramızdan karşılanmasıdır. Öğrenci sayısı arttıkça , takibi zor olacağı gibi, çeşitli nedenlerle yerine getirilemeyen her taahhüt, burs alacak öğrencilerimizi zor durumda bırakacaktır.

Havuzda toplanan para miktarımız, altı öğrencimizin burs giderlerinden fazla olursa- keşke olabilse - Derneğin belirleyeceği sırada bekleyen yüzlerce çocuğa aktarma yapılabilir.

Bu konuyu hep birlikte tartışalım istiyoruz.

Zeynep, Elif, Ayşe, Dilan, Iraz…isimleri her ne ise. Sayıları belki çok az, belki sembolik…

Ama bir milyon çocuğun okulsuz olduğu , AB ülkelerinde ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 90 iken, ülkemizde bu oranın yüzde 50 ile sınırlı olduğu , eğitimdeki eşitsizliğin ( bölge, cins , gelir dağılımı vb.. göre ) o ülkenin demokrasisine vurulacak en büyük darbe olduğunu hiç unutmadan…

Orada, çok uzaklardaki hiç görmediğimiz, bilmediğimiz, çocuklarına dokunmadığımız, insanlarının gözlerine bakamadığımız köylerimizin nasıl olup da bizim olacağını bilerek…

Bir kız öğrencinin eğitiminin, onun yetiştirdiği kız-erkek çocukların, çevresinin , onlarca insanın, ülkenin aydınlanması demek olduğunu…

Bir kız öğrencinin aydınlanmasının, bir töre cinayetine, küçük yaşta evliliğe, mal gibi alınıp satılmaya, berdel edilmeye engel olacağına inanmak istiyorsanız…

Ve inanmanın başarmak olduğunu düşünüyorsanız...

Gelin projemize destek vermeye, halkaları büyütmeye devam edin.

Kimbilir ;

Bir çocuk değişir, ülkem değişir…




Blog Not :* Bu blog öncelikle bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
* Projemize katılan, maddi destek sağlayan hiç bir arkadaşımızın , katılıma devam zorunluğu
elbette yoktur, GÖNÜLLÜLÜK esastır. Blog, bir süre sonra ait olduğu, GÖNÜLLÜLÜK kategorisinde
yerini alacaktır.
* http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=45243- İlk proje bloğumuz (Anadoluda bir kızımız var,
öğretmen olacak )

 
Toplam blog
: 171
: 2319
Kayıt tarihi
: 15.02.07
 
 

Düşünen, üreten, kendine, insana, çağına sorumlu, tavırlı, taraflı , çağdaş ve yüzü aydınlığa dön..