Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '13

 
Kategori
Dünya
 

Arabın Kadın Konferansı

Arabın Kadın Konferansı
 

Konferanstan bir kare


Burada uzun uzun Arap Topraklarında kadının yeri ve önemi hakkında yazılar yazmaya gerek yok sanırım Anlayanlar ve okuyabilenler için çok şey anlatır bazen bir resim. Öyle çok şey anlatır ki resmin içinde kaybolursun, boğulursun, algıladıklarınla, anladıklarınla. Alamazsın gözlerini, derinliklerine detaylarına kilitlenirsin. Bazen bir gurur, bazen bir öfke, bazen de mutluluk ve sevgi, düşünürsün, bazense bir hüzün kaplar içimizi.

Bazen, yutkunamazsın, hareket edemezsin konuşamazsın, konuşacak bir şey bulamazsın ya da için parçalana parçalana gerek duymazsın buna.

Bu resmin derinliklerine uzunca bakmaya bile gerek yok, yüzeyden bak oku konu ile yazmana ya da notlar düşecek bir açıklama yapmana gerek yok . İşte bu resimde de hiç söylenecek bir şey kalmamış bak bak oku.

Bazen resimler kelimelerden daha çok şey anlatır insana, bazen kalemden daha çok acıtır canını insanın, tıpkı blog resmindeki gibi.

Geçen yıl, Suudi Arabistan'daki Qassim Üniversitesi'nde 15 Arap ülkesinden temsilcilerin bir araya geldiği bir konferansta kadınların rolü tartışıldı. Konferansta ise tek bir kadın bile yoktu, konferansta çekilmiş bir fotoğraf, sosyal medyaya 1 yıl sonra düşünce olay oldu. Kadın konulu konferansta kadınlar yoktu çünkü! 15 Arap ülkesinden temsilcilerin bir araya geldiği konferansın konusu ise sosyal hayatta kadınların rolü. Karede ise tek bir kadının dahi olmaması dikkat çekiyor. Bir Suudi gazetesinde yayımlanan fotoğraf, bir yıl sonra sosyal medyaya yayılınca, birden fenomene dönüştü. Hızla yayılan fotoğraf özellikle Twitter kullanıcılarından büyük tepki aldı. Dünyada, Suudi Arabistan, diğer Arap ve Müslüman ülkeleri kadın hakları konusunda en geri kalmış ülkelerin başında geliyor maalesef.

Fotoğrafı kabaca okursak eğer; .ilgi çekici tespitler şunlar olabilir. 1 ) Konferans çok kalabalık, İlgi yoğunluğu fazla yani, .2) Katılımcılar çok kalabalık ama çok gayri ciddiler, Lakayt Pozisyonlarda oturmuşlar, konuyu pek ipleyip ciddiye almış görünmüyorlar, 3) Siz ne derseniz deyin biz bildiğimizi okuruz der gibiler.

Şaşırmadınız sanırım değil mi?

Peyami Sefan’ın ifadesi ile Ülkemizde de kadını yarı tavuk yarı insan formundan çıkararak ona insanın şanlı onurunu veren, Ülkemizin her anlamdaki rönensansını gerçekleştiren Ulu önder Atatürk olmuştu yine.

Yine resme takıldım ben, ona bakarak, bu Ülkede Atatürk gibi bir ulusal öndere sahip olduğumuz için ne kadar şanslı olduğumuzu mutlulukla yad ediyorum tekrar tekrar, her an.

Nizamettin BİBER 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..