Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bacaklarını ayırırım senin

Bacaklarını ayırırım senin
 

Pek çoğumuzun film şeritlerinde vardır değil mi o kareler? Evladına kızan fedakar anneler, artık zıvanadan çıktıklarında; evlerin oda ve koridor köşelerinden dönebilme yeteneğine sahip güdümlü terliklerini fırlatırlarken, diğer taratan da kızlarına ya da oğullarına bas bas bağırırlardı: “<ı>Bacaklarını ayırırım senin, utanmaz, arlanmaz çocuuukk...


Bu nedenle, bu “<ı>bacaklarını ayırmak”, ya da “<ı>bacaklarını kırmak” deyimleri pek çoğumuz için yıllar öncelerimizden çıkıp geliveren seslenişlerdir. Özellikle kızlarımız, kadınlarımız için.


Etek boyunun, dizin kaç santim altında olabileceği, kaç santim üzerinde ise kesinlikle olamayacağı tartışmalarının yapılmadığı kaç Anadolu evi vardır, sorarım size. Evden çıkılıp okul yolunda, belden, kat kat kıvırmak suretiyle diz üzerine çekilen etek boyunu; akşam eve dönerken, hemen sokağın başında yeniden meşru(?) seviyelere getirmeyen kaç genç kızımız vardır ya da? Allah muhafaza, bu durum; demir gibi sert baba, mahallenin bıçkın delikanlısı ağabey ya da baba ile ağabeye karşı kızının ahlakından(?) birinci derecede sorumlu zavallı anne tarafından tespit edilmeye görsün. İşte o zaman seyreyle gümbürtüyü: “<ı>Bacaklarını kırarım, bacaklarını ayırırım kız senin, edepsizlik yapma, hanım hanım giyin demedim mi ben sana...


Ama bakın gurmeler, degüstatörler, yeme-içme uzmanları ve meraklıları; bu bacak ayırma işini nasıl
kullanmaktalar?


Efendim, her içkinin olduğu gibi viskinin de çok ama çok geniş bir hikayesi var. Bu, viski konusuna, daha önce birkaç yazımda*, çok genel anlamıyla değinmiştim. Şimdi de çok enteresan bir bilgi notu üzerinde durmak istemekteyim.


Kaliteli bir viskiyi nasıl anlarsınız? Pek çok yöntemi var muhakkak ve bu teknikler üzerine, oturup kitap yazabilirsiniz. Ancak çok enteresan bir şekli var ki sanıyorum daha önce duymadınız: Viskiyi, bacaklarına ayırmak ve bacaklarının düzgünlüğüne ve de uzunluğuna bakmak.


Hani magazin dünyasında sık sık duyarız. Bilmem şu mankenin bacak boyu şuymuş, bilmem şu fotomodelin bacakları, TEM otoyolu gibi düzgünmüş falan diye. İşte bu viski denilen kült içecek de aynen güzel bir kadın gibidir. Bacakları düzgün ve de uzun olacak.


Viskinin bacaklarını değerlendirebilmek için, birkaç yudum viskiyi, altı geniş ve kalın, uçları dar ve ince, kesme bardağa koyunuz. Sonra yavaşça, viskiyi bardağın ağzına doğru akacak şekilde, bardağı eğiniz. İçki, bardağın hemen ağız kısmına geldiğinde, bardağı hızlı bir şekilde, tekrar dik konumuna getiriniz. İşte o anda, viski tekrar aşağı doğru akmaya başlayacaktır.


Kaliteli bir viski, bardağın kenarından aşağı süzülürken bacak yapar. Ve o bacaklar ne kadar düzgün ve uzunsa, içkiniz o kadar değerlidir.


Küçük bir not da şudur ki bir yemeği ya da içkiyi test etmenin, degüstasyon yapmanın olmazsa olmaz şartı tabi ki tatmaktır. Ve her degüstasyon, mutlak suretle beş duyu marifetiyle yapılır.


Düzgün ve uzun bacaklı viskilerin, harmonik tadında ve lezzetinde afiyetler olsun efendim.




* "Kulak Memeleri Viski Kokan Kadınlar": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=84031

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..