Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '07

 
Kategori
Bilişim
 

Rfıd Barkodun yerini mi alacak?

Rfıd Barkodun yerini mi alacak?
 

Son yıllarda, teknoloji dünyasının başlıca ilgi alanlarından birisini radyo frekanslı tanıma (RFID) sistemleri oluşturuyor. Öyle ki, RFID teknolojisinin yakın gelecekte barkodu tahtından edeceği bile dile getiriliyor. Oysa, RFID teknolojisinin geliştirilmesindeki ana hedef barkodun yerini almak değil. RFID, sahip olduğu yepyeni özellikleri sayesinde çok daha farklı amaçlarla ve daha önceden yapılamayan birçok işi yapabilmemize yarayacak yeni bir teknoloji.

RFID etiketlerin çok büyük miktarlarda veri depolayabilmesi ve bu verilerin binlerce kez silinip yeniden yazılabilmesi, birden fazla etiketin aynı anda ve metrelerce uzaktan okunabilmesi, etiketlerin okuyucunun görüş alanında olmasının gerekmemesi, her türlü dış ortam koşullarında işlev görebilmesi, su altında bile rahatlıkla kullanılabilmesi, etiketlere çok çeşitli algılayıcılar takılabilmesi bu teknolojinin başta gelen özellikleri arasında sayılabilir.

RFID etiketlerin barkodlara göre çok belirgin üstünlükleri olmakla birlikte barkodlu etiketler, çok düşük üretim maliyetleri nedeniyle özellikle düşük değerli maddelerin takibinde şu an için rakipsiz görünüyor. Ayrıca, üreticiden tüketiciye kadar tedarik zinciri boyunca her noktada barkod altyapısı mevcut. Bu nedenle, perakende satılan ürünlerin üzerinde daha uzun bir süre barkod görmeyi sürdüreceğiz.

Öte yandan, bir RFID sistem kurmanın toplam maliyeti de barkodlu sistemlere göre oldukça fazla. Sabit ya da taşınabilir RFID okuyucuların fiyatları barkod okuyuculara göre hala pahalı. Barkod okuyucunun elde ettiği bilgi doğrudan veritabanına yazılabilirken, RFID etiketlerin okuma sonuçlarının önce bir ara katman yazılımında süzgeçlenmesi gerekmekte. Bu da işin önemli bir maliyet kalemini oluşturmakta. RFID sistemler için proje geliştirme ve yazılım maliyetlerini de buna eklemek gerekiyor.

Ayrıca, RFID sistemler için henüz oturmuş bir standard da yok. EPC Global tarafından yürütülen Gen2 standartlaşma çalışmalarının tüm dünyada barkod kadar genel kabul görmesi için en az birkaç yıl daha geçmesi gerekiyor.

RFID sistemlerin en uygun olduğu alanlar barkod ile hiç yapılamayan ya da yapılması güç olan uygulamalar. Bunlar arasında; deri altlarına gömülen ya da kulaklara takılan etiketlerle canlı hayvan takibi, çalışanların çok gizli bölümlere giriş çıkışlarını denetleme, hastanelerde muayene ve ilaç takibi, otel müşterilerinin harcamalarının takibi, lojistikte konteyner takibi, değerli demirbaşların izlenmesi, araç park yeri otomasyonu ve hırsızlıklara karşı koruma sayılabilir. RFID sistemlerin en önemli ve onu farklı kılan özelliklerinden birisi de kendisine çeşitli algılayıcılar takılabilmesidir. Örneğin, sıcaklık algılayıcısı takılmış bir RFID etiketiyle bir ürünün uygun koşullarda depolanıp depolanmadığı takip edilebilmektedir. Barkodların kopyalanabilmesi ve değiştirilmesi oldukça kolayken, RFID ile çok yüksek güvenliğe sahip uygulamalar yaratılabilmektedir. Örneğin otomobillerdeki “immobilizer” uygulaması bunlardan birisidir.

Sonuç olarak, RFID etiketleri ve toplam sistem maliyetleri aşağılara doğru geldikçe şu anda barkodlarla yapılmakta olan bazı uygulamalarda kullanılacaktır. Ancak, bu teknoloji kendisine daha önce barkodlarla yapılamayan pek çok yeni uygulama alanı da yaratacaktır.

 
Toplam blog
: 29
: 3606
Kayıt tarihi
: 22.02.07
 
 

Uçak yüksek mühendisiyim. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. Okumayı, yazmayı, gezmeyi, görmeyi, yeni şeyler..