Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '12

 
Kategori
Dünya
 

Azerbaycan ekonomisi küçüldü

Azerbaycan ekonomisi küçüldü
 

Bakü'nün modern yüzü


Azerbaycan ekonomisi 2011 yılı rakamlarına göre % 0.2 küçüldü.  Özellikle Katar % 18.7, Türkmenistan % 9.9 ve Irak % 9.6 gibi petrol ihracatcısı ülkelerin hızla büyüdüğü bir dönemde Azerbaycan’ın küçülmesi şaşırtıcıydı. 2008 yılında dünya ekonomisinindeki büyük kriz ile birlikte 40 dolara gerileyen petrol fiyatları geçen 4 yılda kademeli olarak yükselerek yeniden 100 doların üzerine  yükseldi. Fiyattaki bu yükselme petrol üreten ülkelerin hızlı büyümesine imkan sağladı.  

Fakat ekonomik bir çeşitlenme olmadığı ülkelerde petrol fiyatlarındaki yada petrol üretimindeki ufak bir düşüş genel ekonomik gidişata büyük etkisi olmakta. Azerbeycan da 2011 yılındaki ekonomik duraklama büyük oranda petrol üretiminde bir artış olmamasından kaynaklandı.

Azerbaycan’ın yüksek askeri harcamaları var. Azerbaycan 2011 yılında milli gelirinin %3.4’ü 1,421,000,000 dolarlık bir askeri harcaması yaptı. Azerbaycan zenginliğinin üçte ikisini petrol ve doğalgazdan sağlanmakta. Ekonomide bir çeşitlenme sağlamak için atılması gereken bir çok adım var. Ancak aynı zamanda Azerbaycan’ın Ermenistan ile devam eden bir savaş içerisinde. Sadece 1994 yılında ateşkes antlaşması imzalandı. Bu durum öncelik sıralamasında ekonomik çeşitlenme için yapılacak yatırımları ikinci sıraya geriletiyor.

Azerbaycan Kafkasya bölgesinin en zengin ülkesi ancak Azerbaycan ekonomik çeşitlenmeyi sağlayamaz ise ekonomik büyüme oranları tümüyle petrol fiyatlarına ve petrol üretim miktarına bağlı kalacak.

Kaynaklar.

1-http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_price

2 http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_real_GDP_growth_rate_(latest_year)

3- http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

4-http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Azerbaijan

5-https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/aj.html

6- http://en.wikipedia.org/wiki/Baku

 
Toplam blog
: 40
: 2165
Kayıt tarihi
: 29.07.12
 
 

Merhabalar, Çanakkale üniversitesi İktisat bölümünü ve Maltepe üniversitesinde Yüksek lisans biti..