Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '13

 
Kategori
Futbol
 

Aziz Yıldırım, “ağızları açıkta bırakacak” transfer mi yapacak?

Aziz Yıldırım, “ağızları açıkta bırakacak” transfer mi yapacak?
 

Haber yazmak mı, haber üretmek mi?

Bunlardan hangisi kolay, dense, en kolayı hangisi olur?

Soru içinde sorular, kafa karıştırmaya bire birdir. Birileri kafa karıştırır, “zeka”nızla alay ederse,  memlekette ne “akıllı” insanlar varmış, diye onların ağzına bakar mısınız?

Bakmayın, görün, “olan”ı şöyle bir “akıl süzgeci”nden geçirin!

Transfer haberlerine nasıl bakmak gerekecek?

Transfer haberleri, “işi kurtarmak” üzerine kurulu. Haberlerin “dil”i de ona göre seçiliyor. Ama o “dil”i seçenler, sizi/ bizi/ onu/ onları, cümleyi bütünüyle okumaz/ anlamaz, adlara bakar geçer diye düşündüğü için, “mantık”ı da bir yana atarlar.

“Aziz Yıldırım ağızları açıkta bırakacak” başlıklı haberdeki bir cümle, haber yazmadaki genel bir mantığı ortaya koyuyor:

“Yıldırım, ‘Öyle bir futbolcu getireyim ki tüm kamuoyu bu gelecek isme bir şey diyemesin’ sözleriyle transfer stratejisini ifade ederken, sadece başkan, Aykut Kocaman ve Hasan Çetinkaya’nın bildiği yıldızın R.Madrid’li Kaka olduğu iddia edildi.

Cümle, “iddia edildi” diye bittiğine göre, “iddia eden” belli değil; yani “edilgenlik” var. Cümleyi yazan, “ters” bir durum olduğu zaman, kendini hemen kurtarır.  Ama, “sadece başkan, Aykut Kocaman ve Hasan Çetinkaya’nın bildiği” diye haber yazan, demek ki, “iddia edildiği” değine göre, bunu üçüncü kişiden duydu.

O zaman niye “sadece”yı kullanıyor?

Haydi, aceleye gelmiş, öyle yazmış diyelim, geçelim!

*****

Habere göre, Aziz Yıldırım’ın transfer stratejisi ne?

Ses getirecek transferler!

Yani, “tüm kamuoyunun gelecek isme bir şey diyemeyeceği” yabancı futbolcu transferi... Bu transferler, tribünler sakinleşecek, goller de gelince art arda, hangi yiğit, “takım sevgisi” bahanesine sığınıp başkan, teknik direktör aleyhinde bağıracak, atılan golü “yuha”layacak?

Niye başkası değil de Kaka?

Önce bir soru?

Kaka’yı kim istedi, kimin başkanı buna “pahalı” dedi?

İste bu sorunun yanıtı, Kaka’nın niye gündemde tutulduğunu gösteriyor. Haber, “ezeli rekabet” üzerine kurulmuş. Siz alamadınız, ama biz aldık; çünkü para bizde, güç bizde! Böyle bir algı oluşturmak, “futbol alemi”ni kızıştırmak için yazılmış bir haber!

Kaka’yı kim kendi takımında görmek istemez ki?

*****

Kaka, gelirse, yer yerinden oynar, iyi olur mu?

Niye “iyi” olmasın ki?

Tribünlerden yükselen “Kaka” seslerine, rakipler bunun küçük yazılanına “kaka”lı cümleler eklerse, seyreyleyin tantanayı!..

Aziz Yıldırım’dan "ağızları açıkta bırakacak" Kaka transferi olursa, haberi yazan “bir bilen”, biz de “bir dalga geçen” oluruz!

Ara transferler başlamadan başlayan transfer haberleri, birçok adı, haber yazma uğruna gazete sayfalarına, ekranlara taşıyor. Ekranlardan taşanlar olmayınca, kuşkusuz, “pürüz çıktı”yla geçiştirilecektir.

Daha çok futbolcu, gelmeyen geldi/ geliyor olacak, yeni yılda da, eski yılın alışkanlıkları sürecek?

Değişen ne?

Sadece yıl!

 

http://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutc@ttmail.com

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..