Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '07

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Baharat'ın sihri -2-

Baharat'ın sihri -2-
 

Doğa Ana yüreğinde barındırdığı şifayı bize sunmakta. Doğa'dan soframıza ulaşan baharatlar adeta bir iksir. Onları hayatımızdan eksik etmeyelim. Kaliteli yaşam, sağlıklı bir bedene sahip olmakla mümkün. Sorunsuz çalışan bedenimizde, ruhumuz da sağlıklı olacaktır.

Önceki yazımda birkaç baharattan bahsetmiştim. Bu yazımda da diğerlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Fesleğen: Sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkisi vardır. Koklayarak burun yoluyla da etkisinden yararlanılabilir. Kalbi ve ruhsal yapıyı olumlu yönde etkiler, insani değerlerin artmasını sağlar. Antibakteriyel özelliğinden dolayı, soğuk algınlığı ve ateş çıktığında kullanılır. Cilt mantarlarına dışarıdan uygulandığında iyi gelir.

Karanfil: Antibakteriyel özelliğiyle fizyolojiyi arındırma kürlerinde kullanılır. Lokal ağrı kesicidir; diş ağrılarında, ağız yaralarında uygulanır. Yağı bedene dışarıdan uygulandığında romatizmal ağrılara ve kas tutulmalarına iyi gelir.

Tarçın: İştah açıcı, gaz söktürücü, hazmı kolaylaştırıcıdır.

Susam: Kabızlığa iyi gelir. Mide, bağırsak rahatsızlıkları, bronşit ve romatizmada faydalıdır.

Karabiber: Fizyolojinin su tutma özelliğini giderir. Bedene ve zihne canlılık verir. Özellikle zihin bulanıklıklarında, zihne berraklık sağlar.

Kişniş: Tüm sindirim sistemi, idrar yolları rahatsızlıklarında etkilidir. Ateşli durumlarda zencefil, kimyon, kişniş kombinasyonları iyidir.

Kekik: Yüksek tansiyonu olanlar ve hamileler kullanmamalıdır. Yemeklere sadece lezzet vermekle kalmaz, antibakteriyel özelliğinden dolayı grip, nezle ve anjinde, virüslere karşı fizyolojiyi korur. Solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelir. Kekik banyoları, romatizma ve damar sertliği gibi rahatsızlıklara, zayıf çocuklara, hastalıktan yeni kalkmış kişilere faydalıdır.

(Baharatlar hakkında bilgi, Ender Saraç-Ayurveda kitabından alınmıştır)

Aslında hepimizin sağlıklı bir bedene sahip olması hiç de zor değil. Biraz kendimize bakalım. Bu beden bize lazım.

Mükemmel sağlığı yaşayan bedenimizde, sonsuz mutluluğa sahip ruhlarımıza...
 
Toplam blog
: 12
: 1608
Kayıt tarihi
: 09.09.07
 
 

1972'de İstanbul'da doğdum. Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. 10 yıldır Satış-Pazarlama sekt..