Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '12

 
Kategori
İzmir
 

Bakanlık iskelelerde yolcu sayıyor

Bakanlık iskelelerde yolcu sayıyor
 

Vapur iskelelerinde metal korkulukları gören yolcular şaşırıyor, uygulamayı anlamaya çalışıyor


‘Deniz yolu ile yapılacak düzenli seferlere dair yönetmelikle’ Türkiye sınırları içerisindeki tüm liman ve iskelelerde altyapı sistemlerinin değiştirilmesi zorunlu kılındı. Anlık yolcu, araç ve yük sayısının tespitini amaçlayan yönetmelik alelacele uygulanmaya başlayınca vapur iskeleleri metal korkuluklarla peronlara bölündü, yolcular uygulamaya anlam veremedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 25 Kasım 2010 tarihli, 27 bin 776 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Deniz yolu ile yapılacak düzenli seferlere dair yönetmeliği’ ile ülke sınırları içerisindeki tüm liman ve iskelelerde gemilere binen anlık yolcu, araç ve yük sayısının tespit edilmesi kararı alındı.

Geçmişte kapasitesi üzerinde yük ya da yolcu alan gemiler yüzünden yaşanan kazaları ders alan bakanlık yeni yönetmelikle bu tip kazaların önlenmesini amaçladı. Bakanlığı bağlı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından tüm Türkiye’deki liman ve iskele işletmecilerine gönderilen yazıyla gereken altyapı sistemlerinin acilen kurulması ve uygulamaya geçilmesi istendi.

Amaç düzenli sefer

Bakanlık tarafından gönderilen yazıda yönetmeliğin amacı olarak, Türkiye Cumhuriyeti liman-iskeleleri arasında ve Türkiye Cumhuriyeti limanları ile yabancı ülke limanları arasında yapılan düzenli seferlere ilişkin usul ve esasları belirlemek gösterildi. Düzenin sağlanması için ise, elektronik ortamda idarenin veri tabanına aktarılabilecek uygun yazılım ve donanım alt yapısını sağlayarak, taşınan araç ve yolcu sayısı ile yük miktarına ilişkin istatistikleri, belirlenen sınıflamalara uygun olarak doğru ve zamanında sisteme girmek şartı getirildi.

Seferlere yasak gelebilir

Gereken elektronik altyapı sistemini kurmayan ve uygulamaya belirtilen tarihte başlamayan iskele ve limanların tüm gemi ve vapur trafiğine kapatılacağı uyarısı İzmir’de de yankı buldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi İZDENİZ AŞ sefere açık tüm vapur iskelelerini güzergâhlara göre yolcu peronlarına böldü, iskelelerin fiziki durumu ve vatandaşın konforundan taviz vermemek adına metal korkuluklarla ödeme cihazlarından vapura binilen son noktaya kadar korkuluklar yerleştirildi. Yolcular yapılan değişikliğin ne anlama geldiğini iskele görevlilerine sorarken, İZDENİZ yetkilileri İzmir’le birlikte yolcu taşımacılığı yapılan tüm şehirlerde benzer çözümler bulunduğunu ifade etti.

İstanbul örneğinden yola çıkıldı

Yolcu motoru olarak tabir edilen deniz taşıtlarında kapasitenin çok üzerinde yolcu taşınması nedeniyle meydana gelen kazalardan ders alınarak böyle bir uygulamanın başlatıldığını belirten İZDENİZ yetkilileri, “Seferlerin iptal edilmesi tehlikesi yazıyla bildirilince en akılcı çözüm olarak metal korkuluk yerleştirmeyi uygun gördük. İskelelerimizin fiziki şartları başka çözümleri kabul etmiyor. Görüntü vatandaşlarımızı rahatsız edebiliyor. Zaman zaman bizleri saymak için böyle bir sistem kurmaya gerek var mıydı diyenler oluyor. Ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın kesin talimatı var. Tüm iskeleleri güzergâha göre peronlara bölerek anlık yolcu sayısını tespit edebilecek konuma geleceğiz” dedi.

Sistem nasıl işliyor?

Yeni uygulamayla vapur iskelelerinde ücret ödeme noktasından itibaren güzergâhlara ayrılan yolcular aynı iskele içerisinde gidecekleri güzergahlara göre farklı bölümlerde bekletiliyor. Aynı saatte farklı noktalara kalkan vapurlara binecek yolcu sayısı elektronik cihazlarla tespit edilip, vapur kapasitesinin üzerine çıkılıp çıkılmadığı kontrol ediliyor.

 A.Buğra TOKMAKOĞLU / Ege Telgraf

abtokmakoglu@gmail.com

 

 

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..