Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '08

 
Kategori
Ankara
 

Bahçelievler’de sokakların trafik yönünü çocuklar belirlesin

Bahçelievler’de sokakların trafik yönünü çocuklar belirlesin
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (29-6-2008, Ankara) 14. Sokak'a dönüş yasağı tabelası


Bundan sonra Ankara Bahçelievler’de sokakların trafik yönünü çocuklar belirlesin. Olmayacak sürprizlerle karşılaştığımızda “Çocuklar yapmış, oyun olsun diye yapmışlardır, olur böyle şeyler” der, geçeriz. Ayrıca, bu işi çocuklar yaptığında çok da iyi olacağına inanıyorum.

Bir süre önce Ankara Bahçelievler’de sokakların trafik akış yönleri değiştirilmişti. Bu konuda bir yazı yazmıştım (1). O yazıyı yazdığımda asıl harikaları henüz görmemişim.

Birgün 4. Cadde tarafından geliyorum. Taksi şoförüne her zaman bildiğim yolu anlattım ve 29 Sokak’ın girişine geldik, sağa dönüş yasak. Aynı 29. Sokak’a giriş yasak. Oysa 29. Sokak’a 7. Cadde tarafından giriş yasağı olduğu için o taraftan da kapalı olması olasılığı hiç aklıma gelmemişti. Sokaklarda zigzaglar çizerek gitmek gereken yere ulaştım. Daha sonra, bir yürüyüş sırasında 29. Sokak’ın 4. ve 7. Caddeler arasındaki trafik düzenini keşfettim. İki uçtan giriş yasak, ortadan bir sokaktan gelince iki tarafa da TEK YÖN işareti var. Bunun anlamını çözmeye çalıştık ve üç kişi ortak akılda buluştuk: “29 Sokak’ı kesen ve buradan iki yöne de tek yön veren sokakta oturan yetkili bir kişi bu trafik düzenini yapmış olmalı. Böylece arabasıyla evin önünden çıkınca hangi yöne gitmek isterse tek yön olacak ve dolaşmadan gideceği yere rahatça ulaşacak.”

15. Sokak, Bahçelievler Hali’nde başlar ve 17. Sokak ve Akdeniz Caddesi tarafında biter. Hal tarafından kapalı olduğunu biliyorum. Paralel iki sokak olan 14. ve 15. Sokakların her ikisi de Hal tarafından kapalı. Eskiden 14. Sokak bu taraftan açıktı, yeni düzenlemede tam tersine çevirip o taraftan kapattılar. 15. Sokak’a dönersek, hal tarafından kapalı, ve diğer ucu olan 17. Sokak tarafından da kapalı. 16. Sokak’tan gelen bir araba 15. Sokak’a geldiğinde her iki yöne de TEK YÖN işareti görüyor. Demek ki rahatına düşkün o yetkili kişilerden biri de 16. Sokak’ta oturuyor!

Böyle trafik düzeni olmaz. Tek kabul edebildiğim, yolların araba parkı olması nedeniyle tüm sokakların tek yön olması. Bunun için düzenleme yapılırken akılcı bir yöntem izlenmelidir. Şu andaki uygulamadan, bu düzenlemeyi yapanların bu işten hiç anlamadıkları belli oluyor. Bu işi yaparken izlemeleri gereken yöntemi anlatayım:

1. Semtin bir haritasını önünüze alın ve bunun üzerinde o anda uygulanan trafik düzeni işaretli olsun.
2. Tek yön olan sokakların tümünü eski yönünde tutun.
3. Bir sokağın bütününü aynı yönde tutun.
4. Ana caddelerle olan bağlantılarında her sokağa en kolay ulaşımı sağlayacak giriş-çıkış kararı verin.
5. Eskiden çift yönken tek yön yapılacak sokak ve caddelerin yeni yönünü en yakınındaki paralelinin tersi olacak şekilde belirleyin.
6. Şu anda Bahçelievler’de yaptıklarınızı asla yapmayın.

Şu anda Bahçelievler’de yaşamı zorlaştıran bu düzenlemenin, özellikle yaşamı zorlaştırmak için yapıldığını yani bir tür cezalandırma olduğunu düşünüyorum.

(1) Ankara Bahçelievler'de sokakların trafik akış yönü değişti (6-6-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=113363

Ankara, 29 Haziran 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..