Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '17

 
Kategori
Uzay
 

Astronomi literatürüne bir katkı: ışık milenyumu

Astronomi literatürüne bir katkı: ışık milenyumu
 

Bilindiği gibi ışık 1 saniyede 300 bin kilometre gibi müthiş bir hızla hareket eder. Bu dakikada 18 milyon kilometre, 1 saatte ise 1 milyar 80 milyon kilometreye tekabül eder. Işığın bir günde katettiği mesafe  yaklaşık 26 milyar kilometre , bir yılda da 9,5 trilyon kilometredir. Işık yılı kavramı buradan gelir. Işığın bir yılda aldığı yola 1 ışık yılı ya da 1 parsek adı verilir.

Einstein'in "Hiçbirşey ışıktan hızlı yol alamaz" önermesi, görecelik teorisi ve E= M.C.kare formülünü bir yana bırakarak ışık milenumu kavramına gelirsek, ışığın bin yılda ( 1 milenyum) katettiği mesafeye ışık milenyumu adı verebiliriz. Işık yılı kavramını hepimiz biliriz de  nasıl olmuşsa "Işık milenyumu" literatürde hiç kullanılmamıştır. Halbuki galaksi içi ve galaksiler arası müthiş mesafeleri belirtmek için ışık yılı yetmemekte, ışık milenyumu daha uygun olmaktadır.

Buna göre galaksimiz Samanyolu 100 ışık milenyumu (100 bin ışık yılı) boyutundadır. Andromeda Galaksisi'nin bizden uzaklığı 2000 ışık milenyumu ve bilinen uzayın boyutları 15-20 milyon ışık milenyumu civarındadır.

Işık milenyumu kavramının bundan sonra astronomi literatüründe geçmesi dileğiyle..

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..