Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '21

 
Kategori
Müzik
 

Barış Abi'ye Özlem 22 Yaşında

80'li yılların çocukluğunun ve 90'lı yılların gençlik kuşağının bir üyesi olmanın en güzel yanı, o yıllardan belleklerimizde yer etmiş güzel hatıraların şahidi olmamız belki de. Günümüz gençliği her geçen yıl yeni bir şarkıcı, bir müzik grubu ve popüler bir parçasıyla tanışırken, 80'li yılların çocuklarının hatırlarında o yıllardan kalan bazı şarkılar ve isimler, ölümlerinin üzerinden uzun yıllar geçmiş olsa da yaşamaya devam ediyor.

Yazının başlığı ve ilk paragrafla belki bir parça yaşımı da ele vermiş oluyorum. Ama 80 kuşağının çocuklarının en büyük ayrıcalığı ve şansı; Barış Manço gibi bir müzik ustasının şarkılarıyla büyüyüp, tek kanallı yıllarda programlarını izlemiş olmaktı hiç şüphesiz.

80'li yıllarda doğan ve çocukluğunu yaşayan herkes için Barış Manço demek, Adam Olacak Çocuk (08.10.1988 - 06.12.1998) programı demekti aynı zamanda. Sanatçı, her hafta anneleriyle programına katılan küçük çocukları sırasıyla yanına çağırıp, şarkılar söyleterek onları eğlendiriyor, bir yandan da onlara sağlıklı gelişimlerine katkı sağlayacak öğütlerde bulunarak, şarkılarının zaten çok sevildiği ülkemizde sanatçı olarak örnek bir misyon ediniyordu.

Belki pek çoğumuz seyahat etmeyi ve yeni yerler, kültürler keşfetmeyi, Barış Abi'nin programlarıyla daha çok sevdik. Pazar günleri Adam Olacak Çocuk bölümünün hemen ardından ekranlara gelen Barış Manço ile 7'den 77'ye programı; her hafta farklı ülkelerin kültürlerinden kesitler sunarak, daha önce adını bile duymadığımız ve yolumuzun düşmeyeceği toprakları, halkları evlerimize kadar getirip, onlarla tanışmamıza vesile oldu. 1991 yılında Kurtalan Ekspres müzik grubuyla birlikte Japonya'da verdiği konserle, Japonlarla aramızda nicedir kurulu olan dostluk köprülerinin daha da sağlamlaşmasına katkı sağladı. Konserinde seslendirdiği Kara Sevda parçasında, dönemin Japonya Başbakanı'nın yaşadığı coşkuyla tuttuğu tempo; daha çok gelenekçi yönleri ile tanıdığımız Japonların, aslında eğlenceye ne denli yatkın ve sıcakkanlı bir millet olduğunu gösterdi bizlere.

Barış Abi'nin, Barış Manço ile 7'den 77'ye programında kullanılan fon müzikleri; yıllar sonra Milliyet Blog'da bir yazıma başlık ilham kaynağım olmuş ve yine Barış Manço için ölümünün 15. yılında aşağıdaki başlığı kullanmıştım:

TÜRK POP MÜZİĞİNİN KİTARO'SU : BARIŞ ABİ (02.02.2014) 

Çünkü şarkılarını aynı hayranlıkla dinlediğim Japon bir müzisyen, yine bu yazımda da adından söz ettirmişti.

O, 80 kuşağı çocuklarının Barış Abi'siydi. Bugün Barış Manço'nun ölümünün 22. yıldönümü. Parçalarını dinlemiş ve bilgi içerikli programlarını izlemiş kuşaklar olarak O'nu özlüyoruz. Ve bu özlem, her geçen yıl biraz daha hissettiriyor kendini. Ama ne söylemişti bir parçasında Barış Çelebi:

Unutma ki, dünya fani.

Veren Allah, alır canı.

Mekânın Cennet Olsun Barış Abi.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..