Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '06

 
Kategori
İzmir
 

Bahşiş toplayan belediye işçisi

Bahşiş toplayan belediye işçisi
 

Gözlerime inanamadım. Bayramın ilk gününün sabahı idi. İzmir-Karşıyaka Belediyesi'ne ait çöp toplama kamyonu Bahriye Üçok ve Atatürk Bulvarları'nın kesiştikleri adanın içine girdi. Bir temizlik görevlisi bidonlardaki çöpü araca aktarmaya çalışırken diğeri apartmanların girişlerindeki daire zillerine teker teker basıp "çöpçünüz geldi, bayram bahşişi efendim" şeklinde seslenerek resmen dilenmeye başladı. Kanım dondu, ne düşüneceğimi bilemedim.

Nasıl geldik biz durumlara, nasıl düştük daha doğrusu? Karşıyaka Belediyesi gibi en hali-vakti yerinde olan belediyelerden birinde kamu görevlisi olarak, muhtemelen de sendikalı, toplu sözleşmeli ve hatırı sayılır miktarda da gelir kazanarak -en azından genel ücretler skalasına göre- çalışan bir insanımız; sanki yaptığı işin bedelini maaş ve yan ödemeler olarak almıyormuş gibi semt sakinlerinden, bahşiş adı altında para talep ediyordu. İnsanlar şaşkındı, tepkiliydi. Ramazan ayı süresince "mahallenizin davulcusu" kimliği ile farklı farklı zamanlarda kendilerinden para isteyen farklı farklı davulculardan sonra bir de kendi ifadesi ile "çöpçü"leri bahşiş istiyordu. Bu insanlar, iyi vallahi küfretmiyorlar birtakım dini ve an'anevi değerlerimize.

Karşıyaka'da geçmiş yıllarda görmediğimiz olaylara şahit oluyoruz. Mutlaka birçok bölgemizde, şehrimizde bu tip yozlaşmalar vardır. Ama gün gelip de Karşıyaka'nın kapısının çalınacağı aklımızın ucuna gelmezdi. Üzülüyoruz, içimiz yanıyor. Bahsettiğim ada ve sokakları üzerinde yaşanan hırsızlık ve kapkaç olaylarının çetelesini tutamaz noktaya geldik.

Karşıyaka Belediye Başkanı Sayın Cevat Durak'ın geçtiğimiz günlerde gazetelerde boy boy fotoğrafları yayınlandı. Fotoğraflı, ışıl ışıl çöp konteynırlarının yanında Başkan da oldukça keyifliydi. Benim de hoşuma gitti doğrusu bu uygulama. Tabi işin altından başka Çapanoğulları çıkar mı çıkmaz mı bilemem? Daha bu kışı geçirmeden o fotoğraflar müzelik olur mu onu da bilemem. Ancak bildiğim bir şey var ki "çöpçünüz geldi, bayram bahşişi" nidaları ile insanları rahatsız eden Karşıyaka Belediyesi çalışanı fotoğrafı, çöp bidonlarının üzerindekilere hiç ama hiç yakışmadı.

Ne olur dikkat, ne olur, olur mu? Bu kadar ucuzlamasın bu güzelim adetler, an'aneler. Ben bile isyan ettim yahu.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..