Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '07

 
Kategori
Haftasonu
 

Bahçeye gel bahçeye, kuru fındık bulursun... Alacaksan al beni, sonra pişman olursun...

Bahçeye gel bahçeye, kuru fındık bulursun... Alacaksan al beni, sonra pişman olursun...
 

Efendim, randevuyu haftasonu bahçeye verdik ama, ne gelen vardı, ne giden. Haliyle pişman olmuştur. Bizde fındık toplayalım dedik.

Gençler arasında, ”geceye akmak” var ya hani, bizde “fındığa aktık” tabii. Ağustos ayı, fındık ayı, hasat ayı, çile ayı vallahi.

Şu tarımcılıkta, belkide en zor, en pis, en işkenceci iş bu bizim fındık işi. 11 ay yanına, bir Ocak yani fındık dallarını bahçelemek, iki gübresini vermek, üç otları ayıklamak, dört toplamak için gidersin. Başka yanına varmazsın ama bir ay gidersin ananı ağlatırsın.

Köylüyüm ya… övünmek gibi olmasındaaaa;

Cumartesi sabah, daldan tuttuk.Aman yarabbi nasıl sıcak, üüff üfff.Nasıl güneş, gölge-mölge hak getire.Mecburen toplamak zorundayız.Kim bırakabilir ki.

Fındık ile ilgili daha önce yine yazmıştım.Ama bilmeyenler için, bir kez daha fotoğraflar eşliğinde anlatmak istedim.Bazıları, patates gibi yerin altında yetişiyor sanıyorda.Bazılar Orman yemişi olarak algılıyor da. Hani o bakımdan...Birde fındığın çeşitleri var.Yağlı, tombul, kuş, palaz, kara, sivri, çakıldak gibi.

Fındık bahçesi; Dönümler halinde olup, Fındık dallarının ocaklar halinde, sıra sıra dizilmesiyle oluşmaktadır.Fındık toplarken iki kişi bir sıra götürür.Her sırada 2 kişi fındık dallarından tek tek fındık potaklarını toplar.(Bakınız resim) Daha sonra harmana serilir.Harman da kapsül’ü (Fındığın yeşil kabuğu) kuruyan fındık Patoz vasıtasıyla çeş haline getirilir.(Çeş=Kabuklu fındık) Çeş fındık daha sonra harmanda serilip bir kez daha güneşte kurutulur.(İçi temizlenir, buruşuk, goruk, kırık, çürük gibi şeylerden arındırılır ki, ağustos sıcağında düşünün artık) Daha sonra fındığın kurutulması”İç fındığın kuru hale gelmesi” sonrasında çuvvalanıp, ya tüccara, ya TMO’ya ya Fiskobirlik”e, para olarak dönmek üzere teslim edilir. (Yazıyı bir kez daha okurken kendimi ders kitabı okuyorum gibi hissettim.Özellikle bu paragrafı)

Yani, işte biz böyle bir aşamadan sonra, bu fındıkları size ulaştırıyoruz ki, kimse bizim fındığa orman yemişi demesin, kimse fındık nedir demesin, kimse bizimle dalga geçmesin (Burada söz, fındığa fiyat verenlere dir.)

Bu hafta sonu acayip güneş altında fındık topladık, Sormayın gitsin.Eğer espri, şaka, türkü, şarkı olmasa hiç çekilmez bahçe ki, Sabah 07.00, Akşam 18.00.Biz hadi istediğimizde girip çıkıyoruz, tabiri caizse kafamıza göre takılıyoruz.Birde ücretlileri düşünün.

Hımmm Köy gibisi varmı? Yok valla.Armut dalda, kız bahçede sallanır vay vaaay. Şaka, şaka ama gerçekten, armut, elma, ayva, kara üzüm, incir, erik gibi meyveler fındık bahçesinde yetişir buralarda.Mısırıda haşlayıp yedik tabii.(kendimi methetmek gibi olmasında, mısır bilumum kendi yetiştirmemdir hihi.) Toprakla uğraşmak, hakikaten insana keyif veriyor.

Köy bir başka yaaa…

Fındık dalda tekleme,

Kız saçların ekleme…

Birde şu türkü var…

Yine yeşerdi fındık dalları

Acep ne olacak yarin halları…

 
Toplam blog
: 359
: 1593
Kayıt tarihi
: 29.11.06
 
 

Deli-dolu, akıllı,  yalandan yere çamura yatan, normal değerlerde zekalı, esprili, şakacı, kendin..