Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '14

 
Kategori
Eğitim
 

Anne-Baba Benimle Sohbet Eder misiniz?

Anne-Baba Benimle Sohbet Eder misiniz?
 

milliyetgazetesi.com adresinden alınmıştır.


Şu sıra anne ve babalardan çocuklarıyla ilgili olarak en sık duyduğum şikayet cümlesi şu: "Çocuğum eve geldiğinde ,okulda ne yaptığını bize anlatmıyor ". Elbette ki anne - baba , çocuğu eve gelir gelmez bütün gün okulda an be an ne yaptığını, neler öğrendiğini anlatsın ,paylaşsın ister. Ancak bunları paylaşması için çocuğa soru sormak yetmez ki. Her durumda olduğu gibi bunda da çocuğun anne ve  babasının, varsa kardeşlerinin rutin davranışları büyük önem taşır.

Çocuk bazı alışkanlıkları siz ne kadar söyleseniz de kazanamaz, ancak sizden görürse bunu doğalında yapar.Öyle bir ev ortamı düşünelim ki baba işten eve geliyor ,yorgun ...Anne tüm gün bir yandan bebeğiyle ilgilenmiş bir yandan ev işleriyle uğraşmış mecali kalmamış.Baş roldeki çocuğumuz da okuldan eve gelmiş.Hep birlikte sofraya oturulmuş , ama hem yorgunluktan kimse de sohbet edecek hal yok hem de geçmişten beri söyler ya büyüklerimiz "sofrada konuşulmaz " diye. Böyle bir ortamda siz istediğiniz kadar çocuğunuza gün içerisinde neler yaptığını sorun cevap almanız çok zor olacaktır. Ne zamanki hayatın tüm zorluklarına rağmen aile bireyleri bir araya geldiklerinde birbirlerine günlerinin nasıl geçtiğini, kendilerini nasıl hissettiklerini ,onları şaşırtan ya da üzen olayları anlatırlarsa çocuk kendiliğinden bu şahane sohbet ortamına katılacaktır.Ailede her zaman mutluluklar paylaşılmaz ,üzüntüler kederler de paylaşılmayı ve paylaşılarak azalmayı bekler. Yemekte konuşulmaz engelini de kaldırdık mı tamam.Oysa ki en güzel sohbetlerini sofrada gerçekleştiriyor çocuklar inanın.

Çocuklar sadece soru sorduğumuzda cevap vermeye programlanmış robotlar değil.Anne ve babasının sadece yemeğini hazırlamasını,kıyafetlerini yıkamasını ,onları okula bırakıp almasını ya da ödevlerine yardım etmelerini beklemezler.Onlar sizin, onların ne yaptığını, neler öğrendiğini gerçekten merak etmenizi isterler.Onlar da sizin ne yaptığınızı merak eder ,babası -annesi iş yerinde neler yaşamış, ablası arkadaşlarıyla sinemada hangi filmi izlemiş.İnanın çocukların aileleriyle ilgili sınıfta herhangi bir şey paylaşırken gözleri parlıyor. Ve bunlar onlara yaşamadan bir çok şey hakkında fikir sahibi olma imkanı sağlıyor.

Hayat ne kadar zor, yorucu olsa bile aileniz bir araya geldiğinde gününüzü onlarla paylaşın.Mutlulukların büyüdüğünü ,sıkıntıların hafiflediğini ve bağlarınızın ne kadar güçlendiğini farkedeceksiniz.Yapmadığımız ,yaşamadığımız hiç bir davranışı çocuklarımızdan beklemeye hakkımız yok.Mutlu sohbetler :)

 
Toplam blog
: 45
: 4525
Kayıt tarihi
: 04.03.07
 
 

Yazmak sadece bilgi paylaşımı değil benim için.Yazmak, öğrenmek,unuttuklarımı hatırlamak,bilmediğ..