Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '19

 
Kategori
Güncel
 

Arap-Türk Nefreti Neyin Şartı

1918’de ülkemizi işgal edenler, ancak aşağıdaki şartlarda “Yeni Devlet” kurmamıza ışık yakmışlardır :

- “İslâm’dan, Müslüman Ülkelerden ve Osmanlı'nın mirasından uzak duracaksınız.”

İşte bizler bu anlayışla, ülkemize gelen Müslümanlara ve Arap devlet başkanlarına soğuk durmuşuz; hatta kimi medya, ülkemizi ziyaret eden Arap devlet başkanlarının arkasından, onları aşağılamak adına adeta teneke çalmışlardır.

Ve yine bu nedenle, rahmetli Necmettin Erbakan, Libya lideri Kaddafi’yi ziyaret ettiğinde, kimi medyaca kıyamet kopartılmıştır.

O Kaddafi ki, Kıbrıs Harekâtı'nda (Batılı "sözde" dostlar bize silah ambargosu uygularken) ülkesinin tüm silah depolarını bizlere açmış, hatta malzemelerin taşınmasına bizzar yardım ederek :

- “ Buralarda ne varsa sizindir ! ” demiştir.

Dost ne zaman belli olur ? Kara günde, değil mi ?

* * *

Araplar Türkleri nasıl görüyor?

Mısırlı bir Müslüman Arap anlatıyor :

" Fas'tan Umman'a kadar, yaklaşık 400 milyon Arap var. Bu yüzden 'Araplar Türkler hakkında ne düşünüyor?' diye sorduğunuzda, çok farklı ve karmaşık cevaplar alacaksınız.

Bir Arap’ın Türkleri (veya bu konuda herhangi bir etnik grubu) sevip sevmemesi, üç şeye bağlı olacaktır :

- Uyrukları.

- Dindarlıkları.                

- Siyasi inançları.

Açıkçası, başka faktörler var ama yukarıda sıraladığım üçü kadar önemli olduklarını sanmıyorum.

Uyruğu :  Ülkeleri, Osmanlı İmparatorluğu / Türkiye ile kötü bir geçmişi olan Arapların, Türkleri olumsuz olarak görme olasılıkları daha yüksektir.

Dindarlık : Arap ne kadar dindarsa, Türkleri Müslüman kardeşleri olarak görme olasılığı o kadar yüksektir.

Politik-Siyasal inançlar : İslâmcılar, Erdoğan yanlısı Türkleri olumlu görüyor. Seküler (lâikler) ise Erdoğan karşıtı Türkleri olumlu görüyor. Bu, insanların genellikle tüm Türkleri genellemedikleri tek faktördür.

Şahsen, Türkleri (olumlu görmeye) dair tarafsız bir eğilime sahibim. Onları çok yakın görmüyorum ama Mısır kültürü ile Türk kültürünün bazı benzerlikleri var, ki bu güzel. İnternette oldukça ırkçı olan birkaç Türk’le tanıştım ama bunu bütün insanlara (Türklere) genellemiyorum." (1)

* * *

Andoove Sama isimli Arap anlatıyor :

(Değerlendirme iki farklı dönem için belirtiliyor)

" AK Parti'den önce, AK Parti'den sonra.

AK Parti'den önce, (Arap Milliyetçilerinin) Türkler hakkındaki geleneksel görüşleri son derece olumsuzdur.

(Mısır’daki) İslâmcılar, (Osmanlı’dan sonra) Türkleri, Lâikler tarafından ezilen kardeşleri olarak gördü.

AK Parti'den sonra Türkiye, büyümeye ve gelişmeye başladı. Bu nedenle Türklerle ilgili geleneksel görüş yavaş yavaş değişmeye başladı. Artık lâik (milliyetçi) ideolojiye sahip olmayan modern Türklere daha fazla saygı gösteriliyor ve gelişimleri ilham verici görülüyor. Ancak, geleneksel (milliyetçi) görüş, lâikler ve Hıristiyanlar arasında halâ mevcut.

Aynı zamanda da tüm Müslümanlar (Türkiye’nin) gelişmesini kendileri için bir fırsat olarak görüyorlar." (2)

* * *

Fekri Al Kilani isimli Arap anlatıyor :

"Araplar her zaman Türkler hakkında iki farklı görüşe sahiptir :

Osmanlı Olarak Türkler : Bazı Araplar, onların yalnızca işgâlci olduğuna inanırken, diğerleri onları uluslararası Müslümanların (bir yüzyıl öncesine kadar) son savunucusu olarak görüyor.

Lâik Türkiye : Neredeyse bütün Araplar modern Türkiye'yi, (lâik uygulamayı) düşünüp, özellikle de (Müslümanların) İslâm dinini uygulama özgürlükleri olmadığı için faşist olduğunu düşünüyorlar. Türk lâikliği (anlayışı) yüzünden, Araplar lâikliği olumsuz ve Müslüman aleyhine bir sistem olarak görüyorlar.

AK Parti : Türkiye ekonomisi hızla büyüdü, Türkiye siyasal bir güç kazanmaya başladı ve herkes dini uygulama özgürlüğüne sahip oldu.

Bütün Araplar, (Osmanlı) İmparatorluğun düşmesinden bu yana (Erdoğan gibi) bir lider için sabırsızlanıyorlardı." (3)

* * *

Suriyeli Lee Moe anlatıyor :

" Çoğu Arap, Türklere çok büyük saygı ve hayranlık duyuyor.

Araplar ayrıca tarihi ve kültürel nedenlerden dolayı Türklerle büyük ölçüde özdeşleşiyorlar.

Türklerin (Arapların büyük çoğunluğunu temsil eden) Suriye devrimini desteklemesi, kuzeydeki komşularımız olan Türklere olan takdiri daha da sağlamlaştırdı.

Lütfen bazı Arapların, Türkiye'ye yönelik saldırganlığı ve nefreti yansıtan davranışlarının, Arap demokrasisi (var) diyebilecek bir Arap ülkesi olmadığı gibi, Arap halkını temsil etmediğini (de) unutmayın.

Türkiye'nin değerlerine (her şeye) karşı çıkan Arapların sayısı çok düşüktür. Bunlar arasında Suriye'de Beşar Esad, Mısır'da Abdül fettah Sisi veya Suudi Arabistan'daki Bin Salman gibi Arap diktatörleri ve bunlar için çalışanlar, suçlu gangsterler, korsan maskeli paralı askerlerdir.

Son 100 yılda, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra, hiçbir düşünce okulu, ideoloji, kimlik veya siyasal barışçıl bir çözüm (sistem) oluşturamadı. Bu, istisnasız tüm 21 Arap ülkesi için geçerlidir.

Dolayısıyla Türkiye, Arapların kimliklerine ve kültürlerine sadık kalarak ayakları üzerinde durabileceklerine örnek tek ülke görülüyor.

Kısacası Araplar için, Türkiye'ye saygı göstermek, Türklerden çok, Arapların kendi kurtuluşları için gerekli görülmektedir." (4)

* * *

Devam edecek...

 

www.canmehmet.com

KAYNAKLAR :

(1) https://www.quora.com/What-do-Arabs-think-about-Turks

(2) https://www.quora.com/What-do-Arabs-think-about-Turks

(3) https://www.quora.com/What-do-Arabs-think-about-Turks

(4) https://www.quora.com/What-do-Arabs-think-about-Turks

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..