Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '07

 
Kategori
Bilim
 

Apolitik gençlik

Apolitik gençlik
 

Ülkemizin en büyük sorunu gençliğin apolitikleşmesidir. Kısaca gençlik nasıl apolitikleştirildi ondan bahsetmek istiyorum. 80 darbesi ülkedeki sağ ve sol grupların birbirini kırdığı (yani öldürdüğü) bir dönemde askerlerce askerlerin yönetime el koyduğu bir dönemdir.


80 darbesi her yönüyle ele alınacak ve okullarda derslerde öğretilmesi gereken bir süreçtir. Çünkü 82 anayasası incelendiğinde anayasanın kendi kendini koruma gibi bir yapısı mevcut. Buradan gençliğimizin nasıl apolitik bir gençliğe dönüştürülmesi ve bu süreçte amerikan hegomonyasına kapılmış gençliğin durumunu irdeleyeceğiz.


1980 yıllarında bir çok genç sağ ve sol adına sadece siyasi çarpışma yapmayıp gerilla mücadelesi verdiler veya onları o şekilde yansıtan ve öyle olmasını isteyen bir dönem. Darbe ile ülkede asayiş sağlanırken demokrasi kesintiye uğramış, özgürlükler kısıtlanmış ve ülke kontrol altına alınmıştı. Peki kontrol altına alan türk silahlı kıuvvetlerimiydi yoksa başka bir unsur muydu? Bu sorunun cevabı sadece türk silahlı kuvvetleri olarak verilsede bugün, geldiğimiz ve içinde yaşadığımız durumu incelediğimizde sadece tsk değil aynı zamanda Amerika ve batılı ülkeler olark görüyorum. Çünkü darbe sonrası siyasetten korkan vatandaş çoçuklarını siyasetten uzak tutmaya çalıştılar ve bu arada televizyonların türk yaşamına girmesi ve beraberinde getirdiği kapitalizmi kimse inkar edemez herhalde.


Evlatlarının siyasetten uzak durmasını isteyen aileye ve çoçuklarına yeni bir meşgale bulunmuştu; adı televizyon! Siyasetten ve örgütlü yapıdan uzaklaştırılan halkın hergün önüne ilgilenilmesi için yeni bir eğlence türüyordu. Halkın ve bizlerin görmediği bir şey vardı ki televizyon en iyi propaganda aracıydı. Kapitalizm hayatımızn her yerine televizyonla işgal ediyor ve bizler kitap okumaya, felsefi tartışma yapmaya hatta şuan oyu oynanan kahvelerde siyasi tartışma yapmayı bırakmıştık. Amerikan ve batı emperyalizimi kendine bir Pazar bulmuş ve bu pazarın gözü açılmamış ve teknolojiye açtı. Bunu iyi analiz eden Amerika ve batılı ülkeler hergeçen gün türkiyenin önüne bir oyuncak sundu tabiri caizse. Teknolijeden ve onun ürettiği ürünlerden fırsat bulamayan türk gençliği ise siyasetten hep uzak kaldı ve 90 lı yıllardan sonra siyaset iki yüzlülerin çalıp çırpanların mekanıymış gibi lanse edildi.


Bugün gençliğin en büyük meselesi bilgisayar oyunları, cep teflonları, televizyondaki yarışmalar, disko ve barlardaki eğlenceler… Evet 80 sonrası yaşadığımız coğrafya tamamen ekonomik anlamda kuşatılmış ve apolitikleşen gençlik kendi örgütünü kurmayı bırak kendi hakkını savunmayı bile önem göstermiyor.Çünkü artık devlete inancı kalmayan ve kurtuluşu yavaş yavaş abancı ülkelerde arayan bir nesil haline geliyoruz.

Bugün AKP, CHP, MHP gibi partilerin gençlik kollarına baktığımızda nekadar genç nüfuz görebiliriz. Çünkü gençler artık ülkenin geleceği ile ilgili değil kendi etrafındakilere göre kendi geleceğini düşünüyor, şekilcilik anlayışı içerisinde kapitalizmin ürün mücadelesinde kendi yerini alıyor.

 
Toplam blog
: 20
: 852
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Ben Hacettepe Üniversitesi fizik öğretmenliği mezunu yeni bir öğretmen adayıyım. Fakat bunların yanı..