Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '07

 
Kategori
Bilişim
 

İnternet ve teknolojinin inanılmaz hızı

İnternet ve teknolojinin inanılmaz hızı
 

Çok değil 1999 Yılına gidiyorum.

Aldığım ilk bilgisayarımda 8 GB hard disk vardı ve Türkiye'deki neredeyse en büyük kapasiteli Hard Diskti. Bu kadar büyük kapasiteli bir hard disk nasıl olurda dolabilir diye düşünüyordum.

64 MB RAM, 8MB ekran kartı ve P2. 450 işlemcisi vardı. O zamanlarda tüm bu sistem yeni yeni piyasaya çıkıyordu ve oldukça hızlıydı. Fiyatı zamanın parası "610milyon" lira.

O zamanlarda internet 56K modemlerle yaklaşık 15 - 20 denemeden sonra gerçekleşen bağlantı denemeleriyle sağlanıyordu. Aktarım hızı ise ortalama saniyede 3kb kadardı. Bugünkü en düşük bağlantının 1024 K olduğunu düşünürsek oldukça yavaş bir hızdı.

Ancak mutluyduk, bir keresinde internette aktarım hızı saniyede 5kb çıktığında çok mutlu olmuş, evi bayram yerine çevirmiştik.

O zamanlarda web sayfası tasarım öğrenme merakımızı gidermek için internette pek kaynak yoktu. Web sayfası yapan insanlara gıpta ile bakıyorduk. Bir web sayfasında arka planda çalan müziğin nasıl eklendiğini öğrenmek için, sayfayı yapan kişiye attığımız 10 larca mailden sonra bile zor yanıt alıyorduk.

...

Sonra teknoloji birden ilerlemeye başladı. Bilgisayarlarda p4.3.2 Ghz den sonraki Centrino ve çift çekirdek hatta Duo Core 2 Duo ( Çift çekirdek x2 oluyor sanırım ki kullanığım laptop ta bile var.) takip edemez olduk.

Geçenlerde arkadaşım 1GB lık ekran kartı aldı. Şaşırdım 400 GB hard diskler var. Kişisel Bilgisayarlara 4+ GB a kadar RAM bellek takılabiliyor. Üstelik fiyatlar ise çok çok düştü.

Bundan 20 - 30 yıl öncesine bakıyorum. Renksiz televizyondan, Renkli televizyona dönüş onlarca yıl aldı. Fotoğraf makinalerinin kaliteleri 20 - 30 yıl neredeyse yerinde sayıp 21. yüzyılın başından itibaren sanki 100 yılda tamamlanması gereken evre hızlanarak bir kaç yılda müthiş hızlı ve başarılı yol aldı.

Ben bu yazıyı yazdıktan belki bir kaç yıl sonra, burada yazılan hızlı değişim bile çok eski de kalmış olabilir.

 
Toplam blog
: 6
: 1230
Kayıt tarihi
: 25.09.06
 
 

1980 doğumlu. Hayatını bilgisayar yazılımından kazanıyor. Fotoğraf çekmeyi seviyor. Aynı zamanda bir..