Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '09

 
Kategori
Gönüllülük
 

Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz

Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz
 

TÜKORDER GENEL BAŞKANI ÖNER SAMANLI


SOĞUK HAVALARLA GELEN GRİBE DİKKAT

Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz? Ufak çapta bir araştırma yaptığımızda sadece zayıflamanın değil, bağışıklık sistemini güçlü tutmanın yolunun da diyetten geçtiğini görüyoruz. Medical Park Hastanesi Beslenme ve Diet Uzmanı Emel Unutmaz'a kış aylarında nasıl bir beslenme haritası takip etmemiz gerektiğini soruyoruz.


Diyetisyen Unutmaz, bağışıklık sistemini güçsüz bırakan en önemli sebebin, besin yetersizlikleri olduğunu söylüyor ve "Hemen hemen tüm besin gruplarının sistemde farklı görevleri vardır. Eksikliklerinde sistemin işleyişi zarar görür ve vücut savunması zayıflar." diyor. Fazla miktarda şekerli besin tüketenlere üzücü haber, yaz aylarında olduğu gibi kışın da geliyor. Alınan fazla şeker, beyaz kan hücrelerinin mikroplara karşı direncini azaltıcı etki gösteriyor. "Ne kadar çok şekerli besin tüketilirse bağışıklık sisteminin gücü de o derecede azalır." diyen Unutmaz, özellikle enfeksiyon sırasında basit şekerlerden uzak durmanın önemli olduğuna değiniyor. Yağ tüketiminin yüksek olmasının da bağışıklığı baskıladığını söyleyen diyetisyen, "Yapılan çalışmalarda obez bireylerde enfeksiyon riskinin arttığı gözlenmiştir. Bu nedenle şişman bireylerin kilo kontrollerine daha fazla dikkat etmelerinde fayda var." diyor.

Son dönemlerde, bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla üzerinde en fazla çalışma yapılan grup, 'karoten' denilen besinlere rengini veren maddeler. Karotenlerin sağlıklı beslenmedeki yerinden de bahseden Unutmaz; portakal, koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, brokoli gibi A vitaminini yeterli miktarda almanın, vücuda zengin karoten sağlayacağını belirtiyor. Güçlü bağışıklık denince, ilk akla gelen grup hiç kuşkusuz, sebze ve meyveler. Diyetisyen Unutmaz, "Dünya Sağlık Örgütünün de önerdiği gibi, günlük olarak 3-5 porsiyon sebze ve 2-4 porsiyon meyve tüketmek istediğimiz bağışıklık desteğini sağlar." diyerek antioksidan özellikleri, posaları, içerdikleri C ve A vitaminleri ile sebze ve meyvelerin önemli besinler olduğunu söylüyor. A, C ve E vitamininin güçlü antioksidanlar olduğunu söyleyen Unutmaz, bu vitaminlerin enfeksiyonlara karşı da koruma sağladığını belirtiyor.

Unutmaz, bilinçsizce kullanılan vitaminlerin sağlığı zinde tutmaktan çok, çeşitli rahatsızlıklara neden olabildiğini söylüyor ve "Gebelik, yaşlılık, büyüme ve gelişme dönemi, hastalık süreçleri gibi özel durumlar dışında doktorunuz önermedikçe vitamin desteği almanız gerekmez. Sağlıklı bir beslenme ile gerekli olan tüm vitamin ve mineralleri sağlayabilirsiniz." diyor. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların yanında, kış aylarında karşılaşılan bir diğer sorunun da kabızlık olduğunu belirtiyor. Bu sorunun, su tüketiminin azalması, posalı gıdaların göz ardı edilmesi gibi nedenlere bağlı olduğunu sözlerine ekleyen Unutmaz, "Bunu engellemek için, bol su içmeli, meyveleri mümkünse kabuklu yemeli. Tam tahıl unu ve ekmekleri kullanmalı ve mutlaka sebze meyve tüketimi arttırılmalıdır." diyor. Diyetisyen, soğuk havalarda en iyi ısınma yolu bilinen asit veya kafein zengini içecekler yerine; C vitamini içeren, solunum ve sindirim sistemini rahatlatan kuşburnu, adaçayı, zencefil gibi bitkisel çayları tüketmenin gerekliliğini de bahsediyor.

Balığın yararı saymakla bitmez. Kalp rahatsızlıklarından beyin gelişimine pekçok hastalığa şifa kaynağı balıklara, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de rol düşüyor. "Yağ asitleri bakımından haftada en az 2 - 3 kere balık yemek bağışıklık sistemimizi güçlendirir." diyen Unutmaz, çok fazla olmayacak şekilde zeytinyağı tüketmenin de yararlı olduğunu söylüyor. Birçok ailenin sofrasında, olmazsa olmaz diye tabir edilen kurubaklagiller, Unutmaz'a göre; içerdikleri fitokimyasallar sebebiyle haftada 2 kez sofralarımızda yer almalı. (TÜKORDER HABER BÜLTENİ) http:www.tuketiciyikoruma.org

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..