Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '09

 
Kategori
Eğitim
 

Anne, baba; özgüvenimi geliştirin

Anne, baba; özgüvenimi geliştirin
 

Özgüven; kendimizden memnun olmak yani olumlu-olumsuz yönlerimizle ruhsal ve bedenen kendimizi olduğumuz gibi kabul etmek ve beraberinde kendimiz ve çevremizle barışık olmamızdır.

Büyükleri tarafından sevgi gören, gereksinim duyduğunda beklediği ilgiyi ve sevgiyi yakınlarından gören, fikirlerine önem verilen, önemsenen, gurur duyulan, kendisine bir takım sorumluluklar verilmiş, yaptığı şeylerde hataya yer verilen ve koşulsuz sevilen çocuklarda özgüven gelişimi istenilen düzeyde olgunlaşmaktadır.

Çocuğunuzun var olmasının sizin için ne kadar önemli olduğunu ona hissettirin. Bunu sağlamanın en temel yolu koşulsuz sevgidir. Başarı ve başarısızlıkları ile birlikte sevdiğinizi ona gösterin.

Çocuğunuzun zayıf yanlarını görmezlikten gelmeyin, ona karşı dürüst olun. Zayıf yanlarına dikkat çekerken yıkıcı eleştiriden özellikle kaçının. Çocuğunuzun eksiklerini kabullenmesini, , iyi ve kuvvetli yanları ile gurur duymasını sağlayın.

Her çocuğun başarılı olduğu alanlar farklıdır. Çocuğunuza kendi ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda çeşitli faaliyetlere katılma imkanı sağlayarak yeni şeyleri araştırması ve keşfetmesi için onu destekleyin. Bu sayede çocuğunuz kendisinde var olan yeteneğini ortaya çıkararak kendine özgüven duymaya başlar.

Yaptığı ve ilgilendiği şeylerin sizin için önemli ve değerli olduğunu ona gösterin. Yaptığı ve katıldığı faaliyetlerle ilgili sorular sorun, gösterilerine katılın, o faaliyetle ilgili bir şey okuduğunuzda ya da bir resim gördüğünüzde bunu onunla paylaşın.

Duygularını, düşüncelerini, sevgisini, hayal kırıklıklarını, başarı veya başarısızlıklarını aile bireyleri ile paylaşan çocukların özgüvenin geliştiğini unutmayın.

Beklentileriniz çocuğunuzun seviyesinde olsun, onu aşacak beklentilerden kaçının. Çocuğunuzun neleri yapabileceği ve yapamayacağını bilmeniz için onu iyi tanımanız gerekmektedir. Bunun için onunla zaman geçirin.

Ona gelişim özelliklerine göre sorumluluklar verin. Sorumluluklar verilen çocuk kendisini yararlı ve önemli hisseder.

Disipline etmek amacıyla katı cezalar ve katı kurallar koymayın.

‘Yardımların çok işe yaradı, teşekkür ederim.’ ‘Bu fikri beğendim aklıma gelmemişti.’ Gibi sözlerle özgüveni destekleyin.

En son olarak söylenen sözlerin etkili olması için davranışlarınızın da sözlerinizle uyumlu olmasına dikkat edin.

 
Toplam blog
: 23
: 4429
Kayıt tarihi
: 06.04.08
 
 

1999 yılında Uludağ Üniversitesi'den mezun oldum. 1999 yılından beri rehber öğretmen olarak görevi..