Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '10

 
Kategori
Dünya
 

Azerbaycan Türkiye`ye artan baskıya izleyici kalmamalı!

Azerbaycan Türkiye`ye artan baskıya izleyici kalmamalı!
 

Beyaz Saray


Ermeniler Mart ve Nisan ayını bekliyorlar. Mart`ta sözde soykırım yasa tasarısı Kongre`de görüşülecek, 24 Nisan`da ise ABD Devlet Başkanı Barak Obama`nın ermeni lobisine ünvanlanmış yazılı açıklaması yayınlanacak.

Güney Amerika ve Avrupa Parlamentolarında sözde soykırımın tanınmasına ulaşan ermeni harekatı (Ermenistan iktidarı, muhalefeti, vatandaşları, ermeni lobisi, lobinin çıkarlarına servis yapan dış gücler) şimdi son ve en büyük hedefine – ABD`nin ağ bayrak kaldırmasına yaklaşmak üzere. Dünyanın tek super devleti olan ABD`nin ermenilerin isteğine teslim olması ihtimali keçmiş yıllardakından daha fazla.

Birincisi, ermeni lobisinin çıkarlarından yana olan Kongre üyelerinin sayı bu yıl bir az daha artmış ve onlar 2010 yılında nihayi “zafere” ulaşmak istiyorlar. İkincisi, Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı bu kez Kongre üyelerinin “soykırımı” tanıma çalışmalarını engellemeğe hevesli görünmüyorlar. Zaten Barak Obama ve Hillari Klinton eskiden Kongre`deki arkadaşlarının isteklerini paylaşıyorlar. Üçüncüsü Kongre`de ermeni lobisinin anti-Türk planlarına her zaman engel olan yahudi lobisi üyelerinin bu kez mücadele vereceği zor. Türkiye-İsrail ilişkilerinin gerginleşmesi faktorü de ermeni lobisinin işine yarıyacak gibi.

Buna rağmen, Ankara Washington`da aleyhine yönelen süreci tek adımla önleye bilir. Bunun için Büyük Millet Meclisi`nin Ermenistan`la imzalanan protokolleri onaylaması, ardından da Ankara`nın komşu ülke ile sınırı açması gerekiyor. Ancak ortada Ankara`nın Azerbaycana verdiği söz var ve işkal altındaki topraklar boşaltılmayınca, ABD`nin baskılarına rağmen, Türkiye Ermenistan`la sınırı açmayacak. Barak Obama ve öteki Amerikalı yetkililer Ankara`ya yaptıkları çağrıda Azerbaycan`ın çıkarlarını dikkate almamağı, derhal Ermenistan`la sınırı açmağa sesliyorlar.

Buna göre de Bakü Türkiye`yi yalnız bırakmamalıdır. Azerbaycan yönetiminin Washington`la sıkı irtibata geçmesi lazım. Çünkü, Barak Obama`nın “soykırım” lafını işletmesi veya Kongre`nin sözkonusu yasa tasarını gündeme taşımasının Azerbaycana da zararı var. ABD “soykırımı” tanımakla resmen Ermenistan`ın safında yer tutacak. Bununla da Washington`un Ermenistan`ın strateji ortağı olan Rusya`dan bir farkı kalmayacak ve Yukarı Karabağ sorununun çözümünde tarafsızlığı kaybedilecek.

Azerbaycan Parlamentosu`nun son toplantılarının birinde konuşan hakim Yeni Azerbaycan Partisi üst düzey yönetiçilerinden, milletvekili Mübariz Kurbanlı haklı olarak bunları söylemiş: “Türkiye Yukarı Karabağ sorunu çözülmeden Ermenistan`la protokolleri imzalamadığına göre yeniden baskı altında. Buna göre Türkiye`ye destek vermeliyiz”. Milletvekili Azerbaycan Parlamentosu`nun ABD Kongre`sine itiraz mektubu yazması, ayrıca milletvekillerinden bir grup oluşturarak Washington`a gönderilmesi gerektiğini de savunmuş.

Mübariz Kurbanlı`nın tespiti doğru. Sadece kaç gündür bir soruya yanıt bulmağa çalışıyorum: Milletvekili bu yaklaşımla kendi rahatsızlığını mı ortaya koymuş, yoksa hakim parti içinde Türkiye`ye destek konusu bir zeruret gibi algılanıyor?

Azerbaycan yönetiminin Kurbanlı gibi düşündüğünü zann etmiyorum. Çünkü, yönetimde “Türkiye`ye nasıl destek vere biliriz” sorusu ağır basıyorsa, zaman kayb edilmemeli, Kurbanlı`nın söylediği gibi Parlamento hem Kongre`ye itiraz mektubunun metnini hazırlamalı, hem de ABD`ye gönderilecek grupla ilgili çalışmalara başlamalı. Ancak gerçekten Parlamentonun bu konuda bir faaliyet içinde olduğunu söylemek zor. Ayrıca, ABD Dışişleri Bakan Yardımçısı Uilyam Börns birkaç gün önce Bakü`de görüşmelerde bulunmuştu. Bakü`de kimse Amerikalı diplomata “ABD`nin soykırımı tanıması Türkiye ile beraber Azerbaycan`la da ilişklerini zora sokar” söyledi mi? Ben duymadım.

Aslına Washington`u suçlamak da zor. Amerikalı yönetiçiler de görüyorlar ki, Azerbaycan-Türkiye ilişkileri normal değil, iki kardeş devlet halen doğalgazın fiyatları konusunda tartışıyorlar. Ona göre de Washington`un Azerbaycan faktorünü dikkate almaması anlaşılan. Washington “soykırımı” tanıması halinde yalnızca Türkiye ile sorun yaşanacağını düşünüyor. Aslında Washington Azerbaycan`ın da tepkisini duymalı ve görmeli.

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..