Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '15

 
Kategori
Tarih
 

Atatürk'ün anlatımıyla Evrim Teorisi. insanlar nereden geldi? bir Cumhuriyet Bayramı yazısı..!

Atatürk'ün anlatımıyla Evrim Teorisi. insanlar nereden geldi? bir Cumhuriyet Bayramı yazısı..!
 

Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin..! ATATÜRK


Atatürk’ün hayatını araştırdığımızda, onun Charles Darwin’in evrim teorisini de araştırdığını ve bu konu hakkında tam bir bilgi sahibi olduğunu görürüz. Üstelik Atatürk’ün bu teoriyi son derece akılcı ve bilimsel bulduğunu anlarız.

Bu yılki Cumhuriyet Bayramı yazım, bu konu ile ilgili olacak.

İşte Afet İnan’ın Atatürk hakkında hatıralar ve belgeler isimli eserinde, insanların nereden ve nasıl geldiklerine ilişkin soruya, Atatürk’ün verdiği cevabı aşağıda aynen aktarıyorum:

İnsanların nasıl ve nereden geldikleri hakkında, beşeriyetin (İnsanlığın) bugünkü umumi telakkisine (genel kabulüne) yaraşabilecek esas cevap ne olabilir?

“Malumdur ki umumiyetle hayat hakkında kabule şayan (layık) görülen nazariye (kuram) şudur: Hayat, herhangi bir tabiat harici amilin (doğa dışı etkenin) müdahalesi olmaksızın dünya üzerinde tabii ve zaruri (doğal ve zorunlu), bir kimya ve fizik seyri neticesidir.

Hayat sıcak, güneşli, sığ, bataklıkta başladı. Oradan sahillere ve denizlere yayıldı; Denizlerden tekrar karalara geçti. İlk hayvan denizlerde balık ve karalarda muhtelif kemikli mahlûklar oldu; bunlar uzun devirlerde şekilden şekle tekâmül ettiler (evrimleştiler). Şimdi insanların nasıl geldiği hakkındaki nokta-i nazarı (temel görüşü) tespit edelim: İnsanlar sulardan kaynaşıp çırpınan bir mevcuttan (varlıktan) bugünkü şekline geldi. İnsanın bu günkü yüksek zekâ, idrak ve kudreti milyonlarca ve milyonlarca nesilden geçerek hazırlandı.

Artık insan, bugün, tabiatın nihayetsiz (sonsuz) büyüklüğüne ve tabiat içinde kendi nev’inin (türünün) mukadderatına (kaderine) gittikçe büyüyen bir irade ve şuur (bilinç) ile bakıyor.”

Görüldüğü gibi Atatürk hiçbir konuda dini dogmalara hikâye ve menkıbelere itibar etmemiş, dünya ve hayat ile ilgili her konuya müspet bilim ve akıl ile bakmıştır. Zaten Atatürkçülüğün temel felsefesi de öyle sanıldığı gibi bir insan mühendisliği değildir. Sadece çağdaş uygarlık seviyesinde en üst noktaya çıkmak için müspet bilim, akıl ve ahlak ile durmadan ilerlemek. İşte hepsi bu kadar.

Ne zaman ki Atatürk’ün çizdiği yoldan sapılsa, ülkenin başına ne belalar geldiğini, bugünlerimizde işte çok daha iyi anlıyoruz.

İnancımız tamdır ki Cumhuriyetimiz, ilelebet payidar olacaktır..!

AHMET ELDEN

Kaynak: Atatürk hakkında hatıralar ve belgeler, Afet İnan; yeni baskıyı hazırlayan, Arı İnan. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 12. Basım. sayfa: 382-383     

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..