Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '07

 
Kategori
Bilişim
 

Bankalar için Web 2.0

Bankalar için Web 2.0
 

Gitgide hayatımızın parçası olmaya devam eden Web 2.0 konusunda sektörel bazda bilgiler vermek istiyorum. İlk olarak bankacılık sektöründen başlamak istedim. Web 2.0 içerisinde yer alan blog, podcast, webcast gibi teknoloji başlıklarını ve paylaşım-topluluk yaklaşımlarını düşündüğümüzde bankacılık sektörünün ne ilgisi var diye düşünebilirsiniz ama ben inanıyorum ki eğer bankalar günümüzdeki internet bankacılığı ile devam ederlerse uzun vadede Web 2.0 üzerine kurgulanmış internet stratejileri olan rakipleri tarafından yavaş yavaş yok edilecekler. Gelin sırayla neler yapılabileceğini inceleyelim:

Öncelikle Türkiye’nin nüfusunun %60’nın 30 yaşının altında olduğu gerçeği var, bu da yeni banka müşterilerinin Web 2.0 teknolojilerinin tutkunları olduğunu gösteriyor, bu kitle henüz büyük paralar ile işlem yapmadıkları için bankanın hedefinde olmayabilir ama onların 10 yıl sonra bankanın en büyük müşterileri olacağı gerçeği uzun vadede yatırımın ne kadar anlamlı olduğunu gösteriyor. Bu yüzden varolan internet şubesinin dışında farklı bankacılık enstrümanlarında internet kullanılmalı. İlk örnek olarak bankacılık konusunda deneyimi az olan müşterilerin faydalanacakları uzman blogları olmalı, bu kişiler digg.com gibi fikirlerle belli hisse senetleri, yeni döviz trendleri konusunda fikir paylaşımlarında bulunmalılar, içlerinden çıkacak gurular olacaktır zamanla, bu kişilerin de yapacaklar podcastler genç yatırımcılara yol gösterecektir. Birçok bankada çalışan finansal danışmanlar arasından bir grup eminim internetin gücü keşfedecek ve hem kendilerini hem de bankalarını marka haline getireceklerdir, bakalım ilk finansal blogger sahibi banka kim olacak?

İkinci olarak belki de en hızlı yapılabilecek olacak RSS desteğinin bankacılık işlemlerine eklenmesi. Havale EFT gibi işlemlerden sonra e-dekont veya SMS alınabilir şuan ama tam bir işlem takibi yapabilmek imkansız çünkü gelen e.postayı ve sms’i siliyoruz, oysa bir RSS Feed olsa benim hesaplarıma ait ve güvenli bir erişim yetkilendirmesi sayesinde outlook veya internet explorer gibi araçlar üzerinde bulunan RSS okuyucular sayesinde sürekli takip edebilsem? Ayrıca sürekli takip ettiğim hisse senetleri ve çeşitli borsa işlemlerinde RSS desteği alabilsem? Günlük bono ve tahvillerimin getirilerini RSS olarak görebilsem? Kurumsal hesabımın RSS’inde yapılan ödeme ve beklenen ödemeleri maaş bilgileri dahil RSS’den izleyebilsem. Bakalım bunu Türkiye’de ilk hangi banka yapacak, eminim bu fırsatı gören banka RSS’in bir sonraki faydalarını görmekte gecikmeyecektir.

AJAX teknolojisi kesinlikle internet şubelerinde kullanılması gereken bir mimari ama bu teknolojiyi javascript olarak zaten kullanan bankalar var. Ama bahsettiğim kullanıcı deneyimi daha farklı bir boyut, sayfaların asenkron olması bu konuda sadece ilk adım, özellikle WPF/E gibi yeni mimariler kullanılarak, vageçilmez bir deneyim yaratılabilir. Zengin web 2.0 uygulamalarını önümüzdeki yıldan itibaren görmeye başlayacağız dünyada da.

Peki nereden başlamak lazım, bence ilk önce RSS ve Blog şirket içinde kullanılmalı ve gücü gerçek anlamda görülmeli çalışanlar tarafından. Yaratılan katma değeri müşteriye de nasıl yaşatabiliriz sorunu üst yönetimden zaten gelecektir, böylece web 1.0 dünyasında yapıldığı gibi hayal satmak ve büyük yatırımlar yaparak üst yönetimi hayal kırıklığına uğratmak değil yaşayarak kendilerinin istemesini sağlamak mümkün olacaktır. Özellikle RSS’in kurumsal iş akışlarında standart olacağına eminim, aklın yolu bir, bakalım döküman yönetimi sistemleri kendi XML standartlarıyla daha ne kadar RSS’e direnebilecekler.

Son olarak Web 2.0 stratejilerinde unutulmaması gerekenin kullanıcıları sürekli dinlemek ve onların içeriğe destek olmalarını sağlamak gibi potansiyelleri desteklediğinden emin olmak lazım. Tek taraflı kurulumunu yaptığınız hiçbir teknoloji Web 2.0 mimarisine uygun olmayacaktır, her türlü yeniliği paylaşmak ve geminin dümeninde müşterilerin olduğunu bankanın hissettirmesi gereklidir.
 
Toplam blog
: 7
: 3517
Kayıt tarihi
: 19.09.06
 
 

Netron Institute of Technology şirket ortağı olarak şirketi yönetmektedir. CIO El Kitabı ve ASP.NET ..