Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '07

 
Kategori
Arkeoloji
 

Baraj altı antik kent

Baraj altı antik kent
 

Malumunuz ülke şu an seçim sürecinin çekimine girmiş durumda. Ana haber bültenlerindeki başlıklarda ilk sıralarda yer alan mitingler, liderlerin birbirleriyle atışmaları, değişik seçim politikaları çoğumuzu meşgul eder vaziyette. Haliylen gündemimiz seçimken başka haberler çok da ilgimizi çekmiyor. Ha ünlü bir magazin siması anlamlandıramadığımız bir dedikodu yığınına yol açsa, televizyon karşısında bir yığılma olur şüphesiz. Bu merakımızı başka konulara da yoğunlaştırsak belki daha entellektüel bir toplum olma yolunda bir adım atabiliriz.

Hatırlarsınız, henüz birkaç yıl önce Birecik barajının suları altında kaldı bir antik kent. Antik kentlere turist yığınlarını çekmekten başka bir işe yaramadığı gözüyle bakan zihniyete yüzyıllar boyu zamana direnmiş antik eserler yenildi malesef. Elbette baraj büyük bir yatırımdır. Kimsenin baraj yapılmasına bir itirazı olmadı zaten. Ancak barajın antik kenti sular altında bırakmasına itiraz edildi. Arkeologların, tarih bilimcilerin, toplumun değişik kesimlerinden birçok insanın itirazları bir sonuç vermedi. Malesef göz göre göre sular altında bırakıldı büyük bir arkeolojik değer. Ama yetmemiş olacak ki baraj altında antik kent bırakma faaliyetlerine bir yenisi daha eklenecek. Sayılı günler sonra Allianoi antik kenti de sular altında kalacak malesef.

Çok alışkınız değil mi? Yapılan bir yanlışın tekrarlanmasına o kadar alıştık ki, bir yanlışın düzelmesi bizi şaşırtır oldu. İşte bu yüzden televizyon karşısında yeni trafik kazaları duyduğumuzda irkilmiyoruz artık. Çünkü yenilerinin olacağını dahası bunun kendi başımıza gelebileceğini de biliyoruz. Öyle çaresiz bir kabullenişe mahkum etmişiz ki kendimizi bir şeylerin değişmesi adına harcayacak enerjimiz yok. Ama gelin değiştirelim bunu. Bir kentin daha yok olmasına göz yummayalım.

Yunan mitolojisinde sağlık tanrısının adı Asklepios'tur. Asklepionlar sağlık tanrısı adına yapılmış tapınak ve sunaklardır. İşte Allianoi dünya üzerindeki 5 Asklepion'dan biri. Ve malsef bugün sular altında kalmak tehdidi ile karşı karşıya. Yapılacak olan yeni baraj sayesinde Bergamalılara tarımda sulamanın artacağı, düzene gireceği müjdesi verilmiş seçim öncesi. Ama Bergamalılar bunun bedelinin antik bir kentin sular altında kalması olduğunu bile bile buna razı olmayacaklardır umudunu taşıyorum. Zira yeni yapılacak baraj dışında da Bergama tarlalarının sulamasını yapan bir baraj mevcutmuş. Lütfen antik değerlerimizin seçim vaatleri uğruna heba olmasına izin vermeyelim. Bilniçli birer vatandaş olarak tepkimizi ortaya koyalım. Dünyada kaç ülke böylesi zengin arkeolojik değerlere sahiptir ve kaç ülke böyle cömertçe harcar değerlerini acaba?

Zeugma'nın başına gelenler, Allianoi'nin başına gelmesin. Antik hayatların baraj suları altında kalmasına izin verilmesin artık.

 
Toplam blog
: 11
: 1114
Kayıt tarihi
: 12.06.07
 
 

Doğma büyüme Ankaralı, tiyatro, sinema, spor, olmadan yaşayamayan, tasarıma meraklı, fanatik bir Fen..