Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '17

 
Kategori
Siyaset
 

Azerbaycan'a Bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Gençleri Başarı Üzerine Başarı Kazanıyor

Azerbaycan'a Bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Gençleri Başarı Üzerine Başarı Kazanıyor
 

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'inin Başkenti Nahçıvan şehri


Rauf Aliyev – Kengerli

Gazeteci/ Nahçıvan

 

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Başkenti Nahçıvan şehri 2018'te İslam Medeniyeti Başkenti olacak. Bugün Nahçıvan'da yapılanlar her açıdan tüm İslam ülkelerine ve de Dünya'ya bir örnek niteliğinde. Bunlardan biri de gençlerle ilgili yürütülen politikadır. Bu yazımızda bunu anlatacağız.    

Bugün Azerbaycan Cumhuriyeti'nde ve ona bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde gençlerle ilgili başarılı politikalar yürütülüyor. Gençlerin eğitimi, sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel yaşama etkin katılımı, onların sosyal sorunlarının çözümü, gençler politikasının tüm yönleri üzere ilgili devlet programlarının kabul edilmesi, genç istedadlara devlet desteğinin gösterilmesi, tüm alanlarda gençlere yüksek görevler verilmesi de bunu kanıtlıyor. Son yıllarda Özerk Cumhuriyet'te 12 katlı Gençlik Merkezi binası, çok sayılı kütüphaneler, okul binaları, olimpik spor kompleksleri, spor merkezleri ve diğer tesisleri hizmete açıldı.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisi Başkanı Sayın Vasif Talıbov tarafından Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde genç istidadlara devlet desteğinin artırılması hakkında  2012 yılı 31 Ocak tarihli Ferman'ın imzalanması bir daha Özerk Cumhuriyet'te gençlere desteğin göstergesidir. Bu Fermana esasen Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti genç istedadlarının “Altın kitabı” tesis edildi, kitaba isimleri yazılmış genç yetenekler için bursların verilmesi kuralları belirlendi, onaylandı. Devlet gençler politikasının bir parçası olarak Ali Meclis Başkanı'nın 2012 yılı 29 Mart tarihli Fermanı ile Özerk Cumhuriyet'te Gençlik Fondu kuruldu, Nisan 2014'te  Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in katılımıyla Nahçıvan kentinde Gençlik Merkezi binası hizmete açıldı. Tüm bunlar gençlerin toplumun önde gelen gücüne dönüştürülmesi yönünde atılan önemli adımlardır.

Son yıllar Özerk Cumhuriyet'in tüm şehir ve ilçelerinde, köylerinde olimpik spor komplekslerinin, spor merkezlerinin, çocuk ve gençler için spor okullarının, satranç okullarının, futbol stadionlarının, suni kaplama mini futbol sahalarının, okullarda spor zallarının ve spor tesislerinin kullanıma açılması genç neslin fiziksel sağlığının korunması açısından büyük önem taşımakta. Bu imkanlardan istifade eden gençlerimiz spor alanında başarılar kazanıyor. Bugün Özerk Cumhuriyet'in sporcuları Azerbaycan ve dünya çapında düzenlenen spor yarışmalarında ve şampiyonalarda layıkıyla temsil ediliyorlar.

Gençlerin boş zamanlarında da faydalı işler yapmaları, zamanlarını doğru değerlendirmeleri ve yaz aylarında dinlenmeleri için de gerekenler yapılıyor.  Nahçıvan'ın çok önemli turizm bölgesi olan Şahbuz ilinde bulunan Ağbulaq Dinlenme Merkezi'nde yaz okullarının yapılması bu açıdan çok önemli. Yaz tatili sırasında güzel doğaya sahip bir mekanda dinlenen gençler Özerk Cumhuriyet'in turizm potansiyeli ile tanışmak, burada düzenlenen yarış ve entelektüel yarışmalara katılmak imkanı da kazanıyorlar.

Fiziki imkanları kısıtlı gençlerin topluma entegresi yönünde yapılan çalışmalar da bu alanda atılan önemli adımlardan. 2014'te bu kategoriden olan gençler için Nahçıvan Bölgesel Enformasyon Merkezi'nde Distant Eğitim Merkezi, ses ve elektronik kütüphaneler hizmete girdi. Ayrıca bu gençlerin eğitimini, istihdamını hedefleyen, onlara her türlü yardımın gösterilmesi için gerekli işlevleri düzenleyen Devlet Programı onaylandı.

Özerk Cumhuriyet'te genç ailelerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi da desteklenmektedir. Son yıllarda yeni konutların inşa edilerek genç ailelere verilmesi bu alanda yapılan çalışmaların devamıdır. Daireler tercihli ipotek kredileri ile sunuluyor. Tüm bunlar yeni aile kuran gençlerin konut sahibi olmasına imkan veriyor.

Evet, bugün Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde gençler milli değerlerimize saygı ruhunda eğitiliyor, spor, bilim, kültür, sanat ve diğer alanlarda büyük başarılar elde ediyorlar. Onların başarı kazanması millet olarak bizim geleceğimizi şekillendiriyor. 

 
Toplam blog
: 43
: 1372
Kayıt tarihi
: 18.06.10
 
 

M.Ü. İletişim Fakültesi 1997 mezunuyum. Şu anda Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti'nd..