Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '07

 
Kategori
Güncel
 

Aselsan'daki intiharların (!) sırrı çözülüyor

Aselsan'daki intiharların (!) sırrı çözülüyor
 

Dahi mühendislerimizin birbiri ardına intiharıyla ilgili sır perdesi resmen aydınlanmadı, ama gayrı resmi olarak bir çok ipucu ortaya çıkmaya başladı.

Genel bir kural vardır: bir olayın failini bulmak isterseniz, sonuçlarından en çok yarar sağlayana bakın.

Burada da aynı yönde yorum ve değerlendirmeler çoktan başladı.

Olayın öncesini kısaca hatırlamak gerekirse;

Bundan bir kaç yıl öncesine kadar F-16 üretim merkezi TAI de uçakların dost-düşman tanımlamasını yapan elektronik sistemi, bir tane dahi Türk mühendisin bile giremediği bir bölümde üretiliyordu.

Bu sistem Türk F-16 sının bir uçak ile karşılaştığında karşıdakinin dost mu düşman mı olduğunu pilota iletiyordu. Yalnız burada bir sorun vardı. Bir Türk F-16 sı stratejik ortaklarımız olan ülkelerin uçaklarından biri ile karşılaştığında onları DOST görüyordu. Bu da bir savaş halinde bu ülkelerin uçaklarının bizim uçakları kolaylıkla vurabileceği anlamına geliyordu.

ASELSAN’ın dahi mühendisleri 6 ay gibi kısa bir sürede, bu uçak tanıma sisteminin hakimiyetini lehimize çevirmeyi başardı. Sözde dostların yıllarca çalışarak kurduğu oyun, dahi Türk mühendisleri tarafından kısa bir zamanda bozulmuştu.

Peki dahi mühendislerimiz sonra ne ile uğraşmaya başladılar?

Silah üreticisi büyük devletler herhangi bir savaş veya askeri operasyon sırasında kendileri tarafından satılmış veya modernize edilmiş elektronik sisteme sahip uçak, helikopter, tank, zırhlı birlikler, izleme sistemleri gibi hayati araçları uydudan vereceği bir komutla saf dışı bırakabiliyor. Bu sistemi geliştiren Batılı ülkelerin askeri araçlarını en çok kullanan ülkelerden birisi biziz.

Bu uzaktan sistemi kontrol etme ya da devre dışı bırakma uygulamaları modern çağın en yeni savaş teknikleri arasında yerini almaya başladı bile. Hatta benim bu ülkenin son zamanlardaki en önemli kahramanlarından birisi olarak gördüğüm rahmetli Eşref Bitlis Paşa’nın helikopterinin de bu şekilde düşürüldüğü hep söylenmez mi?

İşte intihar ettiği ileri sürülen üç dahi mühendis artık gün ışığına çıkmaya başlayan bilgilere göre şimdi bu kontrolü bertaraf edecek bir sistem üzerinde çalışıyorlardı.

Ama ne hikmetse ardı ardına intihar ettiler!

Psikologlara sorarsanız intiharın onlar gibi idealist insanlar için çok zor bir ihtimal olduğunu öğreneceksiniz.

Diyeceksiniz ki, hani sır aydınlanmıştı. Aydınlanmadı mı?

O zaman iyi uykular! Uyandırmaya çalıştığımız için özür dileriz.

Uyanan vatanseverler ise yeni imal edilecek helikopterler için bu sistemi Türkiye’de inşa etmenin çalışmalarına başladılar bile!

 
Toplam blog
: 51
: 2739
Kayıt tarihi
: 15.07.06
 
 

1961 yılında Çorum’un Osmancık ilçesinde dünyaya geldim. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde li..