Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '10

 
Kategori
Dünya
 

Azerbaycan-Türkiye askeri anlaşmasına ihtiyaç yok mu?

Azerbaycan-Türkiye askeri anlaşmasına ihtiyaç yok mu?
 

Elmar Memmedyarov


Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Oganyan 12 Şubat`ta Paris`te Fransalı meslektaşı Mogen`le savunma anlaşması imzaladı. Anlaşma savunma alanında ilişkilerin hukuki boyutunu belirliyor. Görüşmede, iki ülke arasında savunma ve güvenlik alanında ilişkilerin şimdiki durumu da ele alınmış.

Böylece, Ermenistan Rusya`nın ardından Fransa ile de ortak askeri alanında birleşti. Yukarı Karabağ sorununun çözümüyle AGİT Minsk Grubu Eş Başkanları uğraşıyor. Bu Eş Başkanlarından ikisi Ermenistan`ın askeri ortağı oluyor, üçüncü Amerika Birleşik Devletleri ise Erivan ve Yukarı Karabağ ayrımçılarına her yıl para desteği saklamakla meşgul. Bu arada, ABD Kongresi`nin ermeni lobisinden yana tutum sergilemesi de Erivan`ın işine yarıyor.

Böyle bir durumda Azerbaycan Rusya, Fransa ve ABD`nın nasıl Yukarı Karabağ sorununa adaletli çözüm getireceklerine inanabilir?

Azerbaycan Dışişleri Başkanı Elmar Memmedyarov 15 Şubatta Bakü`de gazeteçilerin Fransa-Ermenistan askeri işbirliği soruları üzerine “Fransa-Ermenistan askeri işbirliği Azerbaycanın güvenlik çıkarlarını tahdid ederse, biz gerekli adımları atacağız” yanıtında bulundu.

Fakat, bu adımlar ne zaman atılacak?

Diyelim ki, Fransa-Ermenistan askeri işbilriği şu anda Azerbaycan için tehdid oluşturmuyor. Peki yıllardır süren Rusya-Ermenistan askeri işbirliği ne olsun? Erivan ve Moskova askeri ve güvenlik alanlarında stratejik ortakdılar, her ikisi Ortak Güvenlik Teşkilatı (anlaşma gereği üye ülkelerden herhangi birine saldırı tüm üye ülkelere saldırı anlamına geliyor) içinde yer almışlar, ayrıca Rusya`nın Ermenistan`da modern silahlarla donatlanmış askeri üssü bulunuyor.

Aslında Azerbaycan`ın da bunların karşılığında Türkiye ile askeri anlaşma imzalamasına ciddi ihtiyac var. Ne yazık ki, Bakü ve Ankara`nın bu konuda düşünmesi gerekirken, iki kardeş ülke şu anda doğalgaz fiyatlarını tartışıyorlar.

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..