Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '10

 
Kategori
Dünya
 

Google Street View uygulaması

Google Street View uygulaması
 

patika / ezgi umut


 

Google Street View uygulaması Almanya'da tartışılıyormuş...

Nicole Kidman 'ın korkunç karakter Grace'i canlandırdığı Dogville filminin başlangıç sahnesi o yıllarda çok etkili gelmişti. Belki başka filmlerde de olabilirdi o türden bir giriş, ama videoda değil de bu filmi sinemada izlemiş olduğumdan sanırım ürkütücü gelmişti.

Gökyüzünden bakan gözler gitgide yaklaşır, önce kasaba sonra sokalar sonra da olayın geçemeye başladığı mekana zum yapan bir kameranın içinden yaklaşırız dünyaya. Bu iki yönden etkilemişti. Birisi sanki boşluktan bakan gözün yerine kendini koyunca insan, yükseklik korkusu nedeniyle ister istemez bir ürperme, ikincisi de daha tuhaf bir duygu. Tepeden bakan gözlerin yaklaşıp uzaklaştırarak bir bölgeyi izleyebilmesi.

Film 2003 yılında çekilmiş. O zaman Google arama motorunun dışında sunduğu nimetleri o kadar da fazla değildi sanırım. Google Maps var mıydı? Gmail bile yoktu sanırım. Varsa bile benim pek haberim yoktu. Yine o yıllarda yerleştirilmeye başlanan MOBESE kameralara tepki duyanlar arasındaydım. İnsan hak ve özgürlüklerini sınırlayan bir araç diye düşünmüştüm. Öte yandan suçu azaltacağı ve vatandaşların korunacağı savını öne sürdüler kameraları koyanlar. Çelişkiye düştük.

Yine de bu kameraların altında işlenen onlarca cinayet engellenemedi. Hatta tam da Taksim 'de kamera altında bir gencin öldürülmesi faili meçhuller arasında kaynadı gitti diye anımsıyorum. En son geçen yıl İstaklal caddesine izlemek için konan kameraların gözü önünde biri bıçaklandı ve öldü. Kameralar sadece kurban ile katilin birbirine yaklaştığı eylemi televizyon kanallarına servis edip, cinayeti binlerce kez göstermek gibi bir kötülüğü yapan Tv kanalları için kullanılan kutulara dönüştü sanki. Kameralarda saptanan cinayet vs görüntülerinin Tv kanallarıyla paylaşılmasını ve yayına verilmesini psikolojik açıdan sakıncalı buluyorum.

Şimdi Google Street View adlı hizmet ile sokakları görme imkanı sağlıyormuş. Amerika 'da uygulamadaymış. Belki biz de buradan Amerika'daki herhangi bir sokağı görme olanağımız vardır ama henüz denemedim. İşte insanlar gidecekleri yeri önceden görüp biliyorlarmış. Faydası buymuş. Eh belediyelerin, şunun ,bunun kendilerine çeki düzen vermesi bakımından iyi de... Almanya'da ise konu tartışılıyormuş sakıncaları nedeniyle. Sakıncalı mı? Bakalım, şöyle bir düşünelim.

Şimdi sokakların fotoğrafını çekip Google Maps sitesine koyacaklar. Kamusal alanları çekiyorlarmış.Tek bir bina ya da meydan fotoğrafı değil bu artık. Yollar çekiliyor. İyi de bu kamusal alanı sadece yol oluşturmuyor mu? Yerlerin ne tür taşlarla kaplı olduğu bilgisi de belki yağmurlu havalarda düşüp kaymamak için iyi olabilir ama sırf sokak taşlarının adi ithal taşlardan mı yoksa kaliteli malzemeden mi yapıldığını göstermesi bakımından. Ama sadece sokak taşlarını ya da asfaltını göstereceklerini sanmıyorum. Yolu çekerken binalar da tüm detayıyla girecekmiş. Oysa iki yandaki binalar kamusal alan değil, genellikle konut olarak kullanan kişilere ait veya ev sahiplerine. Almanya 'daki tartışmalar da bu noktada başlıyor...

Google fotoğrafına bahçesinde şortla yakalanan birisi Google'i dava etmiş. Kişilerin yüzü ya da evleri silinerek gösterilmesi gündemdeymiş sokakların.Yüzünüz görünmesin de evinizin detayı üç boyutlu(mu?) görünsün ister misiniz?

Google ne yapmaya çalışıyor diye aylarca önce sormuştuk su altlarını gösteren düzenekleri kurduğu zaman. Şimdiyse Google'ın dünyayı kendi kanunlarına göre idare ettiği konusunda şüphe mi var? Özgürlükmüş, kişisel haklarmış vız gelip tırıs gitmiyor mu sizce de?

Sırf fotoğraf koysalar neyse. Bu fotoğraflar sürekli yenilenecek ve yeterli alt yapıyı sağladıkları anda bu fotoğraf değil de video şeklinde yayına başlayacak olamaz mı?

Sokağının evet belki güvenlikçiniz, bekçiniz ya da kendiniz tarafından gözlenmesi iyi gibi gelebilir ilk anda o da , ama dünyanın her yerindeki insanlar tarafından binaların detayına, çıkmalarına, servis kapılarına, camlarına, pencerelerine, yangın merdivenlerine kadar tüm detayı ile gözlenmeye açık olması , tedirgin edici bir durum değil midir?

Belki de biraz daha fazla çalıştırırsak hayal gücümüzü Google dünyanın jandarması olma yolunda ilerliyor diyebilir miyiz? Kartelleşme bile olmadan lup diye koskoca dünya üzerinde, sokaklarda böylesi bir hegemonya kurabilmesi azımsanacak ya da küçümsenecek bir olay olamaz değil mi sizce de? Dileriz ki bu kadar ileriye gitmesinler ve düşündüklerimiz sadece kurgusal olarak kalsın. Biz sevdiğimiz arama motorumuz Google ile yine bilgilerimizi arttırmaya devam edelim.

Şimdi hatırıma geldi. Google'ın gerekçeleri de sağlam olamaz mı? Örneğin gazetelerde ve internette yayımlanan onlarca fotoğrafı örnek gösterse. İster istemez kamusal alan dışında kalan yerlerin de görüntüye girmekte olduğu fotoları örnek gösterse..Üstelik bu tür fotoğrafların yayımlanmasına sanki biraz Maps de kendisi de destek olmuşken....

Haber :

http://sosia.org/index.php?option=com_content&view=article&id=282:googlen-street-view-planna-tepki&catid=41:-internet&Itemid=74

 

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..