Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '13

 
Kategori
Siyaset
 

Atatürk’ün yarım kalan ideolojik evrimi

Atatürk’ün yarım kalan ideolojik evrimi
 

Mustafa Kemal Atatürk Portre


Mustafa Kemal Atatürk devletin adını Osmanlı’dan Türkiye’ye, yönetim şeklini mutlak monarşiden cumhuriyete çevirmekten daha zor bir şeyi daha yapmaya çalıştı o da asırlardır şeriat eğitimiyle yetişmiş halkı batı tarzı yenilikçi aynı zamanda ideoloji olarak Marksist bir kokteylin içinde yaşayabilir hale getirmek.

Kâğıt üzerinde bu gayet kolay gelebilir. “İki artı iki dört eder” der gibi kolaylıkla söylenebilir. Ama insanların zihinlerine devletin yönetim şekline ve ismine müdahale ettiğin kadar kolay müdahale etmek imkânsızdır. Hele ki bu baskı, dayatma ve katı kurallarla oluyorsa bu insanları bulundukları ideolojilerini güçlendirmeye fayda sağlamaktan başka bir işe yaramaz.

Türkiye tarihine baktığımızda Atatürk’ün oluşturmaya çalıştığı ideolojinin en zayıf düştüğü dönem 1923 – 1950 arasındaki dönemdir. O kadar zayıftır ki bu dönemde bu ideoloji ikinci bir rakiple halkın karşısına çıkmaya bile cesaret edemez. Ve Türkiye’de solun gelişimi 1950 – 1960 arası gelen Adnan Menderes’in akademik çevre ve basına uyguladığı baskıyla başlar.

Bir sağ, bir sol bir koalisyon hükümet derken bunların yanında gelen darbeler, her gelen hükümetin farklı politikası, soldan ve sağdan öne çıkmışlara yapılan zulümler, ölümlerde bir olunca Türkiye Atatürk’ün oluşturmaya çalıştığı ideolojik evrimin tam ortalarında bir yerde tıkalı kaldı.

İşte bugün Türkiye’sinde bu ideolojik evrilmemiş kitle başta olan hükümeti belirliyor. Ortalama %40 civarlarındaki kitle dönem dönem askeri baskı, güncel büyük olaylar ve aykırı hükümet politikalarıyla parçalansa da genellikle Menderes gibi, Özal gibi Erdoğan gibi liderleri gördüğünde birleşiyor ve destek veriyor.

Atatürk’ün ideolojik evrim politikası Türkiye halkı üzerinde % 25 ila 30 arasında tıkalı kaldı. Saadet Partisi ve benzer ideolojileri çıkarıp grubun içerisine aşırı milliyetçi kısmı katarsak ortalama %60’lık bölüm kafa olarak İslam’a, yaşam tarzı olarak Avrupa’ya yakın bir yapı oluştu.

Bugün eğer AK Parti iktidardaysa ve hâlâ halkın büyük bir kısmı tarafından destekleniyorsa bunun en büyük sebebi Atatürk’ün başlattığı ideolojik evrimin yarıda kalıp evrilmemiş olmasıdır. Ve Türkiye’de bir parti iktidar olacaksa bu %40’lık kesimin ideolojisine yakın bir ideolojik politika gütmelidir.  

Yazının Kaynağı: http://www.mehmeteminztrk.com/ataturkun-yarim-kalan-ideolojik-evrimi/

 
Toplam blog
: 352
: 3094
Kayıt tarihi
: 02.08.08
 
 

1989’da Aksaray’ın Eskil ilçesinde doğdu. İlköğretimini 2004 yılında Eskil Cumhuriyet İlköğretimi..